YLE Teema

 

Sofi Oksanen - syntynyt kirjailijaksi

Julkaistu maanantaina 25.03.2013 0 kommenttia 58 suositusta

maanantai 2.12. klo 22.10

Ensilähetys TV1:ssä pitkänäperjantaina

”Mitä kirjoittaminen on tai mitä se merkitsee? Kysymys sinänsä on absurdi, koska olemassaoloa ei ole ilman kirjoittamista. Olen halunnut kirjailijaksi niin kauan kuin olen käsittänyt olevani minä”. Näin luonnehtii Sofi Oksanen kirjoittamisen merkitystä itselleen.

Uudessa dokumentissa Sofi Oksanen kertoo kirjoittamisensa lähtökohdista. Hänen julkista uraansa seurataan parin vuoden aikajänteellä aina viime syksyyn asti, jolloin ilmestyi hänen uusin kirjansa Kun kyyhkyset katosivat. Dokumentin on ohjannut Marko Gustafsson.

Sofi Oksanen on ylivoimaisesti Suomen kansainvälisesti menestynein nykykirjailija. Vuoden 2010 syksyllä romaani Puhdistus sai Ranskassa arvostetun Prix Femina –palkinnon ja nousi korkealle myös maan kirjamyyntilistoilla. Dokumentti näyttää, millaiseen median pyöritykseen kirjailija pääsi, tai joutui, seuraavana keväänä Pariisin kirjamessuilla. Lontoossa Sofi käy katsomassa Puhdistuksesta sovitetun teatteriesityksen.

Jo nuorena opiskelijana Sofi Oksanen tajusi, että valta on hänen aiheensa: ”Olen puoliksi virolainen ja puoliksi suomalainen ja kasvanut rautaesiripun kummallakin puolella. Sekin on ohjannut mielenkiintoa kohti valtarakenteita: totalitaristista valtiota hallitaan pelolla”.

Dokumentissa Sofi lähtee Viron Haapsaluun ja läheiselle maaseudulle, jossa hän vietti mummolassa lapsuutensa kesät. Alueella oli paljon neuvostoarmeijan joukkoja, joiden läsnäolo oli Sofin sanoin ”näkyvää, kuuluvaa ja myöskin haisevaa”. Muistiin on jäänyt myös hyvin Viron itsenäistyminen vuonna 1991: ”Se oli suuri hetki, kun ommeltiin itse ensimmäinen Viron lippu. Vanhoista neuvostolipuista tehtiin pölyrättejä ja pöytäliinoja”.

Tallinnassa Sofi käy paikoissa, jotka liittyvät uuteen Kun kyyhkyset katosivat –romaaniin. Hän laskeutuu mm. Pagarin pahamaineisen KGB-vankilan kellareihin ja hankkii tietoa virolaisista, jotka kirjoittivat työkseen neuvostopropagandaa.

Dokumentti piirtää kuvan historiaa uudella tavalla näkyväksi tekevästä kirjailijasta, mutta myös määrätietoisesta yrittäjästä, joka tuntee kirjabisneksen ja markkinoinnin lait. Dokumentissa haastateltu Sofin opettaja Pirkko Saisio kuvaa asian näin: ”Sofin iso ja näyttävä markkinointi on ollut hämmentävää Suomen kirjallisessa kentässä. Hänellä on sellainen maine, joka herättää ammattikateutta ihan valtavasti. Tästä syystä hänen ansioitaan halutaan vähätellä. Toisaalta media haluaa mytologisoida hänen menneisyyttään ja menestystään. Tällaisessa ristitulessa hän elää.”

Suosittele58 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook