YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkiston Kino: Kuuma kissa? (K15)

Julkaistu torstaina 12.05.2011 1 kommenttia 195 suositusta

Huomatkaa poikkeuksellinen lähetysaika: vain tiistaina!

tiistaina 14.6. klo 21.45. HUOM! Ei uusintaa!

Erkko Kivikosken elokuvaharvinaisuus kertoo hienosti opettajattaren ja nuoren oppilaan suhteesta.

Kotimainen elokuvaharvinaisuus Kuuma kissa? vuodelta 1968 kuuluu aikakautensa tyylikkäimpiin nuorisokuvauksiin. Elokuvaa on esitetty televisiossa harvoin, eikä sen aihekaan ole tavanomainen tai kulunut: se kertoo aikuiseksi venähtäneestä nuorukaisesta, joka juopottelun takia erotetaan koulusta. Nuori opettajatar lupautuu antamaan hänelle yksityistunteja, ja heidän välilleen syntyy herkkä suhde.

Maisteri Marja elää aikuisten ja kouluhallinnon maailmassa, Antti puolestaan kapinoi koko järjestelmää vastaan. Elokuvan päähenkilöksi nousee Marja, joka hakee paikkaansa järjestelmän osasena. Hän haluaa muuttaa byrokraattista koulumaailmaa ja opettajien asenteita sisältäpäin. Heti elokuvan alussa Marja sanoutuu irti yhteiskunnallisesta liikehdinnästä ja asettaa elokuvan tapahtumat henkilökohtaiselle tasolle: ”Se levottomuus, joka minussa on, on mun omaa levottomuuttani.”

Elokuvan hienossa lopussa Antin ja Marjan suhde on jo siirtynyt fyysiselle tasolle, ja Marja kävelee työhönsä itsevarmasti hymyillen. Heidän suhteensa ei voi enää pysyä huomaamattomana, mutta kouluyhteisön, Antin kavereiden ja vanhempien reaktiot katsoja saa luoda omassa mielikuvituksessaan.
Kerttu-Kaarina Suosalmen romaaniin perustuva käsikirjoitus on ajan hermolla. Kuuma kissa? sivuaa monia 1960-luvun lopun polttavia puheenaiheita: ongelmanuoria, kouludemokratiaa, oppilasneuvostojen ja opettajakunnan kahnauksia, oppilaitosten politisoitumista, radikaaleja nuorisoliikkeitä, mielenosoituksia ja väkivaltaisia tempauksia.

Samalla se on nuorisokuvauksena ajaton ja raikas. Anttina nähdään Eero Melasniemi, joka oli 1960-luvun nuoren kotimaisen elokuvan luottonäyttelijöitä. Anttiin ihastuvaa maisteria esittää raikkaasti ja uskottavasti ainoassa elokuvaroolissaan Maarita Mäkelä, jonka geeneistä suorastaan tihkuu filminäyttelemisen luontevuutta: hänen vanhempansa ovat filmitähdet Irma Seikkula ja Toivo Mäkelä. Nuori Marja-Leena Kouki tekee kiinnostavan sivuroolin kovapintaisena tyttöystävänä, johon Antti ei oikein jaksa sitoutua.

Elokuva aloittaa neliosaisen Erkko Kivikoski -paketin, jolla kunnioitamme ohjaajan syntymän 75-vuotispäivää. Erkko Kivikoski (2.7.1936 - 11.8.2005) teki vain kuusi pitkää elokuvaa, joista Teema esittää nyt kolme. Lisäksi esitämme Kuuman kissan uusintapaikoilla perjantaina ja sunnuntaiaamuna valikoiman Kivikosken harvinaisia lyhytelokuvia. Lyhytelokuvien paketti sisältää seuraavat dokumentit: Tervetuloa muuttolinnut (1961), Maidon tarina (1961), EPX-503 (1962), Kierrämme Koillismaassa ja Kainuussa (1963), Tori (1965) ja Mopojengi (1968).

Tiistaina esitettävää elokuvaa ei uusita perjantaina eikä sunnuntaina, vaan sen sijaan perjantaina ja sunnuntaina esitetään muita elokuvia.

Lisätietoa ohjelmasta

Kuuma kissa? (K15) (Suomi 1968) Pääosissa Eero Melasniemi ja Maarita Mäkelä. Ohjaus Erkko Kivikoski.

Suosittele195 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkiston Kino: Kesyttömät veljekset (K15)

Melasniemen veljekset Pertti ja Eero ruumiillistavat 1960-luvun lopun kapinallisuuden ja nuoren yritteliäisyyden Erkko Kivikosken elokuvassa Kesyttömät veljekset. HUOM! Vain tiistaina

Kommentit

Atro Niiniluoto

Kun potkaistaan koulusta, ei ole sijaa maailmassa, mutta sitten kun saa oikeita töitä, on tyytyväinen ja kieltäytyy iltariennoista. Melasniemen Eeroa on pidetty hyvänä näyttelijänä aina Kävystä selän alla asti.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook