YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto: Suomalainen design

Julkaistu tiistaina 07.02.2012 1 kommenttia 196 suositusta

Suomalainen muotoilu on selkeytensä voimalla voittanut paljon kansainvälisiä palkintoja, ja erityistä kiitosta maailmalla ovat saaneet erilaiset keramiikka- ja lasiesineet.

Suomalaisen uuden muotoilun juuret liitetään usein funkikseen ja selkeälinjaiseen käyttökeramiikkaan, pinottaviin ja toiminnallisiin astiastoihin ja käyttölaseihin: pyrittiin siihen, että jokapäiväiset käyttöastiat edustaisivat puhdaslinjaista, hyvää muotoilua. Tällaista käytännöllisyyden estetiikkaa ja ”kauniimpaa arkea” ajettiin Suomessa erityisesti heti toisen maailmansodan jälkeen, kun uusia koteja perustettiin ja uutta yhteiskuntaa luotiin. Haluttiin luopua kaikesta vanhasta; koristeellisista astiastoista, tunkkaisista tekstiileistä ja prameista kalustoista.

Sota-ajan käsityöfilmissä Savi elää (1943), eletään keramiikan uudistumisen kynnyksellä. Ohjelmassa seurataan Arabian tehtaan keramiikka-astioiden valmistusta: osa tuotteista on puhtaasti koriste-esineitä, osa arkisia käyttöesineitä. Sota-ajan keramiikkamassa ei välttämättä ole ollut parasta mahdollista, mutta dokumentissa valmistetaan hyvinkin hienostunutta ohuenohutta riisiposliinia. Työnsä äärellä tavataan muun muassa Toini Muona, Friedl Kjellberg ja Birger Kaipiainen.

Koko 1950-luku oli suomalaisen muotoilun voittokulkua: Milanon Triennalessa palkittin joka kerta sankoin joukoin suomalaisia muotoilijoita kultamitalein ja Grand Prixein. Ajan juhlittuja muotoilijoita olivat muun muassa Kaj Franck, Yki Nummi, Ritva Puotila, Tapio Wirkkala, Kyllikki Salmenhaara, Ilmari Tapiovaara, Dora Jung, Timo Sarpaneva ja Nanny Still.

Vuoden 1960 Allotria Filmin dokumentissa Suomalainen muoto seurataan neljän palkitun muotoilijan työskentelyä: hopeaseppä Bertel Gardbergin, tekstiilitaiteilija Dora Jungin, keraamikko Kaj Franckin ja lasitaiteilija Timo Sarpanevan. Hieno väridokumentti on ainutlaatuinen, sillä monien muotoilijoiden työskentelystä ei ole tallentunut lainkaan elävää kuvaa.

Lasimuotoilun saloihin tutustutaan vuoden 1965 dokumentissa Suomalaista lasia. Liikkeelle lähdetään puhaltajamestari Niemisen verstaalta, jossa kaikki lasiesineet syntyvät vaihe vaiheelta ammattitaitoisten lasityöntekijöiden käsissä. Upeasti kuvattu dokumentti näyttää niin taide- kuin käyttölaisnkin valmistusta, käsityötä ja tehdasvalmistusta, sekä lasiesineiden käyttöä. Ohjelman esitellään myös lasitaiteilijoita, muun muassa Timo Sarpaneva, Aimo Okkolin, Nanny Still, Tamara Aladin ja Helena Tynell.

Vuonna 1980 valmistunut Näky lasiksi tehty on henkilökuva lasitaiteilija Timo Sarpanevasta. Taiteilijaprofessori selvittää luomisprosessiaan ja ideoiden syntyä, sekä seurataan lasiesineen valmistumista luonnoksesta valmiiksi tuotteeksi saakka. Timo Sarpanevan tuotteet löysivät tiensä suomalaiskoteihin monia aikalaismuotoilijoita paremmin: lähes joka kodista löytyi 1970-luvulla joko Tsaikka-lasit, Festivo-kynttilänjalka tai Kekkerit-sarjan laseja tai jälkiruokakulhoja.

Lisää Elävässä arkistossa:

Käytännöllistä ja pinottavaa

Lisätietoa ohjelmasta

Kuvakudos syntyy (1956) Lyhytelokuvassa esiintyvät tekstiilitaiteilijat Eva Anttila ja Dora Jung työnsä ääressä

Hopean hohdetta (1964) Taiteilijat Björn Weckström, Tapio Wirkkala ja Eero Rislakki suunnittelevat ja muotoilevat hopeaesineitä ja koruja.

Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus (1977) Matka keramiikkataiteilija Birger Kaipaisen taiteen maailmaan.

Ilmiömäisiä suomalaisia: Armi Ratia (1976) Henkilökuva Marimekon perustajasta Armi Ratiasta.

Iso pieni tyttö - Anu Pentik (1975) Henkilökuva Pentik-yhtiön perustajasta Anu Pentikistä ja yhtiön toiminnasta.

Suosittele196 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Lasinpuhalluksesta olen kuullut kerrottavan jo silloin, kun TaiK oli vielä itsenäinen korkeakoulu. Vierailin Arabianrannassa kerran myöhemminkin opiskellessani digitointia. Hienoa on myös, että nk. lintumies Oiva Toikka on edelleen voimissaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook