YLE Teema

 

Kino Suomi

Tunteita (7)

Julkaistu keskiviikkona 05.03.2014 0 kommenttia 20 suositusta

Neljän esikoisohjaajan lyhytelokuvat kertovat eri näkökulmista nuorista epävarmoista tunteista ja ihmissuhteista.

torstai 6.3. klo 21.50

Suomi-Filmin neljän esikoiselokuvan kokonaisuus pitää sisällään itsenäiset lyhytelokuvat Liukastelua, Confiteor, Toivo, rakkaus ja Kristiina.
Kalevi Korteen ohjaama Liukastelua on kepeä nuorisoromanssi talvisessa Helsingissä. Jaakko Talaskiven Confiteor kertoo nuoresta miehestä, joka tympääntyy pyörätuoliin sidotun ystävänsä huomiontarpeeseen. Leena Salokankaan Toivo, rakkaus kertoo nuoresta vaimosta, joka kokee miehensä poissa ollessa seksiseikkailun. Raikkaan nelikon tunnetuin pätkä on Asko Tolosen ohjaama Kristiina, jota on esitetty myös erillisenä lyhytelokuvana. Siinä seurusteleva nuori pari jännittää, onko vielä koulua käyvä tyttö tullut raskaaksi.

Nelikon lyhytelokuvat ovat epätasaisia ja hapuilevia, kuten niiden kuvaamat tilanteet ja ihmisetkin. Näissä mennään kepeästi uuden aallon liplatusta myötäillen, suurin osa näyttelijöistä on amatöörejä ja käsikirjoittajat ja ohjaajat kaikki ensikertalaisia. Myös joidenkin kuvauksessa ja leikkauksessa on mukana kokeilevaa opiskelija-ajattelua.

Asko Tolonen, joka nelikon ohjaajista sai eniten positiivista palautetta, ohjasi toistaiseksi ainoan pitkän elokuvansa vuonna 1975: Kesän maku sai positiivisen vastaanoton, mutta katsojamenestys se ei ollut. Tolonen on tehnyt uran mainos- ja yrityselokuvien parissa. Myös Kalevi Korte ja Jaakko Talaskivi jatkoivat erilaisissa tehtävissä elokuva-alalla. Talaskivi ohjasi myös pitkän elokuvan Herra Huu – Jestapa jepulis penikat sipuliks (1973). Hän kuoli sairaskohtaukseen vuonna 1998.

Leena Salokangas tunnetaan nykyisin nimellä Leena Saraste: hän on valokuvaaja, filosofian tohtori ja valokuvauksen opettaja ja tutkija.
Elokuvista kahdessa on ollut mukana myös myöhemmin tuotteliaana ohjaajana tunnettu Anssi Mänttäri: hän on Liukastelua-lyhärissä sekä käsikirjoittajana että esiintyjänä, ja Toivo, rakkaus -lyhärissä sekä esiintyjänä että säveltäjänä.

Lisätietoa ohjelmasta

Tunteita (1965). Sisältää lyhytelokuvat Liukastelua, Confiteor, Toivo, rakkaus ja Kristiina. Ohjaajat: Kalevi Korte, Leena Salokangas, Asko Tolonen ja Jaakko Talaskivi. Suomi-Filmi.

Suosittele20 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook