YLE Teema

 

Teeman elokuvafestivaali 2012

Setä Boonmeen edelliset elämät (12)

Julkaistu tiistaina 27.11.2012 0 kommenttia 96 suositusta

maanantai 30.6. klo 22.00

Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun vuonna 2010 voittanut Setä Boonmeen edelliset elämät on hämmentävä ja ainutlaatuinen kokemus. Thaimaalaisen Apichatpong Weerasethakulin ohjaama elokuva keskittyy päähenkilönsä viimeisiin elinpäiviin, jolloin tämä käy läpi edellisiä elämiään kuolleen vaimonsa ja poikansa aaveiden kanssa.

Apichatpong Weerasethakulin elokuvamaailmassa ihmiset ja eläimet, haamut ja kaksoisolennot, kuolleet ja elävät sekoittuvat kumman luontevasti. Setä Boonmeen pöytään ilmestyy niin hänen kuollut vaimonsa kuin kadonnut poikansa, jälkimmäinen apinan hahmossa. Vaimo sanoo: "Taivas on yliarvostettu. Siellä ei ole mitään. Haamut eivät kiinny paikkoihin vaan ihmisiin."

Elokuva on kuvattu pääosin Thaimaan kaakkoisosissa, lähellä Laosin rajaa, viidakon liepeillä. Luonto ja ihminen ovat yhtä, elokuva tuntuu sanovan, joten kuoleman lähestyminen merkitsee myös luonnon lähestymistä. Tarinassa on niin kauhu- kuin fantasiaelokuvan piirteitä, mutta niistä ei tehdä sen kummempaa numeroa. Thaimaassa animismi, hindulaisuus ja buddhismi elävät yhä rinnakkain.

Ohjaaja itse on todennut elokuvistaan: "Ne käsittelevät rajoja elämän ja kuoleman sekä valon ja pimeyden välillä, kaikkia näitä rinnakkaisia maailmoja."

 

Katso myös Festivaalipuhetta: kuvataiteilija ja ohjaaja Eija-Liisa Ahtila sekä elokuvatutkija Eija Niskanen puhuvat Setä Boonmeesta.

 

Lisätietoa ohjelmasta

Setä Boonmeen edelliset elämät (Lung Bunmi Raluek Chat / Uncle Boonmee Who Can Recall His past Lives). Thaimaa 2010. O: Apichatpong Weerasethakul. N: Thanapat Saisaymar, Jenjira Pongpas, Sakda Kaewbuadee.

Suosittele96 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Yön kirkas tähti (7)

Jane Campionin ohjaama intiimi kuvaus nuorena kuolleen romanttisen runoilijan John Keatsin ja ompelija Fanny Brawnen rakkaudesta. Elokuvan pääosissa ovat Abbie Cornish ja Ben Whishaw.

Vertigo - punainen kyynel (12)

Maailman parhaaksi elokuvaksi vastikään äänestetty Vertigo kertoo yksityisetsivästä, joka rakastuu varjostamaansa naiseen. Alfred Hitchcockin mystisen trillerin pääosissa ovat James Stewart ja Kim Novak.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook