Teemalauantai

Takaisin

24.10. Teemalauantai: Kuuban vallankumous 50 vuotta

Lauantaina 24.10.2009 klo 21.00

When Castro seized the Hilton / YLE

Kuuban vallankumouksesta on tänä vuonna kulunut puoli vuosisataa. Teemalauantai vie meidät Havannan vallankumousvuoteen 1959 faktan ja fiktion keinoin.

Illan aloittaa tuore norjalainen dokumentti Kun Castro valtasi Hiltonin, joka kertoo Kuuban vallankumouksesta Havannan Hilton-hotellin kohtalon kautta.
Bjarte Thoresenin ohjaaman dokumentin pääosassa on loistohotelli, joka vain vuosi avaamisen vaihtui kapitalismin maamerkistä vallankumouksen symboliksi.
Ainutlaatuisessa arkistomateriaalissa on mukana paljon kuvia myös ajalta juuri ennen vuodenvaihdetta 1959, jolloin Castron joukot valtasivat Havannan. Kaiken turbulenssin keskellä seissyt Hilton-hotelli sai uudet asukkaat: upporikkaat amerikkalaiset liikemiehet ja rahanpesijät vaihtuivat viidakkosisseihin.

Illan elokuva Miehemme Havannassa vie meidät samoille tapahtumapaikoille, vakoojien ja vastavakoojien maailmaan. Satiirinen jännityselokuva on kuvattu Havannassa heti vallankumouksen jälkeen vuonna 1959, mutta se kertoo ajasta juuri ennen vallankumousta.
Carol Reedin ohjaama komea mustavalkoinen laajakangaselokuva perustuu Graham Greenen samannimiseen kirjaan, josta kirjailija itse teki käsikirjoituksen.
Miehemme Havannassa on brittihuumorin tyylipuhdas edustaja, jossa kauheita tapahtumia ja maailmanhistorian pyörteitä seurataan ironiselta etäisyydeltä.
Pääosassa on suurenmoinen Alec Guinness. Hän esittää Havannassa pölynimureja kauppaavaa englantilaismiestä James Wormoldia, jota brittien tiedustelupalvelu MI5 houkuttelee vakoojakseen. Wormold suostuu tehtävään, sillä hän tarvitsee rahaa tyttärensä kalliiden päähänpistojen rahoittamiseen.
Wormold ei saa kaivettua esiin kunnon vakoilu-uutisia, joten hän alkaa keksiä niitä omasta päästään. Tämä johtaa tappavan vaaralliseen peliin, kun muiden maiden vakoilujärjestöt lähettävät omat agenttinsa Havannaan.
Guinnessin lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Noel Coward, Burl Ives, Maureen O'Hara, Ernie Kovacs ja Ralph Richardson.

21.00 Kun Castro valtasi Hiltonin (Da Castro inntok Hilton, Norja 2009) 53 min.
21.53 Miehemme Havannassa (Our Man in Havana, Britannia 1959) 103 min.

Takaisin

Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!
Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.

When Castro seized the Hilton / YLE