YLE Teema

 

  • Suosittelu lisätty!
  • You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.
Kino Suomi

Valkoinen kääpiö (12)

Julkaistu torstaina 22.08.2013 0 kommenttia 58 suositusta

Pohjoisen jäämeren alueella tapahtuu ydinkatastrofi ja kaivosinsinööri Borg joutuu kohtaamaan lopullisen tuhon läheisyyden.

torstai 24.10. klo 22.00

Timo Humalojan eksistentialistisella pohdiskeluelokuvalla on tieteiskuvitelman alku: kaivosinsinööri Martin Borgin ollessa Lapissa rautakaivoksen uumenissa Kuolan niemimaalla ja Jäämerellä tapahtuu ydinräjähdyksiä ja Suomen pohjoisosiin julistetaan hätätila. Kaivostyöntekijät ja Borg raivaavat tiensä ulos kaivoksesta ja takaisin sivilisaation pariin.

Vuotta myöhemmin Martin Borg sairastuu leukemiaan, ja elokuva kääntyy pohdiskelemaan ihmisyyttä, tunteiden kuolemista ja kuolemaa. Borg uneksii vaaleasta naisesta, joka saattaa olla kuoleman tai elämän symboli, mutta arkitasolla hän joutuu viiltämään kätensä todistaakseen, että hänessä virtaa vielä verta.

Elokuvan lopputeksti avaa otsikon merkityksen: "Valkoiseksi kääpiöksi kutsutaan sammunutta, energiansa loppuun polttanutta, keskikokoista aurinkoa, jonka jäljelle jäänyt massa on tiivistynyt äärimmäisen tiheyden omaavaksi, hitaasti jäätyväksi, maan kokoiseksi taivaankappaleeksi."

Timo Humaloja oli tehnyt ohjauksia Mainos-tv:n Teatterituokioon jo 1970-luvun lopulta lähtien ja Valkoinen kääpiö oli hänen ensimmäinen teatterielokuvansa. Humaloja on luonut pitkän uran televisio- ja radio-ohjaajana. Seuraavaa teatterielokuvaa Laina-aika saatiin odottaa viisitoista vuotta.

Elokuva perustuu Bo Carpelanin aiheeseen. Martin Borgin roolissa nähdään Kari Heiskanen, joka oli noihin aikoihin huippusuosittu television komediasarjoista Velipuolikuu, Mutapainin ystävät ja Tabu.

Lisätietoa ohjelmasta

Valkoinen kääpiö (1986) N: Kari Heiskanen, Lilga Kovanko, Jaana Raski, Esko Salminen. O: Timo Humaloja

Suosittele58 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Aikalainen (7)

Dostojevskin romaaniin pohjautuva kuvaus elämään pettyneestä kellariloukon asukista.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook