TV-arkiston mustalaismusiikkia
Julkaistu perjantaina 26.03.2010 7 kommenttia 330 suositusta
Romanien laulunlahjoja päästiin Suomessa ihailemaan levyltä jo 1960-luvun alussa, kun Taisto Tammi ja Markus Allan tekivät ensimmäiset levynsä. Naislaulajista tummalla äänellään hätkähdytti 17-vuotias Anneli Sari ensilevyllään vuonna 1964.
1960-luvulla Suomen romanit levyttivät kuitenkin pääsääntöisesti valtaväestön iskelmämusiikkia ja suosiossa olleita tangoja – varsinainen mustalaismusiikki nousi suosituksi vasta 1970-luvun alussa. Kuuluisin mustalaismusiikin esittäjistä oli vuonna 1969 perustettu Hortto Kaalo -yhtye, jossa soittivat ja lauloivat Feija Åkerlund, Marko Putkonen, Taisto Lundberg ja Heikki Nyman.
Hortto Kaalon ensimmäinen listahitti oli romanien asemasta kertova kantaaottava Miksi ovet ei aukene meille, jonka mukaan on nimetty myös Jarmo Porolan ohjaama taltiointi, jossa yhtye esiintyy Turussa. Yhtyeen mukana kiersi valistava luentoesitys, jossa mustalaistietoutta jakoivat Anneli Sauli ja Reima Nikkinen.
Myös Anneli Sari palasi kulttuurisille juurilleen, ja siirtyi 1970-luvulla esittämään mustalaismusiikkia; hän myös levytti ja keikkaili yhdessä Hortto Kaalon kanssa 1970-luvun puolivälissä. Mustalaismusiikin nousua voikin pitää yhtenä vuosikymmenen suosituimmista etno-ilmiöistä; sen lisäksi meillä levytettiin ja soitettiin paljon myös suomalaiskansallista pelimannimusiikkia sekä juutalaista, venäläistä ja kreikkalaista kansanmusiikkia.
Tuija-Maija Niskasen tuottamassa ja ohjaamassa henkilökuvassa Mustalaislauluja vuodelta 1975 Anneli Sari kertoo avoimesti köyhästä lapsuudestaan, mustalaiskulttuurista, kiertolaiselämästä ja musiikista. Tarinoinnin lomassa hän esittää vanhoja mustalaislauluja samana vuonna ilmestyneeltä Kasvot kertoo kaiken -levyltään. Laulajatarta säestävät Dezsö Balogh, Petri Hohenthal, Antero Jakoila, Vladimir Klimenko, Alejo Perez, Taisto Lundberg.
Ohjelmat antavat hyvin rikkaan kuvan mustalaismusiikista ja -kulttuurista, mutta samalla ne kertovat karusti suomalaisen valtaväestön tietämättömyydestä ja suhtautumisesta kansalliseen vähemmistöömme.
Lisätietoa ohjelmasta
Miksi ovet ei aukene meille – Hortto Kaalo (1970). Feija Åkerlund, Taisto Lundberg ja Hortto Kaalo -yhtye. Ohjaus: Jarmo Porola.
Mustalaislauluja – Anneli Sari (1975). Esiintyjät: Anneli Sari, Dezsö Balogh, Petri Hohenthal, Antero Jakoila, Vladimir Klimenko, Alejo Perez, Taisto Lundberg. Ohjaus Tuija-Maija Niskanen.
Lähetä linkki
Kommentit
hyää paljon enemmän romani musiikia
Hortto Kaaloa on kaivattu oikein todella. Kiitos kun saadaan ohjelma telkkaan. Mustalaismusiikki on minulle rakkainta musiikkia ja Hortto Kaalo kaikista paras. Miksi ovet ei aukene meille-ohjelma vuosien takaa olisi ihana nähdä uusintana sekä muitakin Hortto Kaalojen konsertteja. Romanimusiikki kunniaan.
Erityiskiitokset Yle-Teemalle, kun vastaa katselijoiden toiveisiin.
Todella hienoa, että rikas mustalaismusiikki tulee ruutuihin! Siinä on tunnetta ja elämänmakua, aitoutta. Ja perinteet ovat pitkät ja kunnaikkaat. Kiitos!
Hortto Kaaloa olen kuunnellut 90-luvun alussa. Anneli Sarin tuotanto on jäänyt vähemmälle. Hienoa, että molempia on löytynyt kätköistänne.
Hortokaalon miehet ovat todellisia ammattilaisia. Merko Putkosesta tuli oopperalaulaja ja Feija ja Taisto Lundgren ovta vuosikymmeniä laulaneet taustoja moniin suomalaislevytyksiin. Ihanaa slaavilaista mustalaismusiikkia ammattitaidolla esitettynä. todellista piristettä muun "musiikkimössön" joukossa. Tätä lisää.
Hyvä, hyvä Marko Putkonen.
Puhut reippaasti nykyisestä vaimostasi.
Montako ollut aikaisemmin? Lisää odotettavissa?
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
TORSTAINA 15.4.2010