YLE Teema

 

Teemalauantai

Teemalauantain pääosissa Kuuban vallankumous, Hilton-hotelli ja pölynimurikauppias!

Julkaistu tiistaina 06.10.2009 0 kommenttia 280 suositusta

Kuuban vallankumous täytti 50 vuotta. Teemalauantai lähestyy Havannan järistysten vuotta viidakkosissien valtaaman Hilton-hotellin ja vakoojaksi ryhtyneen pölynimurikauppiaan näkökulmasta.

Teemalauantai: Kuuban vallankumous 50 v

Kuuban vallankumouksesta on tänä vuonna kulunut puoli vuosisataa. Teemalauantai vie meidät Havannan vallankumousvuoteen 1959 faktan ja fiktion keinoin.

Illan aloittaa tuore norjalainen dokumentti Kun Castro valtasi Hiltonin, joka kertoo Kuuban vallankumouksesta Havannan Hilton-hotellin kohtalon kautta.

Bjarte Thoresenin ohjaaman dokumentin pääosassa on loistohotelli, joka vain vuosi avaamisen vaihtui kapitalismin maamerkistä vallankumouksen symboliksi. Ainutlaatuisessa arkistomateriaalissa on mukana paljon kuvia myös ajalta juuri ennen vuodenvaihdetta 1959, jolloin Castron joukot valtasivat Havannan. Kaiken turbulenssin keskellä seissyt Hilton-hotelli sai uudet asukkaat: upporikkaat amerikkalaiset liikemiehet ja rahanpesijät vaihtuivat viidakkosisseihin.

Illan elokuva Miehemme Havannassa vie meidät samoille tapahtumapaikoille, vakoojien ja vastavakoojien maailmaan. Satiirinen jännityselokuva on kuvattu Havannassa heti vallankumouksen jälkeen vuonna 1959, mutta se kertoo ajasta juuri ennen vallankumousta.

Carol Reedin ohjaama komea mustavalkoinen laajakangaselokuva perustuu Graham Greenen samannimiseen kirjaan, josta kirjailija itse teki käsikirjoituksen. Miehemme Havannassa on brittihuumorin tyylipuhdas edustaja, jossa kauheita tapahtumia ja maailmanhistorian pyörteitä seurataan ironiselta etäisyydeltä. 

Pääosassa on suurenmoinen Alec Guinness. Hän esittää Havannassa pölynimureja kauppaavaa englantilaismiestä James Wormoldia, jota brittien tiedustelupalvelu MI5 houkuttelee vakoojakseen. Wormold suostuu tehtävään, sillä hän tarvitsee rahaa tyttärensä kalliiden päähänpistojen rahoittamiseen.
Koska hän ei saa kaivettua esiin kunnon vakoilu-uutisia, hän alkaa keksiä niitä omasta päästään. Tämä johtaa tappavan vaaralliseen peliin, kun muiden maiden vakoilujärjestöt lähettävät omat agenttinsa Havannaan.

Guinnessin lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Noel Coward, Burl Ives, Maureen O'Hara, Ernie Kovacs ja Ralph Richardson. 

Lisätietoa ohjelmasta

21.00 Kun Castro valtasi Hiltonin (Da Castro inntok Hilton, Norja 2009) 53 min.
21.53 Miehemme Havannassa (Our Man in Havana, Britannia 1959) 103 min.

Suosittele280 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook