YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Pimeänpirtin hävitys (K15)

Julkaistu torstaina 03.06.2010 1 kommenttia 204 suositusta

Tauno Palo ja Irma Seikkula hurjassa melodraamassa

tiistai 31.8. klo 21.50

TV-arkiston kino esittää Ilmari Unhon voimakkaimman melodraaman, jonka tapahtumavyöry haastaa jopa Teuvo Tulion elokuvien kohtalonomaisuuden. Pimeänpirtin hävitys (1947) perustuu Maila Talvion menestysromaaniin vuodelta 1901.

1800-luvun torppariaikoihin sijoittuvassa tarinassa Kankaanpään kartanon poika Otto von Holten (Tauno Palo) viettelee palvelijattareksi otetun orpotyttö Lenin, ja lähettää tämän sitten emännäksi Pimeänpirtin torppaan. Vuosien kuluttua kartanon Otto alkaa himoita nuorta Hannia, ja tietämättä, että Hanni on Lenin ja hänen tyttärensä, Otto raiskaa Hannin. Hannista tulee kaupungin pahamaineisen bordellin viettelijätär Jeanette, joka syöksee miehiä turmioon.

Elokuvan hurja tarina on myös toteutettu hurjalla dramaattisuudella, ja vaikka elokuvatarkastamo aikoinaan poistikin siitä yhden puukotuskohtauksen, on se silti liian raivopäistä katsottavaa perheen pienimmille. Elokuvan ikäsuositus on K15.

Pimeänpirtin hävityksen pääosissa Lenin ja Hannin kaksoisroolissa nähdään Irma Seikkula ja viettelevänä Ottona Tauno Palo. Muissa osissa esiintyvät muun muassa Urho Somersalmi, Märta Laurent, Arvi Tuomi, Kyllikki Väre ja Aino Lohikoski. Hienosta kuvauksesta vastasi Uno Pihlström ja leikkauksesta Valentin Vaala.

Lisätietoa ohjelmasta

Pimeänpirtin hävitys (1947) 96’39 Ohjaus: Ilmari Unho. Pääosissa: Tauno Palo ja Irma Seikkula.

Löydä lisää:

Irma Seikkula, Tauno Palo
Suosittele204 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro

En voinut katsoa leffaa loppuun nukkumaanmenoaikani takia, mutta oli kiintoisaa, että on Tauno kaivettu arkistosta esiin. Hän osasi aina näyttää taitonsa sekä laulajana että näyttelijänä.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook