TV-arkisto

Takaisin

TV-arkiston kino 4

Tiistaina 10.11.2009 klo 22.05, uusinta su klo 23.05

Takiaispallo / YLE
Ohjaaja Veli-Matti Saikkonen muistetaan parhaiten merkittävien tv-draamojen ohjaajana; erityisesti Veijo Meren teosten filmatisoinnit Anna ja Vasili (TV1 1968), Sujut (TV1 1974), Manillaköysi (TV1 1976) ja Sotamies Jokisen vihkiloma (TV1 2000) ovat painuneet katsojien mieliin, kuten myös Pentti Haanpään tekstiin pohjautuva sarja Yhdeksän miehen saappaat (TV2 1969).

Myös Saikkosen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa valkokangaselokuva pohjautui televisiosta tuttuun aiheeseen. Takiaispallo oli aluksi MTV:n kuusiosainen draamasarja, jonka kahden ensimmäisen osan tapahtumista sovitettiin elokuvakäsikirjoitus. Käsikirjoituksen teki Kerttu-Kaarina Suosalmi.

Monista tv-rooleista tuttu ja elokuvan ensi-illan aikoihin erityisesti Naapurilähiön Väinö Sarpamaan roolin rasittama Tapio Hämäläinen esittää Takiaispallossa vaikuttavasti työnjohtaja Aarno Saarista, jonka perheen sisäisistä jännitteistä elokuva kertoo. Viisikymppinen työnjohtaja Saarinen on noussut asemassa sille tasolle, että hänellä on talon ja mökin omistajana jo huoli maallisesta mammonasta. Samalla hän on vieraantunut puolisostaan, ja sukupolvien kuilu erottaa hänet lasten ajatusmaailmasta.
Tytär Annika (Terhi Panula) seurustelee poplaulajan (Kirka Babitzin) kanssa ja poika Martti (Pekka Saaristo) tuomitsee isänsä työkeskeisen ajattelun. Aarnon puolisoa esittävä Hillevi Lagerstam sai roolistaan ansaitun Jussi-patsaan. Kirka esittää elokuvassa Tasavallan Presidentin säestämänä Eero Koivistoisen kappaleet Saat kaiken ja Kaukainen valo.

klo 22.05 Takiaispallo (1970)
(1970) Terhi Panula ja laulajaidoli Kirka esittävät nuoria rakastavaisia, jotka joutuvat konfliktiin keskiluokkaisten vanhempien kanssa. Ohjaus Veli-Matti Saikkonen.

Takiaispallon esitysoikeudet on hankittu MTV Oy:ltä eli elokuva ei ole aarre YLEn omasta arkistosta. Se on esitetty MTV:n ohjelmistossa 27.8.1972, 3.11.1975, 7.8.1980 ja 20.6.1994.

klo 23.25 TV-arkiston vieraana Terhi Panula
Terhi Panula kertoo elokuvan Takiaispallo tekemisestä.

Takaisin

Takiaispallo / YLE