YLE Teema

 

Kino Klassikko

Vaarallinen romanssi (12)

Julkaistu maanantaina 04.02.2013 0 kommenttia 83 suositusta

sunnuntai 31.3. klo 18.00

Kino Klassikon Alfred Hitchcock -sarja päättyy mestariohjaajan kuuluisimpiin teoksiin lukeutuvaan elokuvaan Vaarallinen romanssi (North by Northwest, USA 1959). Pääosissa Cary Grant ja James Mason tyylittelevät tapansa mukaan erinomaiset näyttelijäsuoritukset. Hitchille tyypillistä vaalean viileää kaunotarta näyttelee tällä kertaa Eva Marie Saint.

Vaarallinen romanssi on mainio tiivistelmä niistä vauhdikkaista seikkailutrillereistä, joilla Hitchcock alun perin loi maineensa vuoden 1934 brittielokuvasta 39 askelta lähtien. Vaikka Hitchcock teki paljon myös aivan erilaisia jännäreitä - Vaarallinen romanssi valmistui "normaalityönä" Vertigon ja Psykon välissä - monet niistä sisälsivät Vaarallisen romanssin kaltaisen "kaksinkertaisen takaa-ajon". Toisin sanoen: viaton mies joutuu epäillyksi murhasta ja pakenee viranomaisia samalla kun hän itse etsii ja ajaa takaa oikeita rikollisia puhdistaakseen maineensa.

Vaarallisessa romanssissa tämä viaton mies on Cary Grantin pilke silmäkulmassa tulkitsema mainostoimiston johtaja Roger Thornhill, jota luullaan salaiseksi agentiksi. Itse takaa-ajo ulottuu New Yorkista ja YK-rakennuksesta aina Mount Rushmore -vuoren presidenttipatsaille.

Hitchcock oli tässä vaiheessa jo niin rutinoitunut ja mestarillinen elokuvantekijä, ettei hän enää juuri välittänyt juonen yksityiskohdista. Vaarallisen romanssin kuuluisia piirteitä onkin se, ettei katsoja pääse koskaan selville siitä, mitä salaisuutta vihollisagentit oikeastaan tavoittelevat. Silloinkin kun se selitetään Grantin henkilöhahmolle, Hitchcock peittää puheen lentokoneen moottoriäänellä.

Elokuvan alkuperäinen nimi, North by Northwest, kuulostaa hienolta, mutta ei oikeastaan tarkoita mitään (vaikka on selvästi parempi kuin Mies Lincolnin nenällä, joka oli eräässä vaiheessa työnimenä).

Silti Vaarallinen romanssi on nautittava jännityselokuvan klassikko, joka on toteutettu rikkeettömällä ammattitaidolla ja hienolla elokuvallisella näkemyksellä. Monet sen kohtauksista, kuten lentokoneen hyökkäys autiolla pellolla ja kiipeily Rushmoren presidenttipatsailla, ovat muuttuneet kiinteäksi osaksi elokuvahistoriaa.

(Esittely: Vesa Nykänen)

 

Lisätietoa ohjelmasta

Vaarallinen romanssi (North by Northwest), USA 1959. O: Alfred Hitchcock. N: Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason. (12)

Suosittele83 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Särkyneiden haaveiden kaupunki (7)

Vincente Minnellin pureva klassikko Hollywoodista ja sen menestyjien välisestä katkerasta kilpailusta. Viidellä Oscarilla palkitun elokuvan pääosissa ovat Kirk Douglas ja Lana Turner.

Eedenistä itään (12)

John Steinbeckin klassikkoromaaniin perustuva elokuva isänsä rakkaudesta kilpailevista veljeksistä. Elia Kazanin ohjaaman elokuvan pääosassa nähdään James Dean läpimurtoroolissaan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook