YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto: 60-luvun muoti

Julkaistu torstaina 29.09.2011 4 kommenttia 141 suositusta

”Muoti muuttuu. Emmehän tahdo olla vanhanaikaisia!” Tv-arkisto esittää kaksi ohjelmaa 60-luvun muodista.

tiistai 8.11. klo 21.55

Keväällä 1969 järjestettiin Helsingissä vetävään tyyliin korkeatasoinen, nuorien suunnittelijoiden kansainvälinen huippumuotikisa. ”Euromuoti 1969” on tv:lle missikisojen ja euroviisujen tapaan toteutettu musiikillinen kilpailutaltiointi, jossa Irlannin, Jugoslavian, Kreikan, Ruotsin, Saksan, Suomen, Hollannin,

Iso-Britannian ja Norjan tulevaisuuden toivot esittelevät mallistonsa.Suomi oli vahvasti mukana kansainvälisessä muodissa – ainakin jos perustelee väitteen menestyksellä Euromuotikilpailuissa. Alle 23-vuotiaille vaatesuunnittelijoille tarkoitettu kilpailu oli järjestetty ensimmäisen kerran Lontoossa 1968. Voiton vei Suomen Kari Lepistö, ja seuraavana vuonna kisat pidettiin Suomessa.

Juontotehtävät hoiti kansainväliseen tyyliin ja tanssiryhmä Wild Ones’in kera tanssien balettimestari Dimitri Cheremeteff. Musiikista vastasi The Islanders ja solistina kuultiin Kirkaa. Suunnittelijat jännittivät paikan päällä, kun tuomarit kopeissaan antoivat pisteitä. Suomen tuomarina toimi Armi Ratia. Malleja esittelivät mannekiinit suunnittelijoiden kotimaasta. Mainittakoon, että suomen malleina pyörähtelivät Marjatta Svennevig ja nyrkkeilijänä paremmin tunnettu Arto Nilsson, ja Iso-Britannian mallina sittemmin Todella upeeta -sarjan Patsyna tunnettu Joanna Lumley.

Selostajina ohjelmassa toimivat Riitta Lindegren ja Jukka Virtanen. Lindegrenin roolina oli antaa katsojille informaatiota ja Virtanen puolestaan laukoi henkilökohtaisia mielipiteitään asuista.

”Muotipuku ja käyttöpuku” -ohjelmasta käy selkeästi ilmi, että muoti ei koskettanut 60-luvulla läheisesti moniakaan suomalaisia. Varsinkaan maaseudun asukkaita ja vanhempia ihmisiä muoti ei kiinnostanut, eivätkä he kokeneet sen koskevan itseään millään tavalla. Jotain alati muuttuvaa ja ihmisen ihannenormeja määrittelevää sen arveltiin olevan.
Tavallisten kuluttajien lisäksi ohjelmassa haastellaan muodin asiantuntijoita ja vaatevalmistajia. Ketkä kaikki pääsevät vaikuttamaan siihen mitä meillä on päällämme? Informatiivisessa ohjelmassa kerrotaan missä muoti syntyy ja kuinka se siirtyy tehtaista kansalaisten käyttöön. Pääsemme seuraamaan miten muoti syntyy sarjatyönä, ja mihin seikkoihin kiinnitämme huomiota pukeutumisessamme.
Informaation lomassa pääsemme näkemään mikä vuonna 1967 oli muotipuku Suomessa. Käyttöpuku puolestaan tulee esille haastatteluissa ja katunäkymissä. Ohjelmassa sisältää kiinnostavaa ajankuvaa nyt jo lähes kadonneesta kotimaisesta vaateteollisuudesta ja -kaupasta.

 

Kari Lepistön sivut

Lisätietoa ohjelmasta

Euromuoti 1969 tuotanto TV1 Viihdetoimitus, käsikirjoitus ja tuotanto Aarre Elo ja Heikki Seppälä, ohjaus Heikki Seppälä, juontaja Dmitry Cheremeteff, selostajat Riitta Lindegren ja Jukka Virtanen, Wild Ones -tanssiryhmän koreografia Solveig Åkerberg .

Muotipuku ja käyttöpuku (1967) tuotanto TV1 Yhteiskuntaohjelmien toimitus

Löydä lisää:

muoti, 1960-luku
Suosittele141 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Euromuoti 1970

Entä Euromuoti 1970? Voittaja oli loistava, ihana Tarja Vuokko!!! Olisi kiva nähdä!!!

Atro Niiniluoto

Varsinaiset muotiviisut. Muotitrendien seuraaminen ei ole harrastukseni, joten katsoin tuota vain Kirkan vuoksi.

Anonyymi

Euromuoti 1970 kirjoitti:
Entä Euromuoti 1970? Voittaja oli loistava, ihana Tarja Vuokko!!! Olisi kiva nähdä!!!

Anonyymi

Euromuoti 1970 kirjoitti:
Entä Euromuoti 1970? Voittaja oli loistava, ihana Tarja Vuokko!!! Olisi kiva nähdä!!!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook