TV-arkisto

Takaisin

TV-arkisto visailee

Tiistaina 17.11.2009 klo 22.05, uusinta pe klo 15.35 ja su klo 09.10

Tietokilpailut ja visailut olivat osoittautuneet hyvin suosituiksi ohjelmiksi radiossa, joten niitä tuli myös nuoren television ohjelmistoon jo 1950-luvun lopulla. 1960-luvulla tv-tietokilpailut saavuttivat suosionsa huipun, ja niiden myötä sekä juontajat että menestyneimmät kilpailijat nousivat koko kansan julkkiksiksi. Kirsti Rautiainen, Poppe Berg, Esko Kivikoski, Timo T. Kaukonen ja Kauko Saarentaus näyttäytyivät tietoviisaina paitsi televisiossa, myös aikakauslehdissä ja erilaisilla kiertueilla.

Visailua puolalaisittain / YLEPuola-tietoutta testaava Visailua puolalaisittain vuodelta 1963 on vanhimpia säilyneitä televisiovisailuja maassamme. Se järjestettiin Puolan 1000-vuotisjuhalan kunniaksi yhteistyössä Puolan suurlähetystön kanssa, ja lähetys päättyykin lähettilään puolankieliseen juhlapuheeseen. Telefilmattu lähetys antaa hyvän kuvan varhaisten tv-visailujen vaikeusasteesta ja visuaalisesta ilmaisusta.

Esko Kivikoski / YLEKaikki yhtä vastaan (1966) on Puola-visailun tavoin todellisten asiantuntijoiden kilpailu. Tietokilpailuissa Tupla tai kuitti, Arpa on heitetty ja Naapurivisa menestynyt Esko Kivikoski oli 1960-luvun puolivälissä lähes kansallissankari ja viisauden vertauskuva. Tässä Timo T. Kaukosen juontamassa visailussa hän mittelee tietämyksellään kolmimiehistä Kymenlaakson tietoviisaitten joukkuetta vastaan. Kivikosken hiljainen auktoriteetti on niin vankkumaton, että jopa juontaja joutuu tarkistamaan faktoja tietosanakirjasta kesken ohjelman.

Arkisto-ohjelmien välissä 1960-luvun suosikkijuontaja Poppe Berg muistelee aikakauden visailuja.

klo 22.05 Visailua puolalaisittain
(1963) 1000-vuotisen Puolan kunniaksi järjestetty tietovisailu, jossa osallistujat ottavat mittaa toistensa Puola-tietoudesta. Visailun voittajat palkitaan Puola-aiheisilla palkinnoilla. Juontaja Poppe Berg.

klo 22.50 TV-arkiston vieraana Poppe Berg
Televisiovisailujen isäntä ja juontaja vertailee vanhojen hyvien aikojen tietokilpailuja nykyajan visailuohjelmiin.

klo 23.00 Kaikki yhtä vastaan
(1966) Tietokilpailu, jossa legendaarinen Esko Kivikoski yrittää pärjätä kymenlaaksolaisia Kalle Helanderia, Heimo Pohjalaista ja Alpo Peltolaa vastaan viisaudessa. Juontajana Timo T. Kaukonen.

Takaisin