YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto: Veikko Lavi 100 v.

Julkaistu keskiviikkona 08.02.2012 1 kommenttia 177 suositusta

Lauluntekijä tulkitsi vähäosaisten tunnot ja työläisten arjen kepeiksi ralleiksi ja kaihoisiksi balladeiksi, joissa soi kansanlaulun tarttuvuus.

tiistai 24.4. klo 22.05, uusinnat pe 27.4. klo 16.30 ja su 29.4. klo 10.45

Laulaja-lauluntekijä Veikko Lavin syntymästä on kulunut 100 vuotta 23. huhtikuuta 2012. TV-arkisto muistaa Lavia ja hänen laulujaan kahden ohjelman voimin.

Kotkassa syntynyt Veikko Lavi (1912-1996) oli nuorena sahateknikkona kiinnostunut politiikasta, ja hän pyrkikin eduskuntaan Kymen vaalipiiristä jo vuonna 1948, lyhyen aikaa toimineen Radikaalisen Kansanpuolueen listoilta. Menestys jäi heikoksi, ja Lavi keskittyi politikoinnin sijaan työväenteattereihin ja musiikkiin. Laulujen kirjoittaminen oli hänelle tuolloin jo tärkeä harrastus.

Vuonna 1951 Lavista tuli levylaulaja. Hän sai levyttää omia laulujaan, joista kolmas single Kotkan Kerttu osoittautui menestykseksi. Levyjä syntyi viiden vuoden aikana runsaasti, viitisenkymmentä, mutta sitten Lavi äkkiä lopetti vuonna 1956 ja perusti kanalan.

Lavi ja hänen tuotantonsa olisi ehkä painunut unholaan ilman Yleisradion ohjelmapäällikkö Pekka Gronowia, joka alkoi 1960-luvun lopussa soittaa Lavin unohdettuja lauluja radiossa. Gronowin myötävaikutuksella Lavin uudet laulutkin päätyivät levyille vuonna 1969, ja ikääntyneen lauluntekijän elämässä alkoi uusi nousukausi.

Taiteilijaeläke Laville myönnettiin vuonna 1975. Viimeisten kahdenkymmenen elinvuotensa aikana Lavi oli erittäin tuottelias ja suosittu esiintyjä. Tuolloin syntyivät muun muassa ikivihreiksi nousseet laulut Jokainen ihminen on laulun arvoinen, Silakka-apajalla ja Sukuvika - suksi ei luista.

Veikko Lavi kuoli Kotkassa sydänkohtaukseen 84-vuotiaana 22.5.1996. Häntä on nimitetty kansan tulkiksi ja uudeksi kansanlaulajaksi, ja tiettyä kansanlaulujen tarttuvuutta hänen sävelmissään onkin. Hänen kantaaottavien tekstiensä koskettavuus perustui usein itse koettuihin ja siksi elämänmakuisiin tarinoihin.

Vuonna 1978 valmistuneessa ohjelmassa Lauluja elämästä Lavin tuotantoa tulkitsevat hänen itsensä lisäksi myös Eino Grön, Lea Laven ja Tapani Kansa. Peter von Baghin tekemässä syntymäpäiväohjelmassa Väliasemalla Veikko Lavi vuodelta 1982 tuolloin 70-vuotias kuplettimestari kertoo tuotantonsa taustoja laulujen lomassa.

Lisää Elävässä arkistossa:

Veikko Laville jokainen ihminen oli laulun arvoinen

Lisätietoa ohjelmasta

Lauluja elämästä (1978) Toimittajat: Ilpo Hakasalo, Uolevi Taskinen. Tuottaja: Uolevi Taskinen. TV1 Viihdetoimitus.

Väliasemalla Veikko Lavi (1982) O: Peter von Bagh. Tuottaja Jarmo Porola. TV2 Viihdetoimitus.

Suosittele177 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

23.3. Teemalauantai: Laulujen Italia

Italiassa kaikki laulavat. Teemaillan avaa maan kuuluisimmista ja rakastetuimmista laulajista ja lauluista kertova dokumentti Italoiskelmän kulta-aika, ja sen päättää John Turturron sensuelli musiikkielokuva Passione - Napolin lauluja.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Suuri kunnianosoitus. Limperin Hilman kuulin ensimmäisen kerran 90-luvulla radiosta Lavin itsensä esittämänä. Samoihin aikoihin näin Lavin edellisen kerran tv:ssä. Hän oli juuri täyttänyt vuosia ja esitti kappaletta Ota löysin rantein.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook