TV-arkisto

Takaisin

TV-arkisto: Toivo Mäkelä

Tiistaina 29.9.2009 klo 21.50, uusinta pe klo 15.55 ja su klo 09.15

Saituri/YLEMonipuolinen ja taitava näyttelijä Toivo Mäkelä oli luonut jo pitkän uran teatterissa, kun hän tuli kypsällä iällä koko kansalle tutuksi ensin elokuvarooleista 1950-luvulla ja sitten televisiosta 1960-luvulla.

Hänen elokuvarooleistaan tunnetuimpia ovat juopon kanavanvartijan osa Matti Kassilan Sillanpää-filmatisoinnissa Elokuu (1956) ja valokuvaaja Hurmeen rooli Rauni Mollbergin Aapeli-filmatisoinnissa Aika hyvä ihmiseksi (1977). Saman valokuvaajan roolin Mäkelä oli esittänyt jo Mollbergin televisiosarjassa Meidän herramme muurahaisia (1964), joka myös perustuu Aapelin teksteihin.

Mäkelä esiintyi aktiivisesti Televisioteatterin näytelmissä ja television viihdeohjelmissa vuodesta 1961 aina kuolemaansa saakka, vuoteen 1979.

Saituri, YLE

Televisioarkiston juhlaohjelma esittelee toisenlaisen Toivo Mäkelän: klassisen komiikan hienostuneen taiturin. Ranskalaisen Molièren komedia Saituri on vuodelta 1668, ja siinä ivataan ihmisten nuukuutta ja tekopyhyyttä. Mäkelän esittämä Harpagon on itsekäs vanhus, jolle raha ja omistaminen on tärkeämpää kuin tunteet. Harpagonin kosiskelujen nuorta kohdetta esittää Elina Salo, joka on yksi Teeman syksyn tähdistä.

Saituri
(1967) Pääosassa Toivo Mäkelä, muissa rooleissa Eero Melasniemi, Elina Salo, Tarja-Tuulikki Tarsala ja Paavo Pentikäinen. Ohjaus Seppo Wallin.

Takaisin

O: Seppo Wallin.

Moliéren Saituri on luettavissa englanniksi (The Miser) ja ranskaksi (L'Avare) internetissä.