YLE Teema

 

Rikos ja rangaistus (K13)

Julkaistu tiistaina 08.06.2010 1 kommenttia 262 suositusta

Fjodor Dostojevskin klassikko kahdeksanosaisena dramatisointina.

lauantai 21.8. klo 19.05

Vähävarainen opiskelijanuorukainen Rodion Raskolnikov joutuu panttaamaan viimeisen omaisuutensa, edesmenneen isänsä kellon ilkeälle rahanlainaajaeukolle. Hukuttaessaan murheitaan juottolassa hän tutustuu vanhaan miekkoseen. Marmeladov kertoo hänelle surullisen tarinan tyttärestään Sonyasta, joka saa Raskolnikovin kiinnostuksen heräämään.

Asunnolla häntä odottavat sekä hyvät että huonot uutiset. Hänen rakkaat omaisensa, äiti ja sisar, ovat matkalla tervehtimään poikaansa. Mutta kuinka hän voi ottaa heidät vastaan tuntematta häpeää, sillä vuokraisäntä uhkaa heittää hänet pihalle maksamattomien vuokrarästien vuoksi.

Ahdistunut Raskolnikov ei näe ulospääsyä piinallisesta tilanteestaan. Jos vain koronkiskuri ei karhuaisi häneltä saataviaan, ja jos ilkeän eukon rahavarat tulisivat parempaan käyttöön, olisi tilanne pelastettu. Vai onko pikemminkin kyse vain katastrofin viivyttämisestä, sillä tehtyään hirmutekonsa nuori Raskolnikov on sanellut itse loppuelämänsä suunnan.

 

Osa 1
Nuori Rodion Raskolnikov joutuu panttaamaan viimeisen omaisuutensa ilkeälle rahanlainaajaeukolle. Tapaamisen seuraukset ovat traagiset. Asunnolla häntä odottavat sekä hyvät että huonot uutiset.

Osa 2
Pelokas Raskolnikov saa kutsun ilmoittautua poliisilaitokselle. Joko poliisi tietää hänen hirmutekonsa? Vaikkei pahin vielä olekaan tapahtunut, nuorukaisen terveys pettää.

Osa 3
Koronkiskurinaisen murha on päivän puheenaihe kaikkialla. Raskolnikov joutuu riitoihin sisarensa sulhasen kanssa, ja hänen outo käytöksensä herättää kummastusta. Sonjaa kohtaa syvä suru.

Osa 4
Razumikjhinin luona juhlitaan, mutta Raskolnikov vetäytyy ilonpidosta. Kotia lähestyessään hän näkee valoa ikkunassa, ja pelko laukaisee uuden sairauskohtauksen. Sonja pyytää nuorukaista isänsä hautajaisiin.

Osa 5
Poliisin kiinnostus ahdistaa Raskolnikovia suuresti. Miksi Svidrigailov oikein haluaa tavata Dunjan? Nuorukaisen perhepäivällinen päättyy ikävästi. Onko Raskolnikovilla enää yhtään ystävää?

Osa 6
Raskolnikovia kuulustellaan jälleen poliisiasemalla. Nuorukaisen kohtalo näyttää jo sinetöidyltä, mutta sitten tapahtuu odottamaton käänne. Sonja joutuu isänsä hautajaisissa ikävään tilanteeseen.

Osa 7
Raskolnikov uskoutuu viimein Sonjalle. Miten tyttö suhtautuu tunnustukseen? Hulluuskohtaus vaivaa Katerina Ivanovnaa, ja siitä saavat sivulliset kärsiä. Tullessaan asunnolleen Raskolnikovia odottaa vieras.

Osa 8
Svidrigailov tarjoutuu ratkaisemaan Raskolnikovin ongelman. Ottaako nuorukainen tarjouksen vastaan? Dunjan on vaikea uskoa veljensä tekoa, uskooko hän myöskään veljensä neuvoa olla tapaamatta kosijaansa?

Lisätietoa ohjelmasta

Ohjaus: Dmitri Svetozarov

Käsikirjoitus: Fjodor Dostojevskin mestariteoksen pohjalta Dmitri Svetozarov ja Mihail Smoljanitski

Pääosissa: Vladimir Koševoi, Aleksandr Balujev, Juri Kuznetsov, Andrei Panin, Jelena Jakovleva, Andrei Zibro, Sergei Peregudov, Svetlana Smirnova, Sergei Behterev ja Polina Filonenko

Suosittele262 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

R & r on laatudraamaa!

Tämä sarja on todella hyvää draamaa! Nerokkuus ei ole yhtään liikaa sanottu, tietenkin mestarin oma kirja jo antaa hyvän käsikirjoituksen kuvallisellekin dramatisoinnille.

Ei tätä kirjaa turhaan kehuta kirjallisuuden klassikoksi ja nyt tämä venäläisten itsensä tekemä uusin sarja on yksinkertaisesti aivan huippulaatua. Tämä ei ole mikään kevyt sarja, vaan vaatii katsojaltakin vähän elämänkokemusta ja -ymmärrystä. Tämän sarjan yksi ulottuvuus on mielestäni sen äärimmäinen ja paljas realistisuus.

Myös Dostojevskille aina tärkeä elementti: yksityiskohdat, joita vilahtaa ohi koko ajan, on nähtävissä myös tässä sarjassa.

Jos tämä kirja ja elokuva ei potkaise tajuntaan, niin ei sitten enää mikään.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook