YLE Teema

 

Kino Suomi

Kesällä kello 5 (S)

Julkaistu torstaina 12.05.2011 0 kommenttia 194 suositusta

Erkko Kivikosken esikoiselokuva on Suomen parasta uutta aaltoa: se on kepeä, pakoton ja moderni nuoren suhteen kuvaus.

torstai 1.5. klo 21.50

Erkko Kivikosken esikoiselokuva Kesällä kello viisi (1963) kertoo nuoresta suhteesta, jonka aurinkoiset kesäpäivät kypsyttävät eroon. Esikoiselokuvaksi se on poikkeuksellisen tyyni ja pakoton, siinä henkivät kaikki nuoruuden kesät ja eurooppalaisen uuden aallon elokuvan kepeys.

Juonellisesti elokuva on ohut ja nopeasti kerrottu: nuori pari herää teltastaan, käy läpi suhdettaan ja päättää erota. Juhani (Martti Koski) kiertelee yksinään kaupungilla, tapaa ystäviään, harrastaa anonyymiä seksiä ja pohtii elämäänsä. Riitta (Tuula Elomaa) joutuu onnettomuuteen, jolloin Juhani yrittää palata hänen luokseen.

Uuden aallon elementit ovat luontevasti läsnä. Kamera liikkuu pakottomasti Helsingin rannoilla ja kaupungissa. Juhanin työmiljöö on trendikäs mainostoimisto, ja hän kiitää kaupungin halki modernisti skootterillaan. Näyttelijät ovat amatöörejä, mutta Marja-Leena Mikkolan ja Juha Tantun dialogi istuu luontevasti heidän suuhunsa. Kaiken takana soi Pentti Lasasen jazz ja hengittää kesäinen kaupunki.

Erkko Kivikoski palkittiin uransa aikana peräti kuudella Jussi-patsaalla, joista kaksi tuli lyhytelokuvista. Pitkiä elokuvia hän teki kuusi, joista siis neljä palkittiin valmistumisvuotensa parhaina ohjauksina.

Lisätietoa ohjelmasta

Kesällä kello 5 (Suomi 1963). Näyttelijät: Martti Koski, Tuula Elomaa, Carita Gren, Kaarlo Wilska, Pekka Sahenkari. Ohjaus: Erkko Kivikoski.

Suosittele194 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook