YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto saunassa

Julkaistu tiistaina 04.10.2011 1 kommenttia 171 suositusta

Tv-arkisto pohtii saunan syvintä merkitystä esittämällä kolme eri tavoin aihetta lähestyvää ohjelmaa.

tiistai 15.11. klo 21.50, uusinnat ke 16.11. klo 19 ja su 20.11. klo 10.25

Vaikka ajat ja saunat ovat muuttuneet, saunomisen kokemus on pysynyt yllättävän samanlaisena kautta vuosisatojen. Teknologian tarjotessa kuluttajille yhä uusia saunasovelluksia on merkillepantavaa, että saunahifistienkin keskuudessa perinteiset puulämmitteiset saunat nauttivat yhä korkeinta arvostusta. Kaikkein erityisin taika lienee savusaunassa. Suomalaisilla on liikuttavan yksimielinen usko siihen, että juuri sauna tekee suomalaisista niin erityisiä kaikkien kansojen keskuudessa.

Saunassa ei kenelläkään ole kiire, siellä mieli tyhjentyy ja ruumis puhdistuu. Lauteilla unohtuvat rahahuolet ja muut murheet, uskoo Kotoinen saunani -ohjelma vuodelta 1964. Ohjelma kertaa kansallisen saunomisen historian, ja kertoo miten saunarituaali suoritetaan oikeaoppisesti. Suomalaisessa saunassa on puhdistautumisen lisäksi hoidettu kipuja ja sairauksia, kuin myös synnytty ja kuoltu.

Kiuas on suomalaisten pyhän tulen alttari. Sauna on suomalaisuutta, suomalainen kilpailuvaltti, joka saattaa olla jopa kansallisen urheilumenestyksen ja armeijan tehokkuuden tae, ehdottaa ohjelma. Saunarakennus on osa suomalaista maisemaa, ja irrottamaton osa myös korkeakulttuuria, kuten useat viittaukset sauna-aiheisiin taideteoksiin osoittavat.

Tarvitaan joku suomen ulkopuolella syntynyt, että voidaan tehdä humoristinen ohjelma niinkin pyhästä aiheesta kuin saunasta. Neil Hardwick on sekä käsikirjoittaja,että yksi Löylyä – suomalaisen saunan nousu ja uho -sketsiohjelman näyttelijöistä. ”Mitä olisi kaunis kesäilta ilman palavaa saunaa” kysyy ohjelma, ja nauraa ulkopuolisesta näkökulmasta kaikille suomalaisen saunan kliseille.

Miksi sauna on meille niin rakas paikka, että ilman sitä emme voi elää, pohtii professori Veikko Tähkä Jos sauna ei auta -ohjelmassa. Tämän ohjelman lähestymistapa on filosofinen ja tieteellinen. Pohditaan niin saunomisrituaalin psyykkisiä merkityksiä kuin löylynlyönnin fysikaalisia vaikutuksia. Armi Ratia puolestaan kertoo ohjelmassa lauteilla käymistään tärkeistä neuvotteluista. Hän uskoo saunan kansainväliseen menestykseen, kunhan joku vain lanseeraisi sen näyttävästi esimerkiksi New Yorkissa.

Lisätietoa ohjelmasta

Kotoinen saunani (1964)
Käsikirjoitus Aarne Tarkas, ohjaus Osmo Harkimo

Löylyä – suomalaisen saunan nousu ja uho (1977)
Käsikirjoitus Neil Hardwick ja Jussi Tuominen, ohjaus Esko Leimu ja Jukka Virtanen

Jos sauna ei auta (1977)
Ohjaus ja suunnittelu Jouko Suikkari

Suosittele171 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Vihdantekotaitoa minulla ei ole, mutta sitä käytti jo ukkini eläessään. Olen kerran nähnyt myös kuuluisan Tamminiemen saunan. Uimassa olen kyllä käynyt saunan jälkeen, mutta lumihangessa en.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook