YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto: Marion Rung

Julkaistu keskiviikkona 14.12.2011 2 kommenttia 190 suositusta

Monipuolisen Marionin tähti oli korkeimmillaan 1970-luvulla, jolloin ohjelmistosta löytyi paljon muutakin kuin Finnhitsejä.

tiistai 31.1. klo 21.55

Marion Rung aloitti laulamisen lähes suoraan huipulta. Ensimmäinen single Brigitte Bardot ei vielä räjäyttänyt pottia, mutta seuraavana vuonna nuori laulajatyttö voitti kotimaan karsinnat ja pääsi edustamaan Suomea Eurovision laulukilpailuissa. Tipitii ei sijoittunut kirkkaimpaan kärkeen, mutta kotimaassa se teki 17-vuotiaasta Marionista tähden.

Marion oli monipuolinen laulaja koko 1960-luvun, ja esiintyi muun muassa Svenska Teaternin musikaaleissa. Supertähti hänestä tuli 1970-luvulla, joka oli yhtä voittokulkua: Suomen Euroviisuedustus vuonna 1973, Sopotin Grand Prix de Disque 1974, Syksyn Sävel –voitto 1977, Sopotin Grad Prix 1980. Levytyskappale toisensa jälkeen nousi myyntilistoille: Eviva Espanja, Tom Tom Tom, El Bimbo, Jokainen päivä on liikaa, Kylähäät, Senorita Por Favor, Ding-a-Dong, Rakkaus on hellyyttä, Hyvästi yö.

Marion ei kuitenkaan jymähtänyt pelkkien päivän iskelmien tulkiksi, vaan esitti estradeilla monipuolista musiikkia laidasta laitaan. Juuri kuumimman suosionsa kynnyksellä vuonna 1972 Marion esitti ja levytti israelilaisia lauluja, jotka kumpusivat hänen omista juutalaisista sukujuuristaan. Ohjelmassa Shalom vuodelta 1972 hän esittää kahdeksan laulua, jotka kaikki päätyivät samana vuonna myös hänen samannimiselle levylleen: Tsena tsena (Tulkaa iloitsemaan) , Findzhan (Kahvipannu) , Hava nagila (Iloitkaamme), Der Rebe hot geheisn freilech zain, (Rabbi käski iloitsemaan), Erev shel shoshanim (Ruusujen ilta) , A Jiddishe mame (Juutalainen äiti) Hine ma tov (Kuinka hyvä onkaan) , Erets zavat chalav (Maitoa ja hunajaa tihkuva maa). Lisäksi Viktor ja Vladimir Klimenko esittävät laulun Oifn pripetshik (Tuvan lämmössä). Musiikin on sovittanyt Rauno Lehtinen, musiikin johdosta vastaa Heikki Laurila. Taustalla kuullaan Hazamir-kuoroa.

Vuonna 1974 kuvattu John, Paul ja Marion on hieno esimerkki tuon ajan ravintolaohjelmistosta, joka oli esiintyjälle elegantti vaihtoehto tanssilavoille. Marion Rung oli estradiviihteen supertähti, jonka ohjelmisto oli hyvin kansainvälistä. Tässä Kalastajatorpalla taltioidussa show’ssa hän esittää John Lennonin ja Paul McCartneyn Beatles-sävelmiä englanniksi: ohjelma taltioitiin ulkomaanmyyntiä varten. Marion teki kansainvälistä uraa muun muassa levyttämällä Lontoossa LP:n Love is…, joka oli suunnattu englanninkielisille markkinoille. Saksankielisen Euroopan hän oli valloittanut jo El Bimbolla.

Ohjelmassa Marion laulaa laulut Come Together, We Can Work It Out, Because, I Will, Long and Winding Road ja Power to the People. Lisäksi kuullaan taidokas, pitkä sikermä, jossa lainaillaan muun muassa sävelmiä Cant buy me Love, You’re Going to Lose that Girl, Yesterday, Penny Lane, When I’m Sixty-Four, Help, Obladi-oblada, Yellow Submarine, All We Need is Love, Twist and Shout, I Want to Hold Your Hand, I Wanna Be Your Man ja Carry that Weight.

Marion Rung, joka vietti syksyllä 2011 50-vuotistaiteilijajuhlaansa, kertoo urastaan TV-arkiston ja Marko Gustafssonin vieraana. Haastattelu on tehty marraskuussa 2011.

Lisää Elävässä arkistossa:

Viserrys vei viideksi vuosikymmeneksi estradeille

Lisätietoa ohjelmasta

Shalom (1972) Esiintyjät: Marion Rung, Viktor Klimenko, Vladimir Klimenko. Sovitukset Rauno Lehtinen, musiikin johto Heikki Laurila, ohjaus Erkki Vihtonen.
Tv-arkiston vieraana Marion Rung (2012) Toimittaja Marko Gustafsson.
John, Paul ja Marion (1974) Esiintyjä: Marion Rung. Musiikki: Antti Hyvärinen, Martti Metsäketo. Toimittaja Heikki Seppälä. Käsikirjoitus Leena ja Erkki Vihtonen.
 

Suosittele190 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Fani jo pikku-pojasta

Suomen taitavin estraadi-esiintyjä Marion, kuten ohjelmat todistavat. Toivottavasti YLE on myös tallentanut 50-vuotisjuhlakonsertin jälkipolville ja meille jotka emme päässeet siitä nauttimaan sekä ulkomailla asuville.

Kunnioitetaan näitä Suomalaisia osaajia ja näytetätään että heidän työtään arvostetaan, ennen kuin on liian myöhäistä, kuten monesti on käynyt. Lisää Marionia!

Kiitos Marion viihteesta ja ilosta jota olet elämäni varrella tuonut!

Atro Niiniluoto

Shalomin ehdin katsoa. Ruusujen ilta-kappaleen kohdalla yllätyin tunnistaessani sen sävelen, koska sama sävel on virressä Tiellä ken vaeltaa. Viki Klimenkon Vladimir-veljestä en ollut tiennyt mitään aikaisemmin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook