YLE Teema

 

Populaarimusiikki

J.J. Cale: Tulsaan ja takaisin

Julkaistu tiistaina 10.12.2013 0 kommenttia 66 suositusta

"Well, they call me the breeze, I keep rollin' down the road"

torstai 23.1. klo 16.30

Vuonna 2005 valmistunut dokumenttielokuva kertoo muusikkopiireissä suuresti arvostetusta ja yleisön rakastamasta kitaramusiikin taiturista J.J. Calesta (1938-2013). Dokumentissa seurataan Calea tämän Amerikan-kiertueella sekä kerrotaan Calen pitkästä urasta ja Tulsan musiikkiympyröistä. Mukana kuvioissa on myös Calen pitkäaikainen muusikkoystävä Eric Clapton.

Tulsassa Oklahomassa syntynyt ja nuoruutensa viettänyt J.J. Cale yhdistää musiikissaan bluesia, countrya, folkia ja jazzia omaperäiseksi ja heti tunnistettavaksi tyyliksi. Hänen musiikkiaan kuvaa erinomaisesti ilmaisu "laid back".

Calen kuuluisimpia kappaleita ovat Cocaine, After Midnight, Call Me the Breeze ja Crazy Mama. After Midnightin hän levytti jo 1966, mutta single ei menestynyt. Calen ura lähti nousuun vasta kun Clapton levytti kyseisen kappaleen neljä vuotta myöhemmin. Esikoisalbuminsa Naturally Cale julkaisi vuonna 1972. Studioalbumeja hän ehti tehdä 14, niistä toiseksi viimeinen oli dokumentille nimensä antanut To Tulsa and Back.

Dokumentin on ohjannut Jörg Bundschuh, jonka musiikkidokumenteista Teemalla on nähty myös Klaus Voormannista kertova All You Need Is Klaus. Lopputuloksena on kohteen luonteeseen sopivasti rennon laid back ja tunnelmallinen kiertuedokumentti.

J.J. Cale kuoli 26.7.2013.

Lisätietoa ohjelmasta

J.J. Cale: Tulsaan ja takaisin (To Tulsa and Back: On Tour With J.J.Cale), Saksa 2005. Ohjaus Jörg Bundschuh.

Suosittele66 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Rockin klassikkolevyt: John Lennon

Käsittelyssä John Lennonin ensimmäinen Beatlesin hajoamisen jälkeinen sooloalbumi, raadollisen kaunis ja henkilökohtainen Plastic Ono Band, 1970. Haastateltavina mm. Yoko Ono, Ringo Starr ja Klaus Voormann sekä terapeutti Arthur Janov.

Rockin klassikkolevyt: Metallica

Syväluotauksessa heviklassikko Metallica (1991), joka tunnetaan myös nimellä The Black Album. Levyn syntyvaiheita selvittävät Metallican jäsenet James Hetfield, Lars Ulrich ja Kirk Hammett sekä levyn tuottaja Bob Rock.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook