Teemalauantai

Takaisin

14.11. Teemalauantai: Gérard Depardieu

Lauantaina 14.11.2009 klo 21.00

Gerard Depardieu / YLE"Niin, niin juuri! Mun nenäni on suuri!"

Teemaillan tähtiä ovat suuri näyttelijä Gérard Depardieu sekä kuuluisa suuri nenä.
Ranskan valkokankaiden rakastetun tosimiehen henkilökuvan jälkeen nähdään silosäkeitä, pukuloistoa ja hengen lentoa ryöpsähtelevä menestyselokuva Cyrano de Bergerac.

DepardieuYtimekkäästi nimetty Depardieu (Gérard Depardieu: une force qui va, Ranska 2008) on sukupolvensa johtavan ranskalaisnäyttelijän muotokuva. Ohjaaja Pierre-André Boutang on seurannut Depardieun (s. 1948) uraa vuosien varrella. Dokumentissa seurataan kuvauksia niin New Yorkissa (elokuva Green Card) kuin Ranskassa (Cyrano de Bergerac) sekä seurataan erään valmistumatta jääneen näytelmän harjoituksia. Boutang kulki Depardieun mukana myös Kalkuttaan tapaamaan intialaisen elokuvan mestariohjaajaa Satyajit Rayta sekä Tourainen linnaan, jossa näyttelijästä tuli viininvalmistaja.
Kuuluisuus, raha, veljeily silmäätekevien kanssa, uteliaisuus, seikkailunhalu ja ystävyys Fidel Castron kanssa osoittavat, että Depardieu on voimakastahtoinen hahmo. Hän voi sekä esittää sarjakuvahahmo Obelixia että olla äärimmäisen herkkä rekkakuski Marguerite Durasin elokuvassa Le Camion.
Depardieun elämä on ollut täynnä yllätyksiä ja haasteita. Kahdensadan elokuvan jälkeen häntä voi pitää yhtenä harvoista eurooppalaisista supertähdistä.
Henkilökuvassa nähdään näytteitä Depardieun merkittävimmistä elokuvista ja tv-esiintymisistä. Niistä muodostuu kuva liike-elämän, taiteen, kaupallisuuden ja politiikan maailmassa surffailevasta, viiniä rakastavasta näyttelijästä. Haastateltavina ovat muun muassa ohjaajat Peter Weir, Jean-Paul Rappeneau, Claude Berri ja Bertrand Blier.

Cyrano de Bergerac / YLE

Dokumentin jälkeen Gérard Depardieu häikäisee Cyrano de Bergeracin nimiroolissa. Edmond Rostandin klassikkonäytelmään perustuvan elokuvan on ohjannut Jean-Paul Rappeneau vuonna 1990.
Cyrano taitaa sekä säilän että sanan säilän käytön, mutta hänellä on yksi suuri, arka paikka: nenä!
"Niin, niin juuri! Mun nenäni on suuri!"
Cyrano de Bergerac oli Ranskassa suuri yleisömenestys, ja elokuva voitti peräti 10 César-palkintoa eli Ranskan Oscaria. Puvustus toi elokuvalle oikeankin Oscarin, ja Depardieu pääsi parhaan miesnäyttelijän kategoriassa ehdolle. Se oli varsin harvinainen kunnianosoitus ranskaa puhuvalle näyttelijälle ranskalaisessa elokuvassa.
Depardieun lisäksi keskeisissä rooleissa ovat Vincent Perez ja Anne Brochet, joka esittää molempien miesten rakkauden kohdetta Roxannea.

21.00 Depardieu (Gérard Depardieu: une force qui va, Ranska 2008). Tuotanto: Films du Bouloi/YLE Yhteistuotannot.

21.52 Cyrano de Bergerac (Ranska 1990). Ohjaus Jean-Paul Rappeneau.

Takaisin

Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!
Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.