YLE Teema

 

Kino Europa

Vaaleaverikön rakkaus

Julkaistu maanantaina 09.05.2011 0 kommenttia 152 suositusta

Keskiviikko 20.7. klo 22.40

Oscar-palkitun ohjaajan Milos Formanin ihastuttava nuoruustyö Vaaleaverikön rakkaus (Lásky jedné plavovlásky, Tshekkoslovakia 1965) kuuluu Tšekkoslovakian uuden aallon kirkkaimpiin helmiin. Elokuva on sympaattinen tarina pikkukaupungissa asuvasta tehtaantytöstä, joka rakastuu nuoreen pianistiin ja seuraa tätä Prahaan. Todenmakuinen komedia oli Formanin läpimurto ohjaajana.

Tapahtumat sijoittuvat pieneen teollisuuskaupunkiin lähelle Prahaa. Kaupungin leivänantaja on maan suurin lastenkenkiä valmistava tehdas. Tästä seurauksena kaupungin sukupuolijakauma on kaikkea muuta kuin tasainen: 2 000 nuorta naista vastaan 200 miestä, joista heistäkin suurin osa naimisissa.

Niinpä tehtaan asuntolassa onkin puhe siitä mistä puute. Nuoret naiset puhuvat miehistä ja rakkaudesta, oikeasta elämästä, josta he vähän tietävät. Virkistystä autiuteen tarjoavat kaupungissa järjestettävät reservin kertausharjoitukset. Univormut miesten päällä peittävät jopa sen seikan, että miehet eivät ole enää kovin nuoria. Reserviläisille järjestetään illanvietto, ja sinne myös elokuvan päähenkilö Andula suuntaa ystävineen.

Naiset kohtaavat innokkaita sotilaita, mutta Andulan kohtaloksi koituu hänen sattumalta kohtaamansa pianisti Milda. Andula rakastuu.

Lisätietoa ohjelmasta

Vaaleaverikön rakkaus (Lásky jedné plavovlásky, Tšekkoslovakia 1965). O: Milos Forman.

Suosittele152 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kuin leivoset langalla

Jiri Menzelin Tshekkoslovakiassa vuonna 1969 ohjaama ja heti kielletty elokuva sykkii elämäniloa, rakkautta ja arkielämän kauneutta samalla kun se maalaa surumielisen kuvan sortohallinnon rusentamista ihmiskohtaloista.

Korva

Tshekkoslovakiassa kommunistivallan aikana hyllytetty elokuva avioparista, joka palaa juhlista kotiin, josta on katkaistu sähkö ja puhelinyhteydet. Poliittisen trillerin ohjasi Karel Kachyna vuonna 1970.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook