TV-arkisto

Takaisin

TV-arkisto: Turistit

Tiistaina 18.8.2009 klo 22.00, uusinta pe klo 17.25 ja su klo 09.30

Suomineito alennusmyynnissä / YLE

Tv-arkisto reissaa Suomen suvessa, tuhansien järvien maassa, ulkomaalaisten turistien vanavedessä.

Luxusturistit porhalsivat Suomeen loistoristeilijöillä vuonna 1970 kuvatussa ohjelmassa ja kertoivat haluavansa tutustua ihmisiin, tehdä hyviä ostoksia ja käydä katsomassa nähtävyyksiä. Turisteja haastatellaan ja heidän mielipiteitään kysellään. Helsinki vaikuttaa luksusturistien puheiden perusteella täydelliseltä lomapaikalta.

Suomineito alennusmyynnissä käsitteleekin jo turismin ikävämpiä puolia. Matkailun suosion kasvu kirvoitti ohjelmatekijät pohtimaan 70-luvulla matkailun eri ulottuvuuksia useaan otteeseen. Suomen markkinointi ja myyminen ulkomaille matkailukohteena herätti keskustelua siitä, minkälaisia turisteja Suomeen kannattaa haalia ja mitkä ovat matkailun haittapuolet. Monet villinä vaeltavat ulkomaiset turistit kun ajattelevat Suomen olevan vapaa temmellyskenttä, jossa voi tehdä mitä vaan. Aiheuttaako turismi enemmän tuhoa kuin iloa ja hyötyä?

Matkamuistoja pohjolasta / YLE
Ohjelmassa Matkamuistoja pohjolasta haastatellaan ulkomaalaisia turisteja ja kysellään sitä, kuinka he ovat päätyneet juuri Suomeen. Myös suomalaiset turistit saavat ohjelmassa suunvuoron, samoin kuin loma-alueiden asukkaat, joiden kotikulmille turistit tunkeutuvat. Ohjelmassa pohditaan matkailun ja massaturismin syvintä olemista. Turismi tuo rahaa, mutta pilaako se kotimaan luonnon ja rauhan? Toimittaja Tapani Mansikkala kiteyttää turistien käyttäytymisen toteamalla, että ihmiset, jotka normaalioloissa pystyvät huolehtimaan ympäristönsä siisteydestä, menettävät kaikki pidäkkeensä ja muuttuvat erämaan hiljaisuudessa saastahirviöiksi, jotka hullun lailla linkoavat kaikki jätteensä hehtaarien alueelle ympäri majapaikkaansa.

klo 22.00 Luxusturistit (1970)
Ohjelma Suomessa kesäisin vierailevista varakkaista turisteista, jotka tulevat tänne loistoristeilijöillä. Turisteilta kysellään odotuksia lomasta ja tentataan tietämystä Suomeen liittyvistä asioista.

klo 22.15 Suomineito alennusmyynnissä (1973)
Millaisia matkailijoita Suomeen kannattaa houkutella? Vastuuton käyttäytyminen luonnossa ei ole paikallisen väestön etujen mukaista. Itäsuomalaiset kertovat kokemuksistaan turismista, joka ei aina ole myönteistä.

klo 22.40 Matkamuistoja pohjolasta - massaturismi (1973)
Minkälaista haittaa massaturismi aiheuttaa Suomessa? Ohjelmassa kierrellään mökeillä ja leirintäalueilla kyselemässä kotimaisten ja ulkomaisten ihmisten tuntoja asiasta.

Takaisin