YLE Teema

 

Historiadokumentti

Viikingit

Julkaistu perjantaina 25.10.2013 4 kommenttia 85 suositusta

lauantai 7.12. klo 17.10

Viikingit muistetaan luostareita ryöstelleinä verenhimoisina merirosvoina, mutta keitä he olivat ja kuinka he elivät? Kirjailija Neil Oliver lähtee matkaan viikinkien vanavedessä.

Osa 1. Neil matkustaa Skandinaviaan tutustuakseen viikinkien esihistoriallisten esivanhempien maailmaan. Hän näkee jäänteitä sotaveneistä, pitkätukkaisista maamiehistä, kuninkaanlinnasta sekä julmista pakanallisista menoista.

Osa 2. Neil lähtee itään viikinkien teille Venäjälle ja Turkkiin. Itäisen Euroopan jokia pitkin viikingit kävivät kauppaa Konstantinopolia ja Bagdadia myöten. Matkoiltaan he toivat kiinalaista silkkiä ja buddhalaisia veistoksia. Lännessä viikingit rikastuivat Irlantiin ja Englantiin tekemillään ryöstöretkillä.

Osa 3. Länsi-Euroopasta viikingit purjehtivat edelleen Islantiin ja Grönlantiin. Kristinuskoon kääntyminen avasi viikingeille tien osaksi eurooppalaista ylimystöä, ja kauan suojelurahaa englantilaisilta perittyään Tanskan kuningas Knut kohosi Englannin hallitsijaksi.

Lisätietoa ohjelmasta

(Vikings, Britannia 2012) Tuotanto BBC

Suosittele85 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

YLEn Jaakko Sauvola on suomentanut/pilannut kyseisen ohjelman ottamalla aivan liian paljon erivapauksia liittyen alkuperäisen tekstiin.

Anonyymi

BBC:n mukaan Suomi ei kuulu Skandinaviaan.

Onko kaikki muukin BBC:n tuotanto yhtä luotettavaa ja aiheeseensa perehtynyttä?

Anonyymi

En malta olla kommentoimatta, mutta Suomi ei kuulu Skandinaviaan. Suomi kuuluu Fennoskandiaan. Luoteisin osuus Suomesta on tosin Skandinavian niemimaan rajalla, koska tarkkoja rajoja ei ole (mutta Skandinavialla tarkoitetaan lähinnä Ruotsia ja Norjaa). Fennoskandiaan kuuluu myös Suomi. Näin ainakin minulle opetettiin koulussa.

Rolf Brunkeberg

Anonyymi kirjoitti:
YLEn Jaakko Sauvola on suomentanut/pilannut kyseisen ohjelman ottamalla aivan liian paljon erivapauksia liittyen alkuperäisen tekstiin.

Kerrotko muutaman esimerkin?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook