YLE Teema

 

Keskiviikon Kino

Julkaistu tiistaina 01.12.2009 0 kommenttia 233 suositusta

Michelangelo Antonionin mestariteos on moderni avioliittotragedia.

keskiviikko 24.3. klo 19.00

Italialaisen mestariohjaajan Michelangelo Antonionin kuvaus yhdestä vuorokaudesta toisistaan vieraantuneen avioparin elämässä. Pääosissa Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni ja Monica Vitti.

Yö esitettiin edellisen kerran Teemalla syksyllä 2008 osana Jörn Donnerin suosikkielokuvien sarjaa. Siksi on paikallaan siteerata nuoren Donnerin kirjoitusta Antonionista Yö-elokuvan valmistumisvuodelta 1961:

"Hänen teoksissaan oli kirkkaan syysilman tunnelmaa, tarkkaa maailman havainnointia ja ajatusten terävyyttä, joka oli harvinaista muuallakin kuin elokuvan piirissä. Mutta mitä enemmän näin hänen elokuviaan ja ajattelin hänen näkyjensä maailmaa, sitä suuremmassa määrin hänen taiteestaan tuli mysteerio, elämän mysteerio, kokonaan valtaansa ottava ja täynnä outoja kysymyksiä. Saatoin sanoa, mitä hän teki, miksi hän teki niin. Silti näissä jaksoissa oli jotakin enemmän kuin hänen tarkoituksensa, ennen näkemätöntä, tuskallista kauneutta. Hän on, ymmärsin vähitellen, kysyjä ennen muita, elokuvataiteilija, joka on onnistunut toteuttamaan sen mistä romaanikirjailijat uneksivat, annetun aineiston täydellisen hallinnan. (...) En epäröi tunnustaa, että jokainen Antonionin elokuva on vaikuttanut minuun kaksinkertaisesti: osaksi älyllisenä elämyksenä, yhä syvemmälle todellisuuteen ulottuvien tutkimusmatkojen enteenä, osaksi tavalla joka saattaa vaikuttaa epäajanmukaiselta, nimittäin opettamalla jotakin ihmisestä." (Jörn Donner, 1961) 

Lisätietoa ohjelmasta

Yö (La notte, Italia 1961, 116 min.). O: Michelangelo Antonioni. N: Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni, Monica Vitti.

Lisää tietoa Michelangelo Antonionista ohjaajana

Suosittele233 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Kuun tuolla puolen

Kanadalaisen Robert Lepagen oman näytelmänsä pohjalta ohjaama elokuva avaruudesta kiinnostuneesta miehestä, joka äidin kuoleman jälkeen yrittää elvyttää suhdetta veljeensä.

Mies joka ei ollut siellä

Coen-veljesten omaperäinen, film noir -tyylinen elokuva pikkukaupungin parturista, jolle tarjotaan bisnesideaa - dramaattisin seurauksin. Pääosassa Billy Bob Thornton, mukana myös Frances McDormand ja James Gandolfini.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook