Kevään 17 hetkeä
Julkaistu perjantaina 18.06.2010 35 kommenttia 382 suositusta
Väritetty ja trimmattu 12-osainen versio neuvostoliittolaisesta tv-sarjaklassikosta Kevään 17 hetkeä, joka kertoo kolmannen valtakunnan viimeisistä päivistä.
1970-luvun alussa ohjaaja Tatjana Lioznova ja Julian Semjonov, kirjailija ja sarjan käsikirjoittaja, tekivät ensimmäisen neuvostoliittolaisen televisiosarjan kolmannen valtakunnan viimeisistä päivistä. Pääosaan sijoitettiin neuvostovakooja Stirlitz.
Venäjän televisio on nykyään täynnä sarjaelokuvia, mutta yksikään niiden henkilöhahmoista ei vedä vertoja Vjatšeslav Tihonovin esittämälle Stirlitzille. Nirppanokat voivat nyrpistellä hänelle, kuten he nyrpistelevät Stirlitzin kollegalle James Bondillekin, mutta - kuten Bondin - Stirlitzinkin tuntee jokainen.
Vuonna 2009 Kevään 17 hetkeä -draama räjähti kuin pommi Venäjän television ykköskanavalla. Sarjan 35-vuotisjuhlan kunniaksi sarjaa ei ollut ainoastaan entisöity, vaan se oli myös väritetty. Kolmen vuoden työ oli tuottanut vaikuttavan tuloksen. Asiantuntijoita Yhdysvalloista, Koreasta ja Kiinasta oli osallistunut projektiin, jota johti itse Lioznova. Parhaiden neuvostotraditioiden mukaan kyseessä on maailman pisin väritetty elokuva. Myös ääntä on korjattu. Huomattava hanke on kuitenkin nostattanut myös vastalauseiden myrskyn, ja nettiyhteisöissä on puhuttu jopa skandaalista.
Miksi ihmiset suhtautuvat niin kiihkeästi uuteen versioon? Televisiosarja on kaikkien neuvostoliittolaisten omaisuutta, heidän yhteistä kokemustaan. Sitä seurattiin koko maassa, ja sarjaa katsoivat kaikkien yhteiskuntaluokan jäsenet Brežnevistä Kremlissä viimeiseen kurjaan pakkotyövankiin.
Kun kulloinenkin osa esitettiin ensimmäisen kerran televisiossa 1970-luvulla, miliisien raporteista ilmenee, että maan rikollisuus putosi lähes nollaan. Sarjan merkitystä venäläisille kuvaa sekin, että Stirlitz kumppaneineen on antanut aiheen suunnattomalle, koko ajan uusiutuvalle kaskusikermälle.
On ymmärrettävää, että moni haluaa esittää mielipiteensä tällaisen kansallisomaisuuden muokkaamisesta uuteen uskoon.
Nyt suomalainen televisiokatsoja pääsee kertomaan oman mielipiteensä uudistetusta kulttisarjasta. Värillisessä versiossa on 12 jaksoa, joiden pituus on noin 52 minuuttia. Alkuperäisen version jaksoja on lyhennetty keskimäärin 25 prosenttia.
Tarina:
Berliini, helmikuu 1945: neuvostoagentti Isajev työskentelee Reichsicherheitshauptamtissa SS-Standartenfűhrer Max Otto von Stirlitzinä, joka on kuulunut Saksan kansallis-sosialistiseen työväenpuolueeseen vuodesta 1930 lähtien. Liittoutuneiden suhteiden turmeltumisen estämiseksi Isajevin tehtävänä on saada selville, neuvottelevatko Saksa ja länsiliittoutuneet erillisrauhasta.
Kun Stirlitz vakuuttuu siitä, että aloite erillisrauhan solmimiseksi on tullut Himmlerilta, hän ottaa yhteyttä Martin Bormanniin saadakseen puolueen johtohahmot törmäyskurssille toistensa kanssa. Stirlitz joutuu kuitenkin itse vaikeuksiin Gestapon päällikön Műllerin kanssa, sillä operaatiot, joissa Stirlitz on ollut mukana, ovat epäonnistuneet liian usein. Stirlitzille viritetään ansa…
Saksan tappiot rintamilla pakottavat natsijohtajat etsimään keinoja oman nahkansa pelastamiseksi. Loppujen lopuksi Stirlitz onnistuu pilaamaan Himmlerin ja länsiliittoutuneiden väliset neuvottelut. Vakoilusarja perustuu osittain tositapahtumiin.
Osat:
1/12. Sodan viimeisenä keväänä liittoutuneiden joukot iskevät joka rintamalla, ja osa Saksan joukoista tietää jo kohtalonsa. Moskovaan kiirii viestiä salaisista neuvotteluista. Kuka pettää ja ketä?
2/12. Stirlitz hankkii vakoilutietoja ja koettaa niiden pohjalta selvittää, kuka johtaa salaista neuvonpitoa amerikkalaisten kanssa. Kuinka lähelle Führeriä vehkeilijän jäljet johtavat?
3/12. Stirlitz suree läheisen ystävän kuolemaa. Professori Pleischnerin poismeno hankaloittaa myös hänen yhteydenpitoaan vastarintaliikkeeseen. Jostain on löydettävä uusi välittäjä ja mitä pikemmin sen parempi.
4/12. Pommi iskee taloon, jossa Stirlitzin avustajat asuvat. Pariskunnan epäselvän kohtalon synnyttämää epätietoisuutta syventää se, että Stirlitz joutuu operoimaan nyt yksin ilman apujoukkoja.
5/12. Amerikkalaiset nimeävät neuvottelijansa, ja salainen neuvotteluyhteys on näin valmis. Stirlitz lähettää kirjeen Bormannille toivoen tapaamista välittääkseen tärkeitä tietoja, mutta vastausta ei kuulu.
6/12. Stirlitz saa vihjeen, että Kate olisikin elossa. Bormann on kiinnostunut Stirlitzin lähettämästä kirjeestä. Käydessään Neuvostojoukkojen päämajassa Stirlitz havaitsee salaisen huoneen.
7/12. Kate aloittaa harhautusoperaation, ja kaikkia hänen toimiaan seurataan tarkasti. Stirlitz avustaa Pleischnerin rajan yli Sveitsiin, ja pyytää tältä maksuksi palveluksen palveluksesta.
8/12. Palatessaan kotiin Stirlitz löytää sieltä Holtoffin. Vieras kertoo hänelle, että Mullerilla on raskauttavia todisteita Stirlitzia vastaan. Yrittääkö Holtoff vain bluffata?
9/12. Schlagin Stirlitzin kautta saama tehtävä osoittautuu vaativaksi. Pleischner astelee pitkin Blumenstrassea kohti tiedustelupalvelun salaista huoneistoa. Huomaako hän vaaran merkit ajoissa?
10/12. Mitä Katelle ja hänen lapselleen on tapahtunut? Stirlitzistä annetaan pidätysmääräys, joka menee itse tapaamaan Mulleria tietämättä kaikkia viime aikojen tapahtumia. Astuuko Stirlitz ansaan?
11/12. Stirlitzin on pakko paljastaa jotain tiedonjyviä Bormannille. Kun Stirlitz vapautetaan, Bormann seuraa häntä hänen asuntoonsa ehdotuksen kera. Sitten Stirlitz saa hätääntyneen puhelinsoiton.
12/12. Stirlitzin, ja erillisrauhanneuvottelujen, kohtalonhetket ovat käsillä. Kuka oli tarinan konna, kuka sankari, ja miten heidän lopulta käy?
Lisätietoa ohjelmasta
Alkuperäinen nimi: Semnadtsat mgnovenii vesny, 1973. Tuotanto: Gosteleradio, Neuvostoliitto 1973. Pääosissa: Vjatšeslav Tihonov (Stirlitz), Leonid Bronevoi (Müller), Oleg Tabakov (Schellenberg), Juri Vizbor (Bormann), Rostislav Pljatt (Pastori Schlag), Jevgeni Jevstignejev (Pleischner) ja Jekaterina Gradova (Käthe).
Lähetä linkki
Kommentit
Stirlitziä esittävä Vjatseslav Tihonov muistetaan myös mm. Sergei Bondartshukin ohjaamasta Sota ja Rauha-filmatisoinnista. Tuossa hän esitti kreivi Bolkonskina.
[quote=Svante][quote=Anonyymi]Kuten myös Bondartšukin "He taistelivat synnyinmaansa puolesta" (1974).
Kiitoksia tästä sarjasta jo etukäteen! Sillon 70-luvulla Suomessa nähtynä tämä jäi palamattomasti nuoren miehen mieleen. Odotan innolla uuden version näkemistä.
Kiitos Teema etukäteen, Suurkiitos! Kyllä tätä on odotettu! Meille tosin olisi piisannut se mustavalkoinen, 25% pitempi versio... saapa nähdä miltä värit tässä tuntuvat?
Vjatseslav Tihonov muistetaan myös rooleistaan Bim Mustakorvan isäntänä ja myöhemmällä iällä vähän höppänänä sukulaismiehenä Nikita Mihailkovin Auringon uuvuttamissa.
Pietarissa on Bolshaya Koyushenayalla baari, jonka nimi on "Raskaana olevan vakoojan matkalaukku". Aikaisemmin samalla kadulla olleessa samannimisessä baarissa oli vakoiluaiheinen sisustuskin. Uudelleen lämmitetyssä teema on vaipunut enempi unholaan, mutta nimi ilahduttaa edelleen 17 hetken ihailijaa. :)
Kiitoksia yle teemalle tästä syysyllätyksestä! Tuskin maltan odottaa sarjan tunnusmelodian ensi säveliä...
Katsoin aikanaan alkuperäisen sarjan. Olin vähän toisella kymmenellä.
Sarja toimi kuin punakone. Muistikuvat ovat kirkkaat vielä melkein neljäkymmentä vuotta myöhemmin. Tunnusmusiikki soi vieläkin päässä.
70-luvulla näytettiin paljon neuvostoliittolaisia sarjoja, varsinkin vallankumouksesta kertovia. Muistan varsinkin yhden, jossa sankari joutui kammottaviin onnettomuuksiin. Ensin sodassa, sitten työmaalla putosi tukkipinolta ja halvaantui. Sitten makasi sängyllä ja sokeutui. Siitä huolimatta oli vallankumouksellinen kommunisti ja kirjoitti sokeana muistelmat keksimänsä kirjoittimen avulla. Mikähän sarja oli?
K17H:ssä ei muistaakseni ole ideologiaa niin tökeröllä tavalla.
P.S. Uusintalähetys PITÄÄ saada myöhemmäksi. Aikaisintaan klo.22.
kiitos puolestani myös!
Ajankohta ei ole huono, korkeintaan tuntia myöhemmäksi, sillä varhain aamulla töihin menenvät joutuu ajoissa ylös!
"jäsenet Brežnevistä Kremlissä viimeiseen kurjaan pakkotyövankiin".
Tuo "kurjaan pakkotyövankiin" on kyllä aika mielenkiintoinen sanavalinta...Noh, hienoa että tällainenkin sarja saadaan ohjelmistoon.
Kiitoksia, pitääpä katsoa.
Muitakin vanhoja neukkuleffoja voisi esittää. Muistan lapsena (joskus 1980-luvun puolivälissä) nähneeni erittäin lämminhenkisen neukkuleffan. Se oli muistaakseni lapsille ja nuorille suunnattu, pääosassa oli n. 12-vuotias poika ja hänen perheensä. En tuolloin tietenkään ymmärtänyt ideologioista mitään, mutta muistan että elokuvassa oli erikoinen ja kiva tunnelma. Jälkeenpäin ajatellen siinä taidettiin nostaa jalustalle työläisperheitä. Se jäi jotenkin vahvasti mieleen, ehkä juuri sen erilaisuuden takia.
Tähän sarjaan, tai pikemminkin elokuvaan, kiteytyy koko inhimillisyyden olemassaolon sietämätön keveys... ja ikuinen hyvyyden kaipuu.
Muistan erityisesti jakson jossa etsittiin sotarikoksista grüppenführer Wolfia. Nimi muodostuikin neljän eri ss-upseerin nimistä.
Toivottavasti ko. jakso on mukana.
Erittäin hieno valinta Teemalle syysohjelmistoksi! Kun sarja jo aikoja sitten tuli alkuperäisversiona mustavalkoisena YLE-kanavalla Suomessa, niin nauhoitin tv:stä alkuteeman C-kasetille, jolta sitten opettelin soittamaan teeman melodian akustisella, metallikielisellä 1960-luvun suomalaisella Noso-kitaralla. Sarjan alkuteema onkin tunnelmaltaan todella mieleenpainuva musiikkiteos, joka löytyy mm. netistäkin:
http://www.youtube.com/watch?v=xwP8YGz1IgA&feature=related .
Tähän uuteen värilliseen versioon on nyt mielenkiintoista tutustua.
Ensimmäisen jakson perusteella restaurointityön laatu vaikuttaa hyvältä.
Onkohan sarjasta olemassa minkäänlaista sound track -julkaisua?
Vastaavanlaisena kulttuurisesti arvokkaana YLE:n tv-sarjauusintana toivoisin: "Tiikeriprikaatit" ("Les Brigades du Tigre", Victor Vicas, Ranska, 1970-luku).
Nautinnollisia ja jännittäviä katseluhetkiä kaikille K17H:n ystäville!
Kiitos YLE! & "Da zdraastuite Stirlitz!" :)
Kumma juttu, mutta minusta hiukan tuntuu ettei pakkotyölaitoksissa katseltu sitä sarjaa... Joka on käynyt paikan päällä niissä kertokoon lisää.
Se tuntuu liioittelulta että Brezhnev olisi moista vaivautunut katsomaan, hänellähän oli paremmat tiedot käytettävissään kuin sarjan tekijöillä.
Muistan sarjan esitetyn vuoden 1984 kesällä myöhään sunnuntai iltaisin. Etenkin sen hyvä musiikki - "Hetket" ja "Jossain kaukana" - ovat jääneet mieleeni. Repinossa lähellä Pietaria sijaitsevassa hotelli Baltijetsissa oli vielä vuonna 2003 Elefantti -niminen kahvila, joka oli kehitetty ikäänkuin huumorimielessä kyseisen tv-sarjan pohjalta. Baarissa oli myös Stirlits -aiheinen ruoka-/ juomalista.
Sarja toimi kuin punakone. Muistikuvat ovat kirkkaat vielä melkein neljäkymmentä vuotta myöhemmin. Tunnusmusiikki soi vieläkin päässä.
70-luvulla näytettiin paljon neuvostoliittolaisia sarjoja, varsinkin vallankumouksesta kertovia. Muistan varsinkin yhden, jossa sankari joutui kammottaviin onnettomuuksiin. Ensin sodassa, sitten työmaalla putosi tukkipinolta ja halvaantui. Sitten makasi sängyllä ja sokeutui. Siitä huolimatta oli vallankumouksellinen kommunisti ja kirjoitti sokeana muistelmat keksimänsä kirjoittimen avulla. Mikähän sarja oli?
K17H:ssä ei muistaakseni ole ideologiaa niin tökeröllä tavalla.
P.S. Uusintalähetys PITÄÄ saada myöhemmäksi. Aikaisintaan klo.22.
Mitä sarjassa sanottiin Saksan silloisesta järjestelmästä, puolueesta ja moraalista, soveltui hyvin myös Neuvostoliittoon. Rivienvälisellä saattoi olla osuutensa sarjan suosioon.
Aikoinaan Neukuissa kieliharkkaa tehdessä törmäsi usein ko vakoojasta väsättyihin vitseihin ja ihmetteli että kukahan lie ja nauroi vain mukana... Tunnarin olen kuullut usein, ihana - ja nyt vielä ihanampaa päästä näkemään sarja! Tosiaan lisää neukkukamaa Teemalle! Ja miksei uudempaa venäläistäkin matskuja - ja onhan niitä ollutkin, kiitos, спасибо!
Mahtavaa nähdä väreissä. Sarja jäi lähtemättömästi mieleen sieltä vuosien takaa. Olin koukussa jo silloin. Suurkiitos Teemalle!
Sarja toimi kuin punakone. Muistikuvat ovat kirkkaat vielä melkein neljäkymmentä vuotta myöhemmin. Tunnusmusiikki soi vieläkin päässä.
70-luvulla näytettiin paljon neuvostoliittolaisia sarjoja, varsinkin vallankumouksesta kertovia. Muistan varsinkin yhden, jossa sankari joutui kammottaviin onnettomuuksiin. Ensin sodassa, sitten työmaalla putosi tukkipinolta ja halvaantui. Sitten makasi sängyllä ja sokeutui. Siitä huolimatta oli vallankumouksellinen kommunisti ja kirjoitti sokeana muistelmat keksimänsä kirjoittimen avulla. Mikähän sarja oli?
K17H:ssä ei muistaakseni ole ideologiaa niin tökeröllä tavalla.
P.S. Uusintalähetys PITÄÄ saada myöhemmäksi. Aikaisintaan klo.22.
Se sarja sokeasta kommunistista taitaa olla Nikolai Ostrovskin elämän tarina "Miten teräs karkaistui" (Как закалялась сталь)-käännöksestä en ole varma.
Aivan mahtavaa nähdä tämä Suomessa! Loistavaa, kiitos YLE!
Mahtavaa! En muista, että olisin nähnyt tämän aiemmin, vaikka ikää on jo yli puoli vuosisataa.
Pääosan esittäjän suoritus on loistava. Ei näe Hollywoodin elokuvissa tuollaista.
Minuutteja kestävät kohtaukset, joissa ei puhuta mitään, mutta ne sanovat paljon.
Mitenkähän tuo väritys on tehty? Alunperinhän tämä on mustavalkoinen.
On se sentään hyvä, että meillä on YLE ja Teema! Kiitos!
Suurkiitokset YLElle tämän sarjan uusimisesta. Todellinen kulttuuriteko!
Väite siitä, että "vakoilusarja perustuu osittain tositapahtumiin", on tosin aika yliampuva. Kyllähän tuo historiallinen kehys kaikkine natsijohtajien viime hetken neuvotteluyrityksineen on ihan todenmukainen, mutta eihän mitään tällaista Strilitziä ole kumminkaan ollut olemassa. Ymmärtääkseni hahmon esikuvia ovat useammatkin sodan ajan neuvostovakoojat, mutta ei heistä kukaan toiminut keväällä -45 Berliinissä Saksan turvallisuuspalvelussa.
Väite siitä, että "vakoilusarja perustuu osittain tositapahtumiin", on tosin aika yliampuva. Kyllähän tuo historiallinen kehys kaikkine natsijohtajien viime hetken neuvotteluyrityksineen on ihan todenmukainen, mutta eihän mitään tällaista Strilitziä ole kumminkaan ollut olemassa. Ymmärtääkseni hahmon esikuvia ovat useammatkin sodan ajan neuvostovakoojat, mutta ei heistä kukaan toiminut keväällä -45 Berliinissä Saksan turvallisuuspalvelussa.
Kiitokset suuret Yle Teemalle tärkeästä sarjasta, joka pitää mielessämme, millaisin uhrauksin Neuvostoliitto pelasti Euroopan natsivallalta.
YLE voisi esittää tv:ssä myös muitakin V.Tihonovin roolitöitä.
Ohessa kaikille Stirlitzin ystäville näyttelijän mainio tribuuttilinkki:
http://www.youtube.com/watch?v=NKRLUGHkqiE&feature=related
Kiitokset YLE:lle tästä erinomaisesta tv-sarjauusinnasta!
"Da zdraastuite Stirlitz!"
Upea sarja Kevään 17 hetkeä! Kiitos. En ole nähnyt aikaisemmin esitettynä,enkä ole sarjojen seuraaja, mutta tämä nappasi minut. Hyvin tehty, asiallinen ja hyvät näyttelijät. Saispa nähdä pian uudestaan. Kiitos, että otitte ohjelmistoonne.
Lapsuuden kulttisarjoja, joka totisesti on odottanut uusintaansa. Kekkosen toisella kaudella syntyneen mieleen jäivät etenkin Bormannin autonkuljettajan ruhjotut kasvot ja radistinaisen piilottelu viemärissä Gestapon kurkunleikkaajilta kaksi vauvaa mukanaa. -Voisihan originaalin mv-versionkin vielä pyörittää vaikka jokin kesä uusintana.
Sarjan muuntaminen värilliseksi versioksi alunperin mustavalkoisesta originaalista on hankkinut sekä kannattajansa että vastustajansa.
Ohessa on hauska venäläisten tekemä tv-sketsi juuri tästä aiheesta:
http://www.youtube.com/watch?v=VfUo2DKoLWA&feature=related
Sarjan juuri tv:stä seurannut tunnistanee tämän sketsin parodiahahmot ja sen kohtausten kulissit.
Mikähän sarja oli?
Olisikohan "Как закалялась сталь - Kuyinka teräs karkaistui"
Mulleristä on tehty vodkaa työajalla naukkaileva, dostojevskimaista filosofointia harrastava leppoisa ja sympaattinen setä ! Oikeasti hän oli hämärä tyyppi joka katosi sodan jälkeen eikä koskaan joutunut oikeuden eteen.
Sarjan puvustus on pahasti pielessä. SS ei käyttänyt mustia univormuja enää sen jälkeen kun sota puhkesi. Saappaat ovat liian paksut ja näyttävät venäläisiltä talvisaappailta. Kampaukset ja silmälasit ovat 60 -luvulta.
Onko kellään tietoa, missä tämä on kuvattu??
Perustuuko sarja jotenkin Schellenbergin muistelmiin?
Sarjassa on paljon kiinnostavaa ennen näkemätöntä dokumenttifilmiä, mm. natsilippujen häpäisy Moskovassa sodan jälkeen.
Anonyymille vastauksena, olisiko sarja ollut "kuinka teräs karaistui" . Itse tahtoisin nähdä "Kevään seitsemäntoista hetkeä" alkuperäisversiona mustavalkoisena kuten nimimerkki "crash"kin toivoi...
Muistan, että äitini katsoi sarjaa 1970-luvulla, itse en tällöin jaksanut kiinnostua. Näin pienen pätkän uusintana 2010, muistikuvat löytyivät jostain ja se musiikki... ja Stirlitz...
Voisin katsoa myös sarjan "Alppikengistä vain jäljet jää"... samaa 1970-luvun lapsuutta : )
Sarja toimi kuin punakone. Muistikuvat ovat kirkkaat vielä melkein neljäkymmentä vuotta myöhemmin. Tunnusmusiikki soi vieläkin päässä.
70-luvulla näytettiin paljon neuvostoliittolaisia sarjoja, varsinkin vallankumouksesta kertovia. Muistan varsinkin yhden, jossa sankari joutui kammottaviin onnettomuuksiin. Ensin sodassa, sitten työmaalla putosi tukkipinolta ja halvaantui. Sitten makasi sängyllä ja sokeutui. Siitä huolimatta oli vallankumouksellinen kommunisti ja kirjoitti sokeana muistelmat keksimänsä kirjoittimen avulla. Mikähän sarja oli?
K17H:ssä ei muistaakseni ole ideologiaa niin tökeröllä tavalla.
P.S. Uusintalähetys PITÄÄ saada myöhemmäksi. Aikaisintaan klo.22.
Sarjaa en muistaakseni nähnyt, mutta se on kirjasta joka on suomeksi käännetty nimellä "Kuinka teräs karastui".Ei muistu mieleen tekijäkään jos nyt joku olisi kiinnostunut.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TORSTAINA 5.8.2010