TV-arkisto

Takaisin

TV-arkisto sodassa 2

Tiistaina 1.12.2009 klo 21.55, uusinta pe klo 16.30 ja su klo 9.20

Marraskuun 30. päivänä vuonna 1939 Neuvostoliiton Puna-armeija hyökkäsi Suomeen, ja alkoi talvisota. TV-arkisto muistelee talvisotaa kahtena peräkkäisenä viikkona kahdella persoonallisella draamalla, jotka tuovat sotaan totutusta poikkeavan näkökulman.

Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon ohjaama dokumentaarinen draamaelokuva Kainuu 39 kertoo tositarinan Kainuun Juntusrannan asukkaiden kohtalosta talvisodassa. Puna-armeija miehitti Juntusrannan yllättäen sodan ensimmäisinä päivinä syksyllä 1939, kun vasta osa Kainuun kylistä oli ehditty evakuoida. Suomalaisjoukot vetäytyivät, ja kylän asukkaat jäivät eristyksiin venäläisten kanssa. Yksin jätetyt kyläläiset päättivät tehdä yhteistyötä miehittäjien kanssa, sillä miehittäjien mukana oli tullut suomenkielisiä propagandatyöläisiä. Kun suomalaiset valloittivat Kainuun rajaseudun takaisin joulu-tammikuussa, Juntusrannan asukkaat palautettiin Suomen puolelle, jossa heitä odotti syytös vihollisen auttamisesta. Erityisen raskauttavana pidettiin paikallisten perustamaa Kansan komiteaa ja itsesuojeluryhmiä, joiden katsottiin taistelleen Suomen armeijaa vastaan. Arviot työleirille joutuneitten kainuulaisten määristä vaihtelevat kolmen- ja neljänsadan välillä. Lopulta 27 tuomittiin maanpetoksesta.

Honkasalo ja Lehto tuovat esiin erikoisen siivun sotahistoriaa hyvin persoonallisella ja vaikuttavalla tavalla. Elokuvan käsikirjoitus syntyi kuvauspaikoilla Kainuussa, ja pääosien näyttelijöinä oli paikallisia nuoria. Elokuva palkittiin Jussi-patsaalla. Mikrohistoriaa ja ihmiskohtaloita korostava kerronta on edelleen hyvin modernia.

Kainuu 39
(1979) Fiktion ja dokumentin keinoja sekoittava kuvaus pienen kylän elämästä neuvostoarmeijan miehityksen alaisena talvisodassa. Ohjaus: Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto.

Takaisin