YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Rockin klassikkolevyt: Black Sabbath

Julkaistu torstaina 18.08.2011 2 kommenttia 253 suositusta

lauantai 16.11. klo 21.00

Black Sabbathin vuonna 1970 julkaistu kakkosalbumi Paranoid muutti kertaheitolla koko rockin kuvan ja vaikutti hevimusiikin soundiin ja tyyliin enemmän kuin mikään muu levy rockin historiassa. Se syntyi neljän englantilaisen muusikon ainutlaatuisen alkemian tuloksena ja lähetti Black Sabbathin maailmanvalloitusmatkalle.

Rockin klassikkolevyt -sarjan uusi jakso kertoo tuon uraauurtavan hevilevyn teosta ja menestyksestä. Uskonnollisten piirien ja oikeistopoliitikkojen tuomioista ja rocklehdistön ankarasta kritiikistä huolimatta levy ampui Black Sabbathin rockmusiikin stratosfääriin.

Moninkertaista platinaa myynyt Paranoid lienee Black Sabbathin paras levy. Se sisältää yhtyeen tunnetuimpia kappaleita: nimiraidan Paranoid sekä kappaleet Iron Man, Hand of Doom ja War Pigs.

Haastatteluin, musiikillisin havaintoesityksin, arkistofilmein ja alkuperäisin studionauhoin dokumentti paljastaa, miten Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler ja Bill Ward loivat pelottavan, synkän, raskaan ja korvia huumaavan soundinsa. Kommentoimassa ovat lisäksi Mojo- ja Kerrang!-lehtien Phil Alexander, Classic Rock -lehden Geoff Barton, muusikko Henry Rollins ja bändin manageri Jim Simpson.

Lisätietoa ohjelmasta

Rockin klassikkolevyt: Balck Sabbath / Paranoid (Classic Albums: Black Sabbath / Paranoid), Britannia 2010.

Suosittele253 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Stevie Wonder - vihdoin livenä

Supertähden upeassa Lontoon-konsertissa O2-areenalla vuonna 2008 kaikuu muun muassa Superstition.

Stones in Exile (12)

Dokumentti The Rolling Stonesin huikean Exile On Main Street -levyn kaoottisista tekovaiheista Ranskan Rivieralla vuonna 1971.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Itse en omista tuota levyä, mutta Paranoidista muistan pari muutakin versiota: Ozzyn ja Randy Rhoadsin sekä suomalaisen Metsän poika.

Sv-fani

Sapattivuodella on paremmat käännökset kun ohjelman suomentajalla: www.sapattivuosi.net

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook