YLE Teema

 

YLE Teeman pääsiäishyvät

Julkaistu keskiviikkona 30.03.2011 0 kommenttia 176 suositusta

Kiirastorstaina soi Haydinin oratorio Cádzista. Teos nähdään alkuperäisenä orkesteriversiona alkuperäisessä esityspaikassaan.

Pitkäperjantain erikoisohjelmistoon kuuluun TV-arkiston hiljentyminen luostarielämään. Aamupäivästä voi myös tehdä matkan junalla Bergenistä Osloon. Ensimmäisenä pääsiäispäivänä nautitaan musiikkielämyksistä. Dogora on impressionistinen dokumentti Kamputseasta, musiikki ja kuva ovat pääosassa. Iltapäivällä sopraanotähti Karita Mattila lumoaa monipuolisuudellaan ja saa säestäjänkin hekottamaan.

Toisen pääsiäispäivän erikoisohjelmistossa on tarjolla historiaa, musiikkia, tähtiloistetta ja draamaa. Hyvää pääsiäistä Teeman parissa.

 

Torstaina 21.4. klo  17.05
Vapahtajamme seitsemän viimeistä sanaa ristillä
(Die sieben letzten Wörte unseres Erlösers am Kreuze)

Periodiorkesteri Le Concert des Nations esittää Joseph Haydnin mestariteoksen Jordi Savallin johdolla Cádizin Santa Cueva -katedraalissa.
Haydn sai 1780-luvulla tilaustyön tehdä pääsiäismusiikkia esitettäväksi Cádizin katedraalissa. Säveltäjä loi orkesteriteoksen(1787), jota hän itse piti uransa parhaana työnä. Teos nimettiin Kristuksen ristillä lausumien seitsemän viimeisen lauseen mukaan.Se muodostuu seitsemästä sonaatista, johdannosta ja maanjäristystä kuvaavasta päätösosasta.Teos nähdään nyt ensi kertaa televisiossa alkuperäisenä orkesteriversiona alkuperäisessä esityspaikassaan.

 

Perjantaina 22.4. klo 9.20
TV-arkisto: Luostarit

Luostari lumen keskellä
(1965) Osmo Visurin ohjaama Luostari lumen keskellä kertoo Lintulan ortodoksisen nunnaluostarin elämästä Heinäveden Palokissa 1960-luvulla.
Valamon luostari
(1966) Ohjelma kertoo Heinävedellä sijaitsevan Valamon luostarin historiasta, munkkien arjesta sekä suuren lauantain ja pääsiäisyön liturgisista menoista.

 

Perjantaina 22.4. klo 10.25
Junalla Bergenistä Osloon

Junamatka Bergenistä Osloon kestää 7 h 33 min. Koe matka reaaliajassa juuri sellaisena kuin se tehtiin pitkin komeaa rannikkoa ja läpi tunneleiden. Norjan television erityisohjelma 100-vuotiaan rautatien kunniaksi .

 

Perjantaina 22.4. klo 17.45
Opal D
Tanssi- ja mediataideteos kahdelle tanssijalle ja sähköiselle kuvalle. Koreografian on laatinut Arja Raatikainen ja mediataide-osuudesta vastaa Kimmo Koskela. Tuotanto Kimmo Koskela/Koskela Art & Media House.

 

Sunnuntaina 24.4. klo 12.25
Dogora
(Dogora - Ouvrons les yeux, Ranska, 2004)

Patrice Leconten ohjaama, kuvan ja musiikin varassa kulkeva dokumenttielokuva ilman dialogia kuvaa arkielämää Kamputsean kaduilla impressionistisella ja lyyrisellä tavalla. Ohjaaja kertoo innoituksestaan: ”Olin katsomassa Georg Büchnerin näytelmää Leonce et Lena ja teoksen taustalla soinut musiikki hurmasi minut, sain tietää, että sen oli säveltänyt Etienne Perruchon, minulle täysin uusi tuttavuus. Näytelmän jälkeen törmäsin säveltäjään takahuoneessa ja keskustelun jälkeen sain postissa hänen säveltämäänsä musiikkia. Yhtä kappaletta kuuntelin satoja kertoja, sen nimi oli DOGORA. Siinä 500 lasta laulaa eräänlaista euforista oopperaa keksityllä kielellä.”

Monen kuukauden jälkeen samana vuonna (2002) hän vieraili Kamputseassa, jossa hänen veljensä työskenteli ja ihastui. Maa tuntui olevan hymni elämälle, maanpäällinen DOGORA.

 

Sunnuntaina 24.4. klo 16.25
Karita Mattila: Helsinki Recital

Sopraanotähti säestäjineen lumosi yleisönsä myös vuonna 2006 Kansallisoopperassa kuvatussa konsertissa, jossa hän esitti Duparcin, Saariahon, Rahmaninovin ja Dvorakin musiikkia. Pianosäestyksestä vastaa Martin Katz. Konsertin ohjelmisto.

 

Maanantaina 25.4. klo 9.00
Pariisi 1919
(Paris 1919, Ranska 2008)

Paul Cowanin ohjaama pitkä dokumenttielokuva sai maailmanensi-iltansa marraskuussa 2008 Amsterdamin dokumenttielokuvafestivaalilla. Elokuva yhdistelee arkistomateriaalia ja dramatisointeja, ja tuo näin katsojat keskelle maailmaa muuttaneita rauhanneuvotteluja. Elokuva pohjaa Margaret MacMillanin samannimiseen, kriitikoiden ylistämään kirjaan.

Pariisin konferenssi toi ensimmäistä kertaa silloisen maailman yhteen ja mahdollisti sodan runteleman maailman jakamisen uudelleen voittajavaltojen kesken. Maailman romanttisin kaupunki toimi kuuden kuukauden ajan näyttämönä näille neuvotteluille.

Pääministeri David Lloyd George Britanniasta, presidentti Woodrow Wilson Yhdysvalloista, pääministeri Georges Clemenceau Ranskasta ja pääministeri Vittorio Orlando Italiasta yhdessä yli 20 muun maan johtajan kanssa neuvottelivat Pariisissa rauhan ehdoista samaan aikaan, kun Euroopan taistelukentiltä kerättiin miljoonia ruumiita. Hävinneen Saksan edustajat päästettiin neuvotteluihin vasta loppuvaiheessa.

Sodan jälkeisessä kaaoksessa tehdyt päätökset muovasivat maailmanpolitiikkaa, maailmankarttaa ja tulevia sotia koko 1900-luvun ajan Lähi-idästä Balkanille aina Kiinaa ja Afrikkaa myöten.

Tuotanto: The National  Film Board of  Canada, Galafilm, Arte France, TVO, RTBF, Belgium TV, Simple Production, GA&A Productions, SBS-TV, TSR, YLE Teema, 2008. Lue lisää ohjelmasta  (englanniksi)

 

Maanantaina 25.4. klo 10.35
Wagner: Parsifal

Parsifal on Richard Wagnerin kolmenäytöksinen ooppera. Nyt nähtävä taltiointi on Baden-Badenin oopperatalossa kesällä 2004 nauhoitettu. Rooleissa Waltraud Meier, Christopher Ventris, Matti Salminen ja Thomas Hampson. Musiikkia johtaa Kent Nagano ja ohjauksesta vasta Nikolaus Lehnhoff.

 

Maanantaina 25.4. klo 14.25
Jeanne Moreau

Dokumenttielokuva Jeanne Moreau (Jeanne Moreau - A Bombshell in Disguise) piirtää herkkäsävyisen muotokuvan monen ikimuistoisen ranskalaiselokuvan tähtinäyttelijästä. Elokuvamaailmassa Moreau teki läpimurtonsa vuonna 1958, kun Hissillä mestauslavalle (Ascenseur pour l'échafaud) sai ensi-iltansa. Siitä asti Moreau on ollut ranskalaisen elokuvan rakastetuimpia näyttelijöitä. Hän työskentelee yhä yli 80-vuotiaana. Tuotanto Passionfilms, Ranska. Yhteistuotanto YLE Teema, 2007.

 

Maanantaina 25.4. klo 18.00
Herkkäuskoinen mies

Boubourochen tie vie joka ilta samaan aikaan tuttuun kahvilaan. Muuan selkkaus johtaa miehen pois raiteiltaan. Kaikki palaa kuitenkin ennalleen kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kuinka helppoa onkaan tulla huijatuksi? Draama perustuu ranskalaisen kirjailijan ja dramaturgin Georges Courtelinen(1858 – 1929) tarinaan ja se on yksi itsenäinen osa Klassikkotarinoista, draamasarjasta , jota on esitetty YLE Teemalla. (Au siècle de de Maupassant: contes et nouvelles du XIXeme siècle) Pääosissa nähdään Julie Depardieu, Bruno Putzulu ja Roger Dumas. Käsikirjoituksen ovat tehneet Laurent Heyneman ja Jean Cosmos ja draaman on ohjannut Laurent Heyneman.
 

Suosittele176 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Dogora

Patrice Leconten ohjaama, kuvan ja musiikin varassa kulkeva dokumenttielokuva seuraa arkielämää Kambodzhan kaduilla impressionistisella ja lyyrisellä tavalla, ilman dialogia.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook