YLE Teema

 

Teeman lahjapaketit 2012

Lahjapaketti: Tekijänä

Julkaistu torstaina 16.02.2012 0 kommenttia 260 suositusta

torstai 3.1. klo 14.10

Lahjapaketissa nähtävän Teeman Design-kevään Tekijänä-sarjan päähenkilöt ovat sukupolvensa huippuja, nuoria tekijöitä jotka ovat tarttuneet hetkeen ja kouliintuneet työssään poikkeuksellisen taitaviksi, taipumustensa ja kovan työn kautta. Ohjelma kuvaa yhtä päivää päähenkilön elämässä varhaisesta aamusta yöhön asti, pysyen mukana kaikessa mitä kohde tekee ja seuraten samalla tämän työntekoa lähes tieteellisellä tarkkuudella. Kun toisena kuvasuuntana on miljöö, päähenkilön ympäristö, se mitä hän näkee, tulee sarja keränneeksi nykyhetken maisemia ja kaupunkimiljöitä tulevaisuutta varten.

Sarjan päähenkilöiden työt vaihtelevat muotisuunnittelusta pelinrakentamiseen ja arkkitehtuurista it-ammattilaisuuteen. Nämä kymmenen osaa painottuvat design-vuoden kunniaksi muotoiluun, laajasti ymmärrettynä. Parikan lisäksi pääosissa ovat muun muassa muusikko Elastinen, ravintolamuotoilija Antto Melasniemi, muotisuunnittelija Samu-Jussi Koski sekä arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara.

Osa 1. Minna Parikka

Ensimmäisessä jaksossa tavataan Minna Parikka, jonka kengät ovat tunnettuja korkeista koroista ja naisellisuudesta mutta myös leikkimielisyydestä ja huumorista. Minnan mukaan hyvä kenkä on sellainen, jota voi oikeasti käyttää. Kenkäsuunnittelija luotsaa yritystään intohimoisella otteella. Parikka päästää kurkistamaan universumiinsa, jossa mikään ei ole sattuman varassa.

Osa 2. Miika "Särre" Särmäkari

Miika Särmäkari, joka tunnetaan myös Loost Koos yhtyeen Mc Särrenä, on toiminut Basso Median mediapäätoimittajana kahden vuoden ajan. Ystäväpiiristä löytyivät tekijät radiokanavalle, lehdelle, netti-tv:lle ja -yhteisölle.

Särmäkarin työpäivät koostuvat erilaisista kokouksista ja tapaamisista, lukuisista puheluista, sähköposteista, sekä sosiaalisen median seuraamisesta. Vastapaino monimediaalisen Basson vaativalle päätoimittajuudelle löytyy Loost Koos -yhtyeessä räppäämisestä ja onnellisesta ydinperheestä.

Osa 3. Samu-Jussi Koski

Samu-Jussi Koski kertoo suunnittelevansa vaatteita ajatteleville naisille. Kosken työn ytimessä ovat eettisyys, laadukkaat materiaalit ja klassinen linjakkuus. Omassa yrityksessä työtä tehdään kera ystävien, kunnianhimoisesti ja inspiroituneesti.

Samu-Jussi Koski aloitti Marimekolla legendaarisen Kirsti Paakkasen kaudella. Koski ehti olla suuressa designtalossa kaikkiaan 10 vuotta edeten harjoittelijasta vaatesuunnittelijaksi ja edelleen luovaksi johtajaksi. Oman tekemisen palo sai kuitenkin jättämään huippupaikan, ryhtymään yrittäjäksi ja perustamaan oman vaatemerkin.

Muotoilua ja vaatesuunnittelua Koski on opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa sekä Firenzen Polimodassa. Työhistoriasta löytyy monenlaista pikaravintolasta kaupunginteatterin avustajaan ja nuorten tv-ohjelmiin.

"Intuitio", se on vastaus kysyttäessä Kosken tärkeintä työvälinettä. Impulsiivisuus ja muotialan lyhytjännitteisyys ovat mukana joka hetkessä.

Osa 4. Antto Melasniemi

Antto Melasniemi on on ravintolakonseptien suunnittelija ja erilaisten ruokaan liittyvien tapahtumien järjestäjä. Vieraanvaraisuus, mutkaton maistuva ruoka ja mieleenpainuva kokonaiselämys ovat hänen toimintansa perusta. Erilaisissa lyhyemmissä projekteissa Melasniemi pääsee toteuttamaan kiinnostustaan muotiluun, taiteisiin ja performatiivisiin kokeiluihin. Yksi näistä on Hel Yes! tapahtuma, joka tällä kertaa esittelee suomalaista muotoilua, musiikkia ja tanssia Tukholmassa, missä vanha kirkko on muutettu viikon ajaksi ravintolaksi.

Osa 5. Elastinen

Kimmo Laiho eli Elastinen on 31-vuotias rap-artisti, toimitusjohtaja ja levytuottaja. Hänen kiinnostuksensa hiphop-kulttuuriin alkoi breakdance-tanssin kautta 12-vuotiaana koululaisena. Samoihin aikoihin hän sai idean rap-riimien kirjoittamisesta. Musikaalinen perhe oli tukena ja veljen kanssa tulikin räpättyä rumpujen tahtiin ensimmäiset omat rap-riimit.

Dokumentti kuvaa yhtä päivää Elastisen elämässä, jossa musiikin tekemisen ja levy-yhtiötöiden ohella keskeisellä sijalla on kunnosta huolehtiminen ja tasapainoinen, terve elämä. Ohjelma alkaa keikalla NextStep –messuilla. Keikan ja studiotöiden ohella Elastinen käy treenaamassa punttisalilla ja breakdance-studiolla.

Osa 6. Anu Puustinen & Ville Hara

Avanto-arkkitehteinä tunnetut Puustinen ja Hara jättävät jälkensä kaupunkiin ja tuottavat iloa arkeen, oli kyse sitten Hernesaaren saunasta tai Pyhän Laurin kappelista. Lähtökohtana on, että ympäristöön tulee parannus.

Osa 7. Saara Renvall

Saara Renvall on palkittu muotoilija, jonka mielestä maailma ei tarvitse lisää turhia tavaroita. Sen sijaan muotoilijalla on työllään mahdollisuus vaikuttaa ympäristöönsä ja rakentaa parempaa maailmaa.

Renvall on suunnitellut huonekaluja, esineitä, koruja, näyttelyarkkitehtuuria ja sisustuksia. Hän on suunnitellut mm. Aalto-yliopiston rehtorin käädyt ja palkitun Kukka-heijastinkorun.

Renvall tähdentää, että muotoilu ei ole yksilölaji. Muotoilija on vain yksi osa ammattitaitoista porukkaa, sen liikkeelle paneva voima. Muotoilija tarvitsee toimeksiantajan, mutta myös käytännön toteuttajan idealle ja siitä syntyneelle suunnitelmalle.

Renvallin mielestä muotoilija -sana on harhaanjohtava. Muotoilijan työ on käytännönläheistä ongelmanratkaisua enemmän kuin muodon antamista yksittäiselle esineelle. Suunnittelun kohde voi tavaran lisäksi olla myös konsepti tai palvelu.

Renvallin ideat eivät välttämättä synny istumalla ahkerasti työpöydän ääressä. Työ seuraa mukana ja ongelmat hautuvat mielessä. Parhaat ratkaisut syntyvät usein rauhassa ja pakottamatta, arkea eläessä.

Osa 8. Ilkka Immonen

Sarjan kahdeksannessa osassa seurataan pelialan yrittäjän Ilkka Immosen arkea. Immonen kertoo, ettei hänelle mikään ole mahdotonta. "Pelibisnes kansainvälisesti on tosi haastavaa: voit kehittää vuoden tuotetta ja ensimmäisten kahden päivän aikana selviää tuleeko siitä yhtään mitään."

Lähtökohtana Immosella on ihmisten viihdyttäminen ja tunteisiin vaikuttaminen. Immonen opiskeli Englannissa Coventryn yliopistossa kauppatieteitä, pääaineenaan hänellä oli kansainvälinen kaupankäynti ja markkinointi. Palattuaan Englannista viiden vuoden jälkeen Rovaniemelle, hän ryhtyi vetämään Rovaniemen maalaiskunnan EU-hanketta, jossa oli tarkoituksena synnyttää sisältötuotantoalan liiketoimintaa Rovaniemelle. Hankkeen päätyttyä Immonen perusti Lapland Studio Oy:n.

Lapland Studion tuotteita ovat mm . Nightwish-yhtyeen Islander -musiikkivideo, ensimmäisenä suomalaisena pelifirmana Wiiwaressa julkaistu Lead The Meerkats -peli yhteistyössä Nintendon kanssa, Julius Styles -peli, jonka päähahmon ääni ja ulkoasu ovat Hollywood-näyttelijä Wesley Snipesin ja Lordi The Game -peli, jonka päähenkilönä on Mr. Lordi.

Pitää mennä tunteella - sillä saa paljon enemmän aikaiseksi, sanoo Immonen. Ohjema seuraa Ilkka Immosen arkea yhden päivän ajan aamuvarhaisesta iltamyöhään. Työpäivän mittaan hän tapaa teollisia muotoilijoita, pelialan yrittäjän Samuli Syvähuokon, Mr. Lordin ja kuntosalivalmentajansa Mika Hiltusen.

Osa 9. Heini Riitahuhta

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan työhuoneessa, Arabian perinteikkäällä Taideosastolla, syntyy uniikkia taidetta, eläväisiä siveltimenvetoja ja pikkutarkkoja pisteitä. Riitahuhta viihtyy Arabian ainutlaatuisessa tehdasmiljöössä. "Rakastan tehdasromantiikkaa", hän sanoo ajellessaan vanhalla tehdashissillä Taideosaston korkeuksista kohti tehtaan kutsuvia ääniä ja keramiikkapölyä. Sarjatuotannon suunnittelu ja toteutus kaikkine työvaiheineen on Riitahuhdalle läheistä ja tuttua jo perhepiiristä. Keramiikan ohessa muutkin materiaalit kutkuttavat inspiraatiota: erityisesti tekstiilisuunnittelu vetää Riitahuhtaa puoleensa.

Heini Riitahuhdan elämä ankkuroituu Arabianrantaan. Nuori lapsiperhe elää ruuhkavuosiaan, ja Riitahuhta sommittelee luovan, toisaalta tarkasti organisoidun elämänsä osasista arjen kudelmaa. Päivän kehyksen muodostavat Ruut-tyttären päivärytmi aamupuuroineen ja ulkoleikkeineen. Harvalla kolmevuotiaalla on oman äidin taideteos osana pihaleikkejä!

Osa 10. Aamu Song

 Koreassa syntynyt ja suomessa 14 vuotta asunut taiteilija/muotoilija Song on parhaiten tunnettu Reddress nimisestä työstä, jossa yleisö kuuntelee konserttia laulajan valtavan punaisen mekon poimuissa.

"Haluan tuoda ihmisille lisää iloa" Aamu sanoo.

Aamu Song työskentelee aviomiehensä Johan Olinin kanssa Company nimisessä yrityksessä. Company tekee taidetta ja suunnittelee esineitä. Companyn töiden lähtökohta on, että "Suunnittelun, tuotteiden tekemisen ja käyttämisen tulisi olla hauskaa."

Yrityksellä on oma kioski - Salakauppa postin edessä Mannerheimintiellä. Company jäljittää pieniä tehtaita suomesta ja ulkomailta, joille he haluavat suunnitella uusia tuotteita. Näitä mainioita tavaroita myydään Salakaupassa. Tuotteista esimerkkinä voi mainita esim. Jämsässä tehdyt huopaiset Tanssitossut tai Koreassa tehdyt Double Heel korkokengät, korkokengät joissa on 4 korkoa.

Uutuutena kaupasta löytyy mm. huppureppu. Nimensä mukaisesti tuote on reppu jossa on myös huppu.
Kiireisen päivän aikana Aamu ja Johan suunnittelevat uutta näyttelyä Kiasmaan, täydentävät Salakaupan varastoja, tapaavat mm. puusepän ja neonvalo-lasinpuhaltajan.

Uutena tuotteena Companyllä on tekeillä venäläinen huivi, jossa ruusujen tilalla on Helsinkiläisiä taloja.

Suosittele260 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook