YLE Teema

 

Unohdetut keksijät

Julkaistu torstaina 22.04.2010 0 kommenttia 226 suositusta

Peter Snow jäljittää viime vuosisadan unohdettuja keksijöitä ja keksintöjä, joiden saavutukset kuitenkin nostivat Britannian teknologisen kehityksen eturiviin.

Unohdetut keksijät

torstai 15.7. klo 20.05

Osa 1: Kallistuvakorinen juna
Ensimmäisessä osassa Peter Snow selvittää, kuinka pendolinojen edeltäjä syntyi. Mikä on kallistuvakorisen junan salaisuus?

Osa 2: Formula 1
Yli puolet autourheilun kuningasluokan autoista suunnitellaan ja valmistetaan nykyään Englannissa. Mutta alku oli vaatimaton; asiaansa uskovat miehet kehittivät Austin 7:stä modernin Lotus-kilpurin.

Osa 3: Tietokonepelit
Vuonna 1982 David Braben ja Ian Bell suunnittelivat tietokonepeli Eliten, jossa he hyödynsivät tietojaan muun muassa 1200-luvulla eläneen matemaatikko Leonardo Fibonaccin oivalluksista.

Osa 4: Harrier-hävittäjä
Englanti voitti vuonna 1982 Falklandin sodan pääosin pystysuoraan nousemaan ja laskeutumaan kykenevien Harrier-Jump-Jet hävittäjien ansiosta. Kuinka Lewis ja Hooper saivat keksintönsä markkinoille?

Osa 5: Matkapuhelimet
Vuonna 1981 Mike Pinches ja Dave Target haastoivat itsensä British Telecomin kilpailuun matkapuhelinverkon rakentamisesta. Heidän Vodafonensa päihittikin selvästi kilpailijan Cellnetin.

Osa 6: Raketit
Avaruuskilpailu oli alussa pääosin kahden kauppaa Neuvostoliiton ja USA:n välillä, mutta myös Englannissa kehitettiin satelliitteja radalleen kuljettava, vetyperoksidia polttoaineenaan käyttävä Black Arrow.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Backroom Heroes

Tuotanto: Raw TV/Five/History Channel, Iso-Britannia

Suosittele226 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook