Teemalauantai

Takaisin

7.11. Teemalauantai: John le Carré, mestarivakooja

Lauantaina 7.11.2009 klo 21.00

John le Carré, YLE
Teemaillan aiheena on englantilainen vakoiluromaanien mestari John le Carré. Entinen vakooja ja nykyinen menestyskirjailija muistelee muurin ja kylmän sodan jakamaa maailmaa sekä analysoi terävästi globalisoituneen nykymaailman rikoksia.
John le Carré, vakoojien kuningas -dokumentin jälkeen nähtävä elokuva on kirjailijan aivan parhaisiin filmatisointeihin kuuluva Uskollinen puutarhuri.

Englantilainen John le Carré (s.1931), oikealta nimeltään David John Moore Cornwell, on julkaissut yli 20 kirjaa. Niistä ensimmäinen ilmestyi vuonna 1961 - samana vuonna kuin Berliinin muuri pystytettiin.
Carré teki kansainvälisen läpimurtonsa romaanilla Mies kylmästä (The Spy Who Came in from the Cold, 1963). Kirja kuvasi jaettua Eurooppaa hyytävimmillään, ja sen dramaattinen loppukohtaus tapahtui vastapystytetyllä Berliinin muurilla.
Carrén kirjojen vakoojat ovat realistisia hahmoja, sen tunnustavat asiantuntijatkin kuten entinen KGB:n agentti Mihail Ljubimov. Carrén todenmukaisia kuvauksia kylmän sodan ja vakoojien maailmasta voi lukea paitsi jännitysromaaneina myös historiallisina dokumentteina.
Carrén kuuluisimpia kirjoja ovat Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja, Värisuora, Pieni rumpalityttö, Panaman räätäli, Täydellinen vakooja, Sankari vai vakooja ja Uskollinen puutarhuri. Hänen kirjoistaan on tehty useita elokuvia ja tv-sarjoja.
Kirjojen tapahtumat liikkuvat useilla aikatasoilla. Kylmän sodan vuosista alkanut tarina saattaa kulkea nykypäivään ja kietoa yhteen globalisaation, terrorismin ja lääketeollisuuden hämäräpuuhat.
Carré on paitsi tarkka ja taitava lähihistorian tarinankertoja myös ärhäkästi päivänpolttaviin asioihin kantaaottava kirjailija. Hän ei säästele sanojaan soimatessaan esimerkiksi Britannian ja Bushin liittoa Irakin sodassa.
Illan dokumentissa kirjailija kulkee oppaana hänelle tärkeissä paikoissa lapsuuden maisemista Britanniasta Sveitsin Berniin. Bernissä Carré opiskeli saksankielistä kirjallisuutta ja sai ensikosketuksen tiedustelutehtäviin. Ohjelmassa vieraillaan myös Oxfordin yliopistossa, jossa Carré toimi opettajana. Lopuksi päädytään keskelle vakoilujännäriä: Saksan Hampuriin, Cárren uusimman romaanin Lainsuojaton (A Most Wanted Man) tapahtumapaikalle.

Uskollinen puutarhuri / YLE

Teemaillan elokuva Uskollinen puutarhuri on aivan parhaita John le Carrén kirjojen filmatisointeja. Kirja ilmestyi vuonna 2001, ja elokuva valmistui 2005.
Aiheena on nyt kansainvälisen lääketeollisuuden ja eteläisen Afrikan korruptoituneiden hallitusten likainen, salainen yhteispeli. Panoksena on köyhien, osattomien ihmisten elämä.
Elokuvan ohjaaja, brasilialainen Fernando Meirelles on tuonut älyllisen kirjoittajan jännittävään tarinaan kiihkoa, lämpöä ja tunnetta.
Tarinan päähenkilö on Keniassa työskentelevä brittidiplomaatti (Ralph Fiennes), jonka poliittisesti aktiivinen vaimo (Rachel Weisz) kuolee hämärissä olosuhteissa. Jäljittäessään totuutta vaimonsa kuolemasta sureva aviomies kohtaa niin yksityisiä kuin globaaleja petoksia.
Seksiä, valheita, korruptiota ja länsimaisen diplomatian synkkiä sivupolkuja tutkiva elokuva on paitsi kiihkeä moraalisaarna myös äärettömän jännittävä trilleri ja sydäntäsärkevä rakkaustarina.
Rachel Weisz sai oikeutetusti roolistaan Oscarin. Fiennes tekee myös yhden parhaista rooleistaan.

21.00 John le Carré, vakoojien kuningas (König der Spione - John le Carré). Tuotanto: Florianfilm, Saksa 2008. Ohjaus & käsikirjoitus: Werner Köhne & André Schäfer. 50 min.

21.50 Uskollinen puutarhuri (The Constant Gardener). O: Fernando Meirelles. N: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Bill Nighy, Danny Huston, Hubert Koundé. Britannia 2005, 131 min.


Takaisin

21.00 John le Carré, vakoojien kuningas (König der Spione - John le Carré). Tuotanto: Florianfilm, Saksa 2008. Ohjaus & käsikirjoitus: Werner Köhne & André Schäfer. 50 min.

21.50 Uskollinen puutarhuri (The Constant Gardener). O: Fernando Meirelles. N: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Bill Nighy, Danny Huston, Hubert Koundé. Britannia 2005, 131 min.


Lauantai-illan huumaa YLE Teeman tapaan: syvyyttä ja korkeutta, tunnetta ja tietoa, dokumenttia ja elokuvaa - siis kokonaisia elämyksiä!
Teemalauantai koostuu yleensä elokuvasta ja sen teemaa syventävästä dokumentista, tai päinvastoin. Ohjelmat ruokkivat toisiaan, 1 + 1 on enemmän kuin 2.