YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Kino Klassikko

Rouvani sulhanen

Julkaistu keskiviikkona 23.05.2012 0 kommenttia 151 suositusta

sunnuntai 18.8. klo 18.00

Kesän komediaklassikkojen sarjaa jatkaa Leo McCareyn vuonna 1937 ohjaama Rouvani sulhanen (The Awful Truth). Se on malliesimerkki screwball-komediasta. Pääosia esittävät Cary Grant ja Irene Dunne, jotka pelaavat loistavasti yhteen ja tuntuvat oikeasti nauttivan elokuvassa tekemistään kujeista.

1930-luvun screwball-komediat kertoivat rikkaista ja rakkaista ihmisistä, jotka elivät kaukana lamakauden ankeasta todellisuudesta. Henkilöhahmojen käytös muodostui usein älyttömistä päähänpistoista ja vaikutti toisinaan suorastaan hullulta, mutta eipä rikkailla ollut muuta tekemistä kuin riidellä, huvitella ja rakastaa. Aikalaisyleisö saattoi näin tirkistellä rikkaiden elämää ja toisaalta pilkata heitä.

Tyylikäs avioliittokomedia Rouvani sulhanen on screwball-komedioiden ehdotonta parhaimmistoa. Se kertoo varakkaasta newyorkilaisesta pariskunnasta, jonka mies Jerry alkaa epäillä Lucy-vaimonsa hurvittelevan ranskalaishurmurin seurassa. Tilanne johtaa avioeroon, jonka voimaantuloa kuitenkin edeltää kahden kuukauden mittainen eroaika.

Vaimo saa uudeksi kosijakseen öljymiljonäärin Oklahomasta, mutta tämä lännen juntti ei taida sittenkään sopia seurapiirien kimallukseen tottuneelle Lucylle. Lisäksi eroaikeistaan huolimatta puolisot alkavat tuntea taas vetoa toisiinsa.

Kauttaaltaan erinomaisten näyttelijöiden ohella elokuvan veto piilee sen nasevasti sanailevassa dialogissa. Lähes aina jopa viattomimmilta kuulostavat lauseet saavat vitsikkään ja vihjailevan merkityksen, vaikka juonen mustasukkaisuudet ovat järjestään väärinkäsitysten seurausta.

Elokuva on edellisen kerran esitetty Teemalla kesällä 2012.

Lisätietoa ohjelmasta

Rouvani sulhanen (The Awful Truth), USA 1937. O: Leo McCarey. N: Cary Grant, Irene Dunne

Suosittele151 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Komedia meistä ihmisistä (S)

Kahden Oscarin komedia yritysmaailmasta ja rakkaudesta on Frank Capran parhaita saavutuksia. Pääosissa James Stewart ja Jean Arthur.

Kesäkino

Teeman lauantai-iltojen Kesäkinossa ja Radio Suomen sarjassa Onnen maalta Erottajalle tehdään kesäisten suomalaisten elokuvien kanssa matka heinälatojen viattomista maisemista uudenaikaiseen kaupunkielämään.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook