Tutkiva juttu
Julkaistu maanantaina 20.12.2010 0 kommenttia 184 suositusta
10.1.
Tutkiva juttu: Oireileva muisti
Muistin toimintaa häiritsevät monet asiat kuten stressi. Milloin unohtelu on huolestuttavaa? Entä voiko muistia parantaa?
17.1.
Tutkiva juttu: Lapsen tasolta
Miten lapsen aivot kehittyvät? Miten lapsi kokee aikuisten maailman?
24.1.
Tutkiva juttu: Viisaat vastasyntyneet
Toista lastaan odottava Ella Kanninen selvittää, mitä tiede tietää vauvoista. Kannattaako sikiölle soittaa Mozartia, kuinka vauvan aivot rakentuvat ja miten vauva oppii hymyilemään?
31.1.
Tutkiva juttu: Pääosassa nenä
Koiran hajuaisti on huippuluokkaa. Koulutettu hajukoira vainuaa esimerkiksi hukkuneen veden alta. Entä ihminen? Onko nenä ihmisellä aivan turha kapistus?
7.2.
Tutkiva juttu: Hulluutta ja luovuutta
Nerous ja hulluus tuntuvat liittyvän usein yhteen. Mutta missä oikein kulkee hulluuden ja luovuuden raja? Ja voiko olla nero olematta edes vähän hullu?
14.2.
Tutkiva juttu: Suomalainen avaruudessa
Miksi ruotsalaisilla on oma astronautti, mutta suomalaisilla ei? Testaamme, olisiko ex-formulatähti Mika Salosta avaruuslentäjäksi?
21.2.
Tutkiva juttu: Ääntä kohti
Miksi mies ei kuule ja musiikki auttaa kielten oppimisessa? Kuinka äänet vaikuttavat tunteisiimme?
28.2.
Tutkiva juttu: Jäin koukkuun
Ei aamukahvia, päivä pilalla? Tutkiva toimittaja Ella Kanninen selvittää, mitä tapahtuu kun meistä tulee riippuvaisia. Onko addiktiokäyttäytymistä ollut aina? Entä löytyykö riippuvaisuuteen apu lääkkeistä tai hypnoosista?
7.3.
Tutkiva juttu: Salaperäinen uni
Unesta on moneksi. Uni huoltaa aivot. Unessa harjoittelemme vaarallisia tilanteita varten. Mitä haittaa on siitä, jos nukumme liian vähän? Miten voimme parantaa untamme?
14.3.
Tutkiva juttu: Pelottaako?
Mistä pelko oikein syntyy? Samassa tilanteessa toinen pysyy tyynenä ja toinen pelkää kuollakseen. Miten määräytyy kuka meistä pelkää ja kuka ei? Huom! Ei uusintaa lauantaina.
21.3.
Tutkiva juttu: Leikin lumo
Leikki on tärkeää lapsen hyvinvoinnille ja kehitykselle, mutta se on tärkeää myös aikuiselle. Miksi aikuistenkin pitäisi leikkiä? Mitä leikki loppujen lopuksi on?
28.3.
Tutkiva juttu: Rakkauden evoluutio
Rakkaustarinat ovat kiehtoneet ihmistä aina, mutta mitä rakkaus oikein on? Ja mistä se oikein syntyy? Kuinka paljon me eroamme eläimistä parisuhteita solmiessamme?
4.4.
Tutkiva juttu: Kutinaa aivoille
Pettääkö muisti? Mistä johtuu, että jopa oma syntymäaika voi hetkellisesti unohtua? Auttaisiko, jos treenaisin aivojani - vai voiko niitä treenata?
11.4.
Tutkiva juttu: Otetaan aurinkoa!
Voiko auringolta suojautua syömällä? Entä mihin aikaan aurinkoa pitäisi oikeastaan ottaa?
Lisätietoa ohjelmasta
Tuotanto: YLE Oppiminen ja tiede
Lähetä linkki
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut