TV-arkisto

Takaisin

TV-arkiston kesäkeittiö

Tiistaina 23.6.2009 klo 22.00 alkaen, uusinta pe klo 17.05 ja su klo 10.20

Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo olivat suomalaisen television ensimmäiset miespuoliset julkkiskokit. Ruokaohjelma Maukasta mutkattomasti alkoi syksyllä 1970 ja nosti letkeästi juttelevan parivaljakon heti kansan suosikeiksi. Ensimmäisessä ohjelmassaan he valmistivat broilerhöystöä, ja totesivat, ettei pieni määrä voita ole ruoanlaitossa pahitteeksi. Eniten askarrutti se, kumpaa broileri tekee padassa: muhii vai muhinoi?

Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo, YLE

TV-kokkien verbaalinen notkeus yhdistyi myös notkeaan ja rentoon ruoanlaittoon. Kaikki eivät miesten huoletonta gastronomiaa ihailleet, vaan esimerkiksi ruoan maisteleminen sormella sai monet katsojat paheksumaan ohjelmaa. "Kokin etusormelle on annettu hyvin kunniakas tehtävä vaeltaa kattiloiden taikka kulhojen ja arvostelevan kielen välillä", puolustautui keittiömestari Vanamo.

Vanamon ja Kolmosen perusopetuksiin kuului puhtaiden kotimaisten raaka-aineitten käyttö, sokerin välttäminen ja luonnon antimien hyödyntäminen. He opettivat suomalaiset keittämään nokkoskeittoa ja tekemään voikukanlehtisalaattia, ja nostivat perinteiset peruna-, kala- ja sieniruoat arvoonsa ohi muodikkaiden makaronien ja makkarakuppien.

Syksyn 1970 ja kevään 1971 Vanamon ja Kolmosen kokkivinkit pyörivät ohjelmistossa nimellä Maukasta mutkattomasti. Sen jälkeen mestarit kokkasivat yhdessä vuosikymmenen loppuun asti ohjelmissa Asia on pihvi (1971-1977), Patakakkonen (1977-1980) ja Kesäkeittiö (1971-1980). Ruoan terveellisyys ja ravintoarvot sekä valmistamisen helppous olivat Vanamon ja Kolmosen ohjelmien yhdistävä tekijä.

Vuonna 1980 Veijo Vanamo lopetti tv-kokkina esiintymisen, mutta Jaakko Kolmonen jatkoi Patakakkosessa vuoteen 1993 saakka. Sen lisäksi hän teki 1990-luvulla Hyvää pataa ?ohjelmaa sekä 2000-luvulla lasten kokkiohjelmaa Suolaa ja pippuria.

klo 22. 00
Maukasta mutkattomasti
(1970) Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen valmistavat broilerhöystöä ensimmäisessä yhteisessä ohjelmassaan.

klo 22.14
TV-arkiston vieraana Vanamo ja Kolmonen
Monesti palkitut kettiömestarit kertovat urastaan.

klo 22.28
Kesämaukasta mutkattomasti
(1971) Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat nuotiossa savuahvenia ja keitettyjä uusia perunoita sekä nuotiohaukea ja paistettuja uusia perunoita.

Kesämaukasta mutkattomasti
(1971) Vanamo ja Kolmonen kertovat nokkosen ravintoarvoista ja valmistavat kesäistä nokkoskeittoa sekä voikukanlehtisalaattia.

klo 22.54
Kesäkeittiö
(1972) Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat retkiruokaa: karjalainen tirriliha, perunasalaatti, pettukakkara ja kesäinen salaatti.

klo 23.11 Kesäkeittiö
(1972) Keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat retkiruokaa: karjalainen tirriliha, perunasalaatti, pottukakkara ja kesäinen salaatti.

Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen, YLE

Takaisin

TV-kokkien Jaakko Kolmosen ja Veijo Vanamon voidaan sanoa olleen ajalta ennen pizzaa ja hampurilaisia. He tekivät useita eri tv:n ruokaohjelmasarjoja.
>Asia on pihvi

Loppukesä on ravustuksen ja rapujuhlien aikaa. Tässä ohjelmassa Kolmonen ja Vanamo näyttävät rapukeittiön perusteita.
>Rapujen valmistusta: Kesäkeittiö