YLE Teema

 

Populaarimusiikki

Scott Walker, oman tien kulkija

Julkaistu keskiviikkona 07.03.2012 1 kommenttia 230 suositusta

keskiviikko 26.2. klo 23.15

Scott Walker, oman tien kulkija (Scott Walker: 30 Century Man) on kiehtova muotokuva laajaa kulttimainetta nauttivasta, arvoituksellisesta musiikintekijästä. Scott Walker oli svengaavan 1960-luvun melankolinen tulkki. Hän oli pop-idoli, josta tuli Beckettiin ja Joyceen rinnastettu musiikintekijä ja rockin outsider-artisti.

Amerikassa syntynyt Scott Walker päätyi 1960-luvulla keulakuvaksi Walker Brothersiin - brittibändiin, joka oli miltei yhtä suosittu kuin The Beatles. Walker valitsi kuitenkin itsenäisen sooloartistin mutkikkaamman tien. Musiikilliset tutkimusmatkat ovat vieneet hänet niin Jacques Brelin laulujen kuin klassisen musiikin ja avantgarden pariin. Studiossa Walker saattaa etsiä oikeita soundeja yhtä hyvin suuresta jousiorkesterista kuin tynnyreistä ja lihakimpaleesta.

Viiden vuosikymmenen aikana Walker on pitänyt levyjen teossa pitkiä taukoja ja kadonnut välillä täysin kartalta, mutta hän on koko ajan tehnyt musiikkia, jolla on ollut valtava vaikutus muihin musiikintekijöihin. Walkerin neljä ensimmäistä albumia (Scott 1-4) ovat klassikkoja, mutta kiehtovia ovat myös huonommin tunnetut, kokeelliset levyt kuten Tilt, The Drift ja Pola X -elokuvan soundtrack.

Greta Garbon kaltaiseksi erakoksi väitetty Walker puhuu dokumentissa avoimesti ja analyyttisesti elämästään ja musiikistaan. Stephen Kijakin vuonna 2006 ohjaamassa dokumentissa pääsevät ääneen myös monet Walkerin kuuluisat fanit: David Bowie, Jarvis Cocker, Marc Almond, Brian Eno, Damon Albarn, Johnny Marr, Jonny Greenwood, Alison Goldfrapp, Julian Cope, Richard Hawley, Sting, Ute Lemper, Lulu...

Lisätietoa ohjelmasta

Scott Walker, oman tien kulkija (Scott Walker, 30 Century Man), Britannia 2006. Ohjaus Stephen Kijak.

Suosittele230 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

J.J. Cale: Tulsaan ja takaisin

Dokumenttielokuva muusikkopiireissä suuresti arvostetusta kitaramusiikin taiturista J.J. Calesta (1938-2013). Dokumentissa seurataan Calea tämän Amerikan-kiertueella vuonna 2005 ja kerrotaan Tulsan musiikkiympyröistä. Mukana on myös Eric Clapton.

Rockin klassikkolevyt: John Lennon

Käsittelyssä John Lennonin ensimmäinen Beatlesin hajoamisen jälkeinen sooloalbumi, raadollisen kaunis ja henkilökohtainen Plastic Ono Band, 1970. Haastateltavina mm. Yoko Ono, Ringo Starr ja Klaus Voormann sekä terapeutti Arthur Janov.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Sekalainen musiikintekijä todella. Ensin poppari, sitten klassisen musiikin kokeilija. Eipä minullakaan ollut ennestään hajua Walker-veljeksistä.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook