Teemalauantai

Takaisin

28.11. Teemalauantai: Marilyn Monroe

Lauantai 28.11.2009 klo 21.00

Marilynin viimeiset istunnot / YLE

Hollywoodin valovoimaisimman tähden viimeiset vuodet: julkista säteilyä valkokankaalla, yksityistä epätoivoa terapiaistunnoissa. Intiimin dokumentin jälkeen nähdään Marilyn Monroe valloittavimmillaan klassikkokomediassa Piukat paikat.

Marilynin viimeiset sessiot on paljastava dokumentti Hollywood-ikonin viimeisistä vuosista. Se pohjautuu tähden terapiaistuntoihin freudilaisen psykoanalyytikon Ralph Greensonin luona vuosina 1960-62.
Psyykkisesti ja fyysisesti huonossa kunnossa ollut Marilyn Monroe alkoi käydä Greensonin vastaanotolla Lemmenloukku-elokuvan kuvausten aikana. Sessiot jatkuivat 30 kuukautta, ja Monroe kehitti suoranaisen riippuvuuden niihin. Myös Greensonille istunnot alkoivat merkitä enemmän kuin normaalia potilassuhdetta, ja tähden ja analyytikon välille kehittyi viha-rakkaus-suhde. Greenson oli viimeinen joka näki Monroen elävänä, ja ensimmäinen joka näki tämän kuolleena. Greenson oli aloittanut istunnot pitääkseen Monroen hengissä, mutta häntä pidettiin osasyyllisenä tähden kuolemaan.
Oliko psykoanalyysilla osuus traagisiin tapahtumiin? Tätäkin dokumentissa kysytään.
Arkistomateriaalia taitavasti käyttävä, kertojanäänen kuljettama dokumentti on kaikessa paljastavuudessaan kaunis ja hienotunteinen.

Piukat paikat / Yle

Dokumentin jälkeen nähtävä elokuva Piukat paikat muistuttaa, miksi Marilyn Monroesta tuli legenda. Vaikka omien ongelmiensa kanssa kamppaillut tähti myöhästeli ja unohteli kuvauksissa vuorosanojaan eikä autoritäärinen Billy Wilder ollut mikään helppo ohjaaja, lopputuloksena oli elokuvahistorian parhaimpiin kuuluva komedia.
Laulajatar Sugar Kane on Monroen unohtumattomimpia rooleja. Riemukas, seksikäs satiiri Amerikasta on myös Hollywoodin kulta-ajan viimeisiä mestariteoksia.
Piukat paikat kuvaa kieltolain ja gangstereiden aikaa pahamaineisessa Chicagossa. Työttömät jazzmuusikot Joe ja Jerry näkevät jotakin, jota heidän ei olisi pitänyt nähdä. Pelastaakseen nahkansa kaverukset pestautuvat soittokeikalle floridalaiseen loistohotelliin matkaavaan orkesteriin. Hankalaa on vain se, että kyseessä on tyttöbändi. Mutta vaaran hetkellä ei voi valita: Joe ja Jerry pukeutuvat naisiksi.
Junamatkalla "tytöt" tutustuvat mitä viehättävimpään olentoon, laulajatar Sugar Kaneen. Pian Joe on - harmillista kyllä edelleen naiseksi pukeutuneena - korviaan myöten rakastunut Sugariin. Jerryyn - siis Daphneen - taas iskee silmänsä iäkäs miljonääri Osgood E. Fielding III.
Kukaan ei ole täydellinen, mutta Piukat paikat on liki täydellinen elokuva.

klo 21.00 Marilynin viimeiset sessiot
(Marilyn, dernières séances, Ranska 2008, 91 min.). Ohjaus: Patrick Jeudy, tuotanto Les Films D'Ici, osatuottaja YLE Teema.

klo 22.30 Piukat paikat
(Some Like It Hot, USA 1959, 116 min.). Ohjaus: Billy Wilder, näyttelijät Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon, George Raft, Pat O'Brien, Joe E. Brown, Joan Shawlee. MV

Takaisin

Marilynin viimeiset istunnot
21.00 Marilynin viimeiset sessiot.
Piukat paikat / YLE
22.30 Piukat paikat.