YLE Teema

 

Sinun lahjapakettisi aatosta loppiaiseen

Teatteri

Julkaistu maanantaina 26.10.2009 1 kommenttia 301 suositusta

Viime kevättalvella teatteri oli yksi Teeman suurista teemoista. Lahjapaketissa esitetään nykyaikaan versioitu näytelmä Kuningas Learista ja dokumentti sen teosta. Näytelmä alkaa elää kertoo Ibsenin näytelmään valmistautumisesta. Reilua peliä näyttämöllä on kuvaus oppimisvaikeuksista kärsivistä aikuisista, jotka valmistelevat näytelmää.

Kuningas Lear
(Le Roi Lear)

Kuningas Lear on yksi Shakespearen suurista tragedioista, äärimmäisen epätoivon täyttämä tarina muinaisen Britannian vanhasta kuninkaasta, joka pöyhkeydessään luulee imartelua rakkaudeksi. Lear hylkää uskollisen tyttärensä Cordelian, lahjoittaa valtakuntansa petollisille lapsilleen Reganille ja Gonerilille ja sysää liikkeelle tapahtumasarjan, joka johtaa hulluuteen ja kuolemaan.

Lahjapaketin aloittaa André Engelin ja Michel Piccolin nykyaikaan adaptoitu versio Shakespearen Kuningas Learista. Don Kent on ohjannut televisiolle Pariisin Théâtre de l'Odeon-Atelier Berthierissa esitetyn modernin näyttämötaiteen mestariteoksen. Näytelmän jälkeen nähdään dokumentti Engelin ja Piccolin Kuningas Lear -yhteistyöstä.

Tuotanto: Ideale Audience/YLE Teema, Ranska 2007.

Kansalainen Lear
(Citizen Lear)

Teatteriohjaaja André Engel ja näyttelijä Michel Piccoli keskustelevat Shakespearen Kuningas Lear -näytelmästä, Learin roolista ja näyttelemisestä. Dialogi on avointa ja rajoja rikkovaa. Engel ja Piccoli pohtivat yli vuosikymmenen verran, ennen kuin he uskalsivat ottaa työn alle yhden länsimaisen näytelmäkirjallisuuden kulmakivistä.

Fokuksessa on ennen kaikkea ohjaajan ja näyttelijän herkkä suhde. Tunteet ovat molempien tärkeimmät työkalut. Heidän työnsä on aineetonta – he antavat produktiolla palan sieluansa. Francois Eden dokumentti näyttää keskustelujen ohessa myös kuvia Le Roi Learin harjoituksista.

Tuotanto: Ideale Audience, Ranska ja YLE Teema, 2006.

Näytelmä alkaa elää
(In the Company of Actors)

Dokumentissa kurkistetaan kulissien taakse. Tunnetuista australialaisnäyttelijöistä muodostuva teatteriryhmä valmistautuu Ibsenin Hedda Gablerin ensi-iltaan New Yorkissa. Ensi-ilta nähtiin Sydneyssä vuonna 2004, ja 18 kuukautta myöhemmin näytelmä tuotiin Yhdysvaltoihin, Brooklyn Academy of Music -estradille.

Dokumentti seuraa tähän ensi-iltaan valmistautumista harjoituksissa ja lavasteissa. Ääneen pääsevät mm. näyttelijäkuuluisuudet Cate Blanchett ja Hugo Weaving, jotka kuvailevat realistisesti tuntemuksiaan ja kommelluksiaan. Dokumenttia voi suositella kaikille teatterin ystäville, joita kiinnostaa esityksen eteneminen esityskuntoon.

Ohjaus Ian Darling. Tuotanto: Shark Island Productions.

Reilua peliä näyttämöllä
(Fair Play)

Reilua peliä näyttämöllä on David Hermanin dokumentti näytelmäseurueesta, joka valmistautuu keskustelua herättäneen näytelmän ensiesitykseen. Näyttelijät itse ovat toiseuden asiantuntijoita, oppimisvaikeuksista ja erilaisista mielen ongelmista kärsiviä aikuisia, jotka elävät heitä tukevassa yhteisössä.

Näyttelijät harjoittelevat Claire Luckhamin ylistettyä näytelmää "The Choice", joka käsittelee aborttia ja Downin syndroomaa. Tuloksena syntyy ainutlaatuista teatteria, jossa näyttelijät joutuvat kohtaamaan heitä itseään hyvinkin henkilökohtaisesti koskettavia asioita.

Dokumentin ohjaaja Hermanin työskentelee teatteriesityksen ohjaajan Teo Gwynn Evansin rinnalla. Kohta kohdalta edetään vaivalloisesti vuorosanoja sekä niiden merkityksiä ja ääntämistä opetellen. Ihmisarvo, haasteet, jännitys ja odotus tiivistyvät harjoitus harjoitukselta.

Ohjaus ja tuotanto David Herman, Britannia 2008.

Suosittele301 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

sanna

Kiitos Teema, taas kerran!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook