YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Tv-arkisto: Brita Koivunen 80 v.

Julkaistu keskiviikkona 17.08.2011 1 kommenttia 172 suositusta

tiistai 30.8. klo 21.55

Television alkuaikojen monipuolinen supertähti Brita Koivunen täyttää 80 vuotta 31. elokuuta. Syntymäpäivän kunniaksi TV-arkisto esittää kokoelman hänen musiikkiohjelmiaan.

Monen muun 1950-luvun lopun naislaulajan tavoin Brita Koivunen pääsi pinnalle iskelmälaulukilpailun kautta. Hän voitti ulkomaisten laulujen sarjan vuonna 1954 Helsingissä järjestetyssä kilpailussa, ja sai heti kiinnityksen Onni Gideonin orkesterin solistiksi. Ensimmäiset singlet eivät tehneet hänestä tähteä, mutta vuoden 1956 Suklaasydän iski kansan makuhermoon: jatsahtavasti sovitettu laulu teki Britasta kerralla supertähden.

Suklaasydäntä seurasivat hitit Mustat silmät, Mamma tuo mies mua tuijottaa, Kuinka paljon rakkautta, Sävel rakkauden, Troikka ja monet muut; Brita Koivunen olikin jopa Laila Kinnusta suositumpi muun muassa Iskelmä-lehden äänestyksessä vuonna 1960.

Iskalmäelokuvien lisäksi Brita Koivunen esiintyi paljon myös televisiossa: hän lauloi ja vitsaili Eino Virtasen kanssa ja esiintyi Jukka Virtasen, Aarre Elon ja Matti Kuuslan (VEK-kolmikko) musiikillisissa viihdeohjelmissa sekä Aarne Tarkaksen MTV:lle tekemissä musiikkitarinoissa.

Monipuolinen Koivunen levytti paljon jazziskelmiä, tanssimusiikkia, humoristisia laulelmia ja lastenlauluja. Vuonna 1985 hän teki englanninkielisen jazzlevyn As Time Goes By ja vuonna 1997 levyn Eurosihteeri, jossa laulavat Britan lisäksi hänen lavakollegansa Vieno Kekkonen ja Pirkko Mannola. 1960-luvun alun tv-ohjelmista tuttu Kekkosen, Mannolan ja Koivusen kolmikko kiersi esiintymässä aina 2000-luvulle saakka.

Vuoden 1959 Sävelet soivat –ohjelmassa kuullaan kolme laulua elokuvasta Suuri sävelparaati: Brita Koivusen Mamma, tuo mies mua tuijottaa, Pärre Förarsin Kerro kultainen kuu ja Laila Kinnusen Unissakävelijä. Lyhytelokuvassa Iskelmäkuvia (1959) Annikki Tähti esittää laulun Kun kukkii puiston puu, Brita Koivunen laulun Kuinka paljon rakkautta ja Vieno Kekkonen laulun La Cumparsita. Jaakko Salon orkesteri säestää. Virtasen, Elon ja Kuuslan Salon Musique eli vekkulia kosmetiikkaa (1963) on musiikki-ilottelu kauneushoitolan asiakaspiirin kustannuksella. Siinä esiintyvät muun muassa Brita Koivunen, Ragni Malmsten, Rauni Pekkala ja Four Cats. Aarre Elon ohjaama ja Jaakko Salon johtama Jojo (1968) pitää sisällään leikillistä musiikkiviihdettä lelukaupan maailmasta kaikenikäisille. Esiintyjinä Brita Koivunen, Laila Kinnunen, Four Cats ja Riitta Vainion tanssiryhmä.

Lisätietoa ohjelmasta

Sävelet soivat (1959). Esiintyjät Brita Koivunen, Pärre Förars ja Laila Kinnunen. Mv

Iskelmäkuvia (1959). Esiintyjät: Annikki Tähti, Brita Koivunen, Vieno Kekkonen. Jaakko Salon orkesteri säestää. Mv

Salon Musique eli vekkulia kosmetiikkaa (1963). Esiintyjinä mm. Brita Koivunen, Ragni Malmsten, Rauni Pekkala ja Four Cats. O: Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla.

Jojo (1968). Esiintyjinä Brita Koivunen, Laila Kinnunen, Four Cats ja Riitta Vainion tanssiryhmä.

Suosittele172 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Hienoa, että Koivusta juhlitaan tv:ssäkin. Nuo arkistopätkät on taatusti ansaittu. Itse tunnistin kipaleita melko hyvin. Lastenlauluista tunnistin Kapteeni Kallen, koska se on versioitu myös 80-luvulla.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook