YLE Teema

 

Kino Suomi

Routasydän (16)

Julkaistu maanantaina 01.10.2012 0 kommenttia 98 suositusta

torstai 1.11. klo 21.55

Tuomas Sallisen vuonna 1993 ohjaamassa tulevaisuuskuvitelmassa Suomi on muuttunut Euroopan syrjäseuduksi, jossa sissi- ja rosvojoukot taistelevat alueellisesta itsenäisyydestä.

Tuomas Sallisen käsikirjoittama ja ohjaama Routasydän on action-kuvitelma lähitulevaisuudesta tai vaihtoehtoisesta nykyisyydestä. Se alkaa tilanteesta, jossa Suomi on liittynyt Euroopan Yhteisöön. Itärajan yli vuotanut pakolaistulva ja talouden romahdus ovat ajaneet maan kaaokseen. Väestöä on pakkosiirretty autioituviin lääneihin, ja maaseutua terrorisoi itsenäisestä valtiosta haaveileva sissijoukko.

Säveltäjä Aulis Sallisen poika Tuomas valmistui sellistiksi Sibelius-Akatemiasta, ja toimi ammattimuusikkona Helsingin ja Kuopion kaupunginorkestereissa ennen siirtymistään elokuva-alalle. Routasydäntä edelsi kaksi 45-minuuttista onnistunutta lyhytelokuvaa, huumenuoresta kertova Yön lapsi (1991) ja tieteistarina Kuvia kuolemasta (1992). Routasydämen jälkeen Sallinen on tehnyt monipuolisesti dokumentteja, muun muassa klassisesta musiikista, sekä TV2:lle pitkän tv-elokuvan Outo tehtävä (1997). Hän on työskennellyt myös ranskalaisen televisiokanava Arten tuotannoissa.

Routasydän on amerikkalaiseen tyyliin toteutettu toimintaseikkailu, jollaisia Suomessa on tehty niukasti jos lainkaan. Mats Långbacka esittää yliopisto-opettaja Aaroa, joka lähtee Joensuusta maaseudulle viedäkseen lapsensa turvaan lähestyviltä levottomuuksilta. Matkalla seuraan lyöttäytyy sissejä pakeneva Inari, jota esittää Katja Kiuru.

Tuomas Sallisen oli alun perin tarkoitus säveltää elokuvan musiikki itse kamariorkesterille, mutta hän päätyi budjettisyistä käyttämään levytyksiä Robert Schumannin sinfonioista. Muusikkotausta kuuluu kuitenkin rumpuefekteissä: lyömäsoittimia paukuttavan Capacala-orkesterin muodostavat Markojuhani Rautavaara ja Jussi Sallinen.

Elokuva on esitetty edellisen kerran televisiossa 16.7.2003.

Lisätietoa ohjelmasta

Routasydän, Suomi 1993. O: Tuomas Sallinen N: Mats Långbacka, Katja Kiuru, Konsta Väänänen, Reeta-Leena Korhola, Raimo Grönberg, Eeva Litmanen. Tuotanto: Filminor.

Suosittele98 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Mommilan veriteot 1917 (12)

Suomen rikkain mies Alfred Kordelin sai surmansa Mommilan kahakassa sisällissodan aattona, kun venäläiset matruusijoukot lähtivät kyydittämään häntä kuulusteltavaksi. Tapauksesta ohjasi elokuvan Jotaarkka Pennanen, tuottajana toimi Jörn Donner.

Kainuu 39 (7)

Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon ohjaama dokumentaarinen draamaelokuva Kainuu 39 kertoo tositarinan Suomussalmen Juntusrannan asukkaiden kohtalosta talvisodassa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook