YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Valentin Vaalaa juhlitaan mykkäklassikolla Mustalaishurmaaja

Julkaistu tiistaina 22.09.2009 0 kommenttia 218 suositusta

Satavuotisjuhlien kunniaksi rakasteltulle elokuvaohjaajalle omistettu tv-arkistoilta. Mykkäelokuvan taustalla soi RSO.

Mustalaishurmaaja

Rakastettu elokuvaohjaaja Valentin Vaala syntyi 11. lokakuuta 1909 Helsingissä; kasteessa hän sai nimekseen Valentin Jakovitš Ivanoff. Jo 19-vuotiaana Valentin päätti ryhtyä elokuvaohjaajaksi, mutta ensimmäinen mustalaisromanssi Mustat silmät (1929) ei tyydyttänyt kriittistä ohjaajaa - hän upotti elokuvan negatiivit mereen ja ryhtyi työstämään samasta aiheesta parempaa versiota. Samana vuonna valmistunut Mustalaishurmaaja (1929) sai hyvän vastaanoton, mutta hautautui nopeasti arkistoihin, kun äänielokuva valtasi teatterit.

1930-luvulla Vaala ohjasi ensimmäiset todelliset menestyselokuvansa Vaimoke (1935), Juurakon Hulda (1938) ja Niskavuoren naiset (1938), seuraavalla vuosikymmenellä menestystä jatkoivat muun muassa Morsian yllättää (1941), Varaventtiili (1942), Loviisa (1946) ja Ihmiset suviyössä (1948). Viimeisen pitkän elokuvansa Vaala ohjasi vuonna 1963. Hän kuoli vuonna 1976.

Mustalaishurmaajassa Valentin Vaala on päässyt vaikuttamaan monella tasolla. Niin ohjaus kuin käsikirjoitus, leikkaus kuin puvustuskin ovat hänen käsialaansa. Kolmessa viimeisessä tuolloin vielä alkuperäisnimeään käyttänyt Theodor Tugaikin näyttää osaamisensa. Myöhemmin Teuvo Tuliona tunnettu 16-vuotias Tugai näyttelee elokuvan pääosaa. Tuliosta leivottiin Suomen Valentinoa, mutta hän siirtyi jo muutaman vuoden kuluttua näyttelijästä ohjaajaksi. Muita näyttelijöitä ovat Hanna Taini, Meri Hackzell, Alli Riks, Bruno Lauren, Waldemar Wohlin, Vladimir Sajkovic, Tekla Nyman, Hemmi Hagert ja Marita Nyman. Mykkä klassikkoelokuva on Suomen Elokuva-arkiston restauroima ja Yrjö Hjeltin sovittaman musiikin esittää RSO. Musiikki on Yleisradion taltiointi vuoden 1995 konserttiesityksestä.

Elokuvan jälkeen nähdään Valentin Vaalan haastattelu Elokuvamuistelmia: Valentin Vaala. Vuonna 1966 valmistui sarja Muistelmia suomalaisen elokuvan varhaisvuosilta, jossa muun muassa haastateltiin kotimaisia elokuvaohjaajia. Tässä osiossa Olavi Linnus haastattelee ohjaaja Valentin Vaalaa. Haastattelua on maustettu pitkin näyttein elokuvista "Rikas tyttö", "Morsian yllättää" sekä "Tositarkoituksella". Vaala kertoo haastattelussa elokuvissa käyttämistään teknisistä ratkaisuista ja aiheiden valikoitumisesta käsikirjoituksiin.
 

Lisätietoa ohjelmasta

 Valentin Vaala (IMDB) Teuvo Tulio (IMDB)

klo 21.50 Mustalaishurmaaja
Mustavalkoinen elokuva vuodelta 1929 kertoo kolmen naisen välillä häilyvästä romanileirin johtajasta ja kauniista Esmeraldasta. Ensiesitys televisiossa. Ohjaus: Valentin Vaala, pääosassa Teuvo Tulio.
klo 23.00 Elokuvamuistelmia: Valentin Vaala

Löydä lisää:

Valentin Vaala, Teuvo Tulio
Suosittele218 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook