YLE Teema

 

Stanislavskin vuosisata

Julkaistu torstaina 26.05.2011 0 kommenttia 177 suositusta

Teemalla nähdään kolmiosainen kulttuuridokumentti Stanislavskin vuosisata. Peter Hercomben ohjaamassa henkilökuvassa tutustutaan perusteellisesti teatteriohjaaja ja -teoreetikko Konstantin Stanislavskin (17.1.1863-7.8.1938) uraan ja elämään. Stanislavski vaikutti perustavanlaatuisella tavalla etenkin näyttelijäntyön teoriaan niin Venäjällä, Euroopassa, Yhdysvalloissa kuin muuallakin.

Stanislavskia pidetään metodinäyttelemisen isänä. Hänen tunnetuimpia näyttelijäntyöhön liittyviä käsitteitään on tunnemuisti. Kyseisessä metodissa näyttelijän henkilökohtaiset muistot ja tunnetilat saavat roolia rakennettaessa hyvin keskeisen sijan. Psykologinen realismi on Stanislavskin toinen keskeinen käsite. Se tarkoittaa, että roolihenkilöiden rakentamisessa pyritään totuudenmukaisuuteen. Yhdysvalloissa Lee Strasberg alkoi opettaa Stanislavskin jalan jäljissä metodinäyttelemistä. Tähän pohjautuvan koulutuksen on saanut muun muassa Marlon Brando.

Stanislavski oli ohjaajana kuuluisa siitä, että hänen näytelmiensä harjoituskaudet olivat hyvin pitkiä, jopa yli vuoden kestäviä. Stanislavski ohjasi useissa teattereissa, mutta merkittävin näistä oli Moskovan Taiteellinen Teatteri, jonka perustamisessa hän oli mukana. Teatterin ensimmäinen esitys oli Aleksei Tolstoin käsikirjoittama ja Stanislavskin ohjaama näytelmä Tsaari Feodor Joannovits, joka sai ensi-iltansa lokakuussa 1898. Teatterin varsinainen läpimurto tapahtui samana vuonna, kun Stanislavski ohjasi Anton Tshehovin Lokin.

Lisätietoa ohjelmasta

(Le Siecle Stanislavski). Tuotanto: Theatre Union of Russia/ARTE, Venäjä, Ranska, 1997. O: Peter Hercombe.

Suosittele177 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Reilua peliä näyttämöllä

David Hermanin dokumentti seuraa pienen näytelmäseurueen valmistautumista keskustelua herättäneen näytelmän ensiesitykseen. Näyttelijät itse ovat toiseuden asiantuntijoita, oppimisvaikeuksista kärsiviä aikuisia.

Stravinskyn muotokuva

Totuuselokuvan uranuurtajan Richard Leacockin kiehtova muotokuva legendaarisesta säveltäjästä, tämän työskentelystä ja maailmankuuluista taiteilijaystävistä. Elokuvan esittelee Peter von Bagh.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook