YLE Teema

 

Veitsen terällä: Olkapääleikkaus

Julkaistu perjantaina 12.03.2010 8 kommenttia 404 suositusta

Kipeä olkapää on yksi yleisimpiä suomalaisten vaivoja.

tiistai 3.12. klo 18.00

Olkapää saattaa kipeytyä yksittäisen ponnistuksen kuten suursiivouksen yhteydessä. Toiset taas voivat harjoittaa olkapäätä rasittavaa urheilua läpi elämänsä ilman vammoja. Olkapään kipua hoidetaan yleensä ensin fysioterapialla ja kortisonipistoksilla. Jos näistä ei löydy apua, voidaan joutua harkitsemaan leikkausta.

Pirkko Lovikka (55) on kärsinyt olkapääkivuista jo puolentoista vuoden ajan. Kivut häiritsevät jo normaalia elämää. Sulkapallon pelaaminen on jäänyt ja tietokoneella työskentely rasittaa kättä. Lisäksi jokapäiväiset kivut herättävät keskellä yötä. Olkaa on hoidettu niin jumpalla, hieronnalla kuin kortisonipistoksillakin. Kun mikään ei ole auttanut päätettiin Pirkon olkapää leikata.

Olkapään kiertäjäkalvosimen rappeumat ja repeämät ovat yksi yleisimpiä syitä olkapään kivuille. Kiertäjäkalvosimen jänteen vastaavat olkapään liikkeistä ja niiden vammat voivat aiheuttaa kipua ja rajoittaa olan liikettä. Pirkon olkapääkipujen taustalta löytyi revennyt kiertäjäkalvosimen jänne. Tähystysleikkauksessa vamman tarkka laatu varmistetaan ja olkapää korjataan. Jänteiden viereen pääsevän endoskooppikameran kuvan avulla nähdään kuinka vioittunut jänne ankkuroidaan olkaluuhun takaisin.

 

Mitä Pirkko Lovikalle kuuluu leikkauksen jälkeen?

”Fysioterapeutti oli ihmeissään siitä, miten nopeasti olen olkapään kanssa edistynyt!” Pirkko Lovikka kuvaili paluutaan Thaimaan lomalta Suomeen. Pirkko nautiskeli etelän auringosta miehensä kanssa ja kuntoutti kättään altaassa. ”Lämmin vesi ja veden vastus auttoi todella paljon jumppaliikkeiden kanssa” Pirkko kertoo. Nyt maaliskuussa leikkauksesta on kulunut parisen kuukautta ja fysioterapiaa on noin 10 käyntiä takana. Käsi on vielä hiukan jäykkä, varsinkin sivulle viemisessä ja nostamisessa. Kädessä ei myöskään ole vielä voimaa. Täysin tekemättömänä ei Pirkko ole malttanut kuitenkaan olla. ”Kädellä voi jo pientä touhuamista tehdä, syömään ja juomaan pystyy jo itse”. Fysioterapeutti olikin sanonut viimeisen silauksen käden käyttöön tulevan juuri arkiaskareista.

Leikkaukseen Pirkko on tyytyväinen. ”Kauhea kipu on hävinnyt, käteen sattuu nykyään vain joskus harvoin öisin.” Pirkko nauttiikin aurinkoisista kevättalven päivistä lenkkeillen. Työkaverin seurassa taittuu pidemmätkin matkat. ” Mieliala on oikein pirteä” Pirkko vakuuttaa hymyillen.

 

Ortopedi Antti Joukainen vastasi kysymyksiin vuonna 2009

Kuinka pitkään olkapäätä kannattaa yrittää parantaa pelkästään konservatiivisten hoitojen avulla? Olkapääni kipeytyi vuosi sitten, eikä kipu ole juuri vähentynyt fysioterapian avulla. Jari, 47 vuotta

Jos konservatiivinen hoito ei olkavaivaan auta, kannattaa lääkärin arvioida tilanne uudelleen, onko diagnoosi oikea vai löytyykö muuta vaivaa selittävää. Joskus lisätutkimukset, esim MRI-tutkimus voi antaa täsmällisemmän diagnoosin ja muuttaa hoitolinjaa. Tiettyihin vaivoihin, esim. monensuuntainen olan epävakaus, konservatiivista hoitoa kannattaa yrittää hyvinkin pitkään ja joskus toiminnallinen haitta olkavaivasta on sellainen että leikkauksella ei olisi saavutettavissa parempaa tulosta kuin konservatiivisella hoidolla saavutetaan.

Olen nyrkkeillyt ja harrastanut muutenkin olkapäätä rasittavaa liikuntaa jo monen vuoden ajan. Olen lukenut, että olkapään jännevammat voivat tulla iän myötä. Voinko jotenkin estää tällaisen vamman syntymistä? En haluaisi luopua rakkaista urheiluharrastuksista. Nyrkkeilevä sulkapalloilija

Riski saada olan kiertäjäkalvosinvaurio kasvaa iän myötä. Toistaiseksi ei ole tiedossa muita keinoja estää vaurion tulemista kuin pyrkiä välttämään olan vammautumista, esim. kaatumisia tai hyvin voimakkaita riuhtaisuvammoja. Yli olan tapahtuvat toistuvat liikkeet voivat aiheuttaa kiertäjäkalvosimen vaurioitumista, esim. heittoliike. Liikuntaa ja olkaa kohtuullisesti kuormittavaa urheilua voi suositella jatkamaan.

Olkapääni kipeytyy joskus rasituksen jälkeen ja saattaa olla arka noin viikon verran. Kannattaako kipeää olkaa pitää levossa vai liikkeessä? Raija

Rasituksen jälkeiseen kipeytymiseen voi suositella että olkaa saa käyttää kivun sallimissa rajoissa vapaasti. Voimakkaasti kipua pahentavia liikkeitä kannattaa välttää. Selvä kipu on useimmiten merkki vaurioituneen kudoksen ärtymisestä. Kantosidettä voi käyttää alkuun kivun hoitona, mutta silloinkin pyrkiä liikuttelemaan olkaa muutaman kerran päivässä, jotta liikkeet eivät jäykistyisi.

Ohjelmassa näytettiin kuinka olkapäänjänne laitettiin kiinni luuhun ruuvien ja lankojen avulla. Jäävätkö ruuvi ja langat olkapäähän? Voiko niistä aiheutua jotain ongelmia? Tapio

Sekä ruuvi (eli ankkuri) että langat jäävät olan sisään, ja on erittäin harvinaista että niistä aiheutuisi harmia. Materiaalit ovat kudosystävällisiä.

Löydä lisää:

Veitsen terällä, olkapää
Suosittele404 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

hyvä fysiotera on parempi ku huono kirurgi

kalle

Hei !
Minulla oli olkapääkipua n.10-15 vuotta. Kortisonia pistoksina, mutta apu oli tilapäistä. Syyskuussa 2007 suoritettii leikkaus Heinolassa Arto Tuomisen toimesta, jänteitä oli poikki 2-3 ja olkavarren luut olivat nousseet
ylöspäin, jänteet liitettiin ja yläpuolinen luu on ruuvilla kiinni. Toipuminen kesti n 1v.Side ja pallo oli kainalossa n.6 vko, jonka jälkeen alkoi kuntoutus (omalla kustannuksella) fysioterapiassa. Tulos oli hyvä ja kipuja ei ole.
Käsi on melkein entisensä. Ainut haitta on että käden nosto ylös, esim. kattoon porausta se ei oikein kestä ja täytyy auttaa toisella kädellä, muuten käsi toimii hyvin ja kestää kantaa puukoria, vesiaämpäriä ym. kohtuullista, ja mikä parasta niin olkapäätä ei särje. Minulla oli aivan sama vaiva ja kipu kuin kuin ohjelmassa esitettiin. Joten suosittelen kaikille leikausta, koska kipu ei häviä, lääkkeillä, kortisonilla, kylmäpussilla, eikä voimistelemalla. Kiitos hyvästä ohjelmasta. Terveisiä Kalle

Lastenhoitaja

Hei,

vuosi sitten 53-vuotiaana loukkasin töissä olkani. Nuorempi (mies)terveyskeskuslääkäri oli sitä mieltä, että olen "liian iäkäs" leikkaukseen, kirjoitti särkylääkkeitä ja kahden viikon sairausloman.
Olin vallan pöyristynyt hänen mielipiteestään. Soitin työterveyslääkärille, joka pani asioihin vauhtia. Kiertäjäkalvosimen repeämä operoitiin ja jouduin kahden kuukauden saikulle, jona aikana jumppasin tunnollisesti. Nyt en juurikaan huomaa, että toinen käsi on paikattu.
Sanomattakin lienee selvää, että päiväkodin hoitsuna molempia käsiä tarvitaan. Koen tekeväni tärkeää työtä, mutta käsipuolena en olisi voinut jatkaa. Ja töitä paiskin siinä, missä parikymppisetkin, ehkä joskus vielä enemmän:)
Vähän minua jäi kaivelemaan tämän miespuolisen lääkärin sanat, itsekin oli keski-iän jo saavuttanut. Oliko se hänen oma mielipiteensä, vai puhuiko siinä raha?
Sum summarum: periksi ei kannata antaa.

Pirjo -47

Hei!
Olen kärsinyt olkapäävammasta nyt yhteensä puolitoista vuotta. Konservatiivista hoitoa olen saanut koko ajan eli se on ollut minun kohdalla kortisonipiikkejä tasaisin välein. Tietokoneellaolo ja muut sen tapaiset hommat ovat pahimpia. Tietenkin kaikki raskaampi työ myös, jota olenkin nykyään välttänyt, että saisin jotenkin nukuttua kohtuullisella särkylääkityksellä.
Se on tullut todettua, että ilman leikkausta ei tule mitään parempaa tapahtumaan.
Viime syyskuussa sainkin sitten lähetteen magneettikuvaukseen, josta selvisi todellinen tilanne eli kiertäjäkalvosimen repeytymä ja myös reikä ko. kalvosimessa.
Minulla on leikkaus 15.2.2011 Pieksämäen aluesairaalassa.
Toivottavasti leikkaus onnistuu ja tulisi terveempi olkapää.
Leikkaus aiotaan tehdä tähystysleikkauksena ja lääkärini on kyllä kokenut kirurgi.
Toivottavssti kaikki menee hyvin ja selviän leikkauksen jälkeisitä kivuista.

Pirjo -47

Hei!
Kirjoitin jo äsken oman "taudinkuvani", mutta Sinun tapauksesi on kyllä ollut aika ikärasistinen.
Kaikkea noiden lääkäreidenkin päähän pälkähtää. Uskomatonta!
Minä sentään olen kohta 64-vuotias ja ei minun kohdallani onneksi ole tuollaista lääkäri sanonut. Ehkä minun lääkäri onkin sitten sieltä fiksummasta lääkärisakista.
Hyvä. että olet päässyt leikkaukseen ja saanut olkapääsi kuntoon. Kaikkea hyvää jatkossa!

Lastenhoitaja kirjoitti:
Hei,

vuosi sitten 53-vuotiaana loukkasin töissä olkani. Nuorempi (mies)terveyskeskuslääkäri oli sitä mieltä, että olen "liian iäkäs" leikkaukseen, kirjoitti särkylääkkeitä ja kahden viikon sairausloman.
Olin vallan pöyristynyt hänen mielipiteestään. Soitin työterveyslääkärille, joka pani asioihin vauhtia. Kiertäjäkalvosimen repeämä operoitiin ja jouduin kahden kuukauden saikulle, jona aikana jumppasin tunnollisesti. Nyt en juurikaan huomaa, että toinen käsi on paikattu.
Sanomattakin lienee selvää, että päiväkodin hoitsuna molempia käsiä tarvitaan. Koen tekeväni tärkeää työtä, mutta käsipuolena en olisi voinut jatkaa. Ja töitä paiskin siinä, missä parikymppisetkin, ehkä joskus vielä enemmän:)
Vähän minua jäi kaivelemaan tämän miespuolisen lääkärin sanat, itsekin oli keski-iän jo saavuttanut. Oliko se hänen oma mielipiteensä, vai puhuiko siinä raha?
Sum summarum: periksi ei kannata antaa.

Anonyymi

Hei
Oireesi ja diagnoosi kuulostavat samoilta kuin itsellani oli.
Olka tähystysleikattiin 2009 lopulla. Kuntoutus oli suht hidasta, mutta nyt olka on kunnossa. Leikkaus oli helppo, samoin sen jälkeinen 1,5 kk siteessä pito, alussa särkylääkkeiden avulla. Kuntoutus vaan oli pitkä prosessi jomotuskipuineen, vaan hitaasti edettiin ja hyvä tuli. Välillä 6-8 kk oli olka palautunut lähes ennalleen. Eiku tsemmpiä vaan. Laitan tähän myös linkin omiin kokemuksiini, jos niistä jotain hyötyä leikkausta odotellessasi.
....kyllä se siitä :)
t."hyvin meni"
http://tuomast.blogspot.com/2009/11/kiertajakalvosimen-repeama.html

Anonyymi

Anonyymi kirjoitti:
Hei
Oireesi ja diagnoosi kuulostavat samoilta kuin itsellani oli.
Olka tähystysleikattiin 2009 lopulla. Kuntoutus oli suht hidasta, mutta nyt olka on kunnossa. Leikkaus oli helppo, samoin sen jälkeinen 1,5 kk siteessä pito, alussa särkylääkkeiden avulla. Kuntoutus vaan oli pitkä prosessi jomotuskipuineen, vaan hitaasti edettiin ja hyvä tuli. Välillä 6-8 kk oli olka palautunut lähes ennalleen. Eiku tsemmpiä vaan. Laitan tähän myös linkin omiin kokemuksiini, jos niistä jotain hyötyä leikkausta odotellessasi.
....kyllä se siitä :)
t."hyvin meni"
http://tuomast.blogspot.com/2009/11/kiertajakalvosimen-repeama.html

Heippa!
Kiitos komementistasi ja rohkaisustasi!
Kävinkin tuolla Sinun omalla sivullasi jo kirjoittelemassa tähänastiset kokemukseni tässä olkapäävamma-aiassa. Kyllä kaikista samanlaisen "taudinkuvan" omaavien kokemuksista ja kertomuksista on tosi paljon apua. Olen kyllä itsekin ollut joissakin leikkauksissa aikaisemminkin, mutta en nyt ihan lähiaikoina nukutuksessa tehdyissä. Eikös tämä ko. leikkaus tehdä kuitenkin nukutuksessa? Se kai minua eniten pelottaa ja jännittää. Ja tietenkin se leikkauksen jälkeinen kipu. Olen kyllä nyt helpottuneempi, kun kerroit, että leikkaus oli "helppo" ja myös sen jälkeinen aika ihan ok? Se kuulostaa ihan hyvältä!

Anonyymi

Pirjo -47 kirjoitti:
Hei!
Olen kärsinyt olkapäävammasta nyt yhteensä puolitoista vuotta. Konservatiivista hoitoa olen saanut koko ajan eli se on ollut minun kohdalla kortisonipiikkejä tasaisin välein. Tietokoneellaolo ja muut sen tapaiset hommat ovat pahimpia. Tietenkin kaikki raskaampi työ myös, jota olenkin nykyään välttänyt, että saisin jotenkin nukuttua kohtuullisella särkylääkityksellä.
Se on tullut todettua, että ilman leikkausta ei tule mitään parempaa tapahtumaan.
Viime syyskuussa sainkin sitten lähetteen magneettikuvaukseen, josta selvisi todellinen tilanne eli kiertäjäkalvosimen repeytymä ja myös reikä ko. kalvosimessa.
Minulla on leikkaus 15.2.2011 Pieksämäen aluesairaalassa.
Toivottavasti leikkaus onnistuu ja tulisi terveempi olkapää.
Leikkaus aiotaan tehdä tähystysleikkauksena ja lääkärini on kyllä kokenut kirurgi.
Toivottavssti kaikki menee hyvin ja selviän leikkauksen jälkeisitä kivuista.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook