YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto: Matti Pellonpää

Julkaistu maanantaina 27.12.2010 2 kommenttia 272 suositusta

Nuorena kuolleen Matti Pellonpään rooli Mika Kaurismäen esikoiselokuvassa Arvottomat nousi välittömästi kulttisuosikiksi.

sunnuntai 3.4. klo 9.30

Mika Kaurismäen ja Aki Kaurismäen käsikirjoittama eksistentialistinen takaa-ajoelokuva Arvottomat (K11) vuodelta 1982 sysäsi kotimaisen elokuvan uudelle vuosikymmenelle. Elokuvassa tuntui kaikki olevan toisin, kuin mihin oli totuttu: dialogi oli tahallisen koukeroista ja ironista, henkilöhahmot poseeraavia ja epäsuomalaisia oman tiensä kulkijoita. Elokuvasta tuli välittömästi yhden sukupolven kulttisuosikki, jonka absurdeja ja filosofisia vuorosanoja toistettiin kapakoissa ja bileissä.

Rakenteeltaan elokuva on road movie: nuoret melankoliset irtolaiset Manne, Harri ja Veera pakenevat sekä poliisia että gangstereita pitkin Suomea. Urbaani maisema vaihtuu pelloiksi ja metsiksi, henkilöt ovat yhtä lailla kotonaan autioituvissa työväentaloissa kuin calvados-baareissakin.

Matti Pellonpään tulkitsema pikkurikollinen Manne on elokuvan päähenkilö, ja koko elokuvan viehätys nojaa hänen minimalistiseen näyttelijäntyöhönsä. Kirjakieliset, koukeroiset repliikit istuvat täysin luontevasti Pellonpään suuhun, ja hänen olemuksessaan on ikuisesti kodittoman kiertolaisen tyyneyttä.

Matti Pellonpää näytteli Arvottomien jälkeen useissa Mika Kaurismäen ja kaikissa Aki Kaurismäen elokuvissa kuolemaansa saakka. Hän menehtyi sairauskohtaukseen vuonna 1995.

Lisätietoa ohjelmasta

Arvottomat (K11), Suomi, 1982, 112'28. Ohjaus Mika Kaurismäki. Käsikirjoitus Aki & Mika Kaurismäki. Pääosissa Matti Pellonpää, Pirkko Hämäläinen ja Juuso Hirvikangas.

Suosittele272 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

26.3. Teemalauantai: Matti Pellonpää

Janne Kuusen ohjaama dokumenttielokuva Boheemi elää avaa 60 vuotta sitten syntyneelle näyttelijälle omistetun Teemalauantain. Illan pitkä elokuva on Aki Kaurismäen Varjoja paratiisissa, pääosissa Pellonpää ja Kati Outinen.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Hienoa, että otitte tuon vauhdikkaan leffan esiin arkistoista. Peltsin uraa olen seurannut jo 90-luvun alusta. Aikaisemmin en ole nähnyt Nikkarin Eskoa pahiksena eli gangsterina.

Kekkeruusi

Oi aikoja. Tämä oli varsinainen murros ilmestyessään - mitä, -81 vai - eikun 82 näköjään, kävin heti kaksi kertaa leffassa ja mikään ei ollut sen jälkeen enää entisensä. Upeat näyttelijät, Peltsi ja Pirkko Hämäläinen, ja Nikkari, mutta nyt mieleen palaa päällimmäiseksi Juuso Hirvikangas ja 'I got no money' -blues, sekä mahtava Veijo Pasanen. Sekä tietysti Volga!


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook