TV-arkisto

Takaisin

TV-arkisto soi 1

Tiistaina 21.7.2009 klo 22.00, uusinnat pe klo 17.25 ja su klo 10.10

Oscar Peterson trio, YLE

Lukuisia levyjä julkaissut ja monilla palkinnoilla palkittu maineikas kanadalainen jazzpianisti Oscar Peterson ( 1925 - 2007) esiintyi Helsingissä Kulttuuritalolla vuonna 1965. Ohjelmassa nähtävässä kokoonpanossa Petersonin lisäksi soittavat bassoa Ray Brown ja rumpuja Ed Thigpen. Vierailijana esiintyy trumpetisti Clark Terry. Konsertin nauhoittamisen aikaan Oscar Peterson oli jo maailmankuulu muusikko, jolla oli kokemusta erikokoisissa kokoonpanoissa esiintymisestä. Hän oli julkaissut esiintymiseen mennessä myös huomattavan määrän levyjä ja esiintynyt alan huippujen kanssa. Uransa alkuaikoina hän imi vaikutteita sellaisilta alan taitureilta kuin Teddy Wilson, Nat King Cole, James P. Johnson ja Art Tatum.

Ella Fitzgerald, YLE

Myös kaikkien aikojen kuuluisin naispuolinen jazzlaulaja Ella Fitzgerald (1917 - 1996) esiintyi Helsingissä Kulttuuritalolla vuonna 1965. Häntä säestivät tuolloin muusikot Tommy Flanagan, Keter Bettes ja Gus Johnson. Ohjelman nauhoitusvaiheessa suositulla tähdellä oli laaja ihailijakunta ympäri maailmaa. Ella Fitzgeraldilla on laaja tuotanto, ja hänelle on annettu työstään tunnustusta erilaisten palkintojen muodossa. Hänen levyjään on myyty maailmalla yli 40 miljoonaa kappaletta.

Lopuksi nähdään suomalaisen jazzin kärkinimiin kuuluvan Esa Pethmanin teos Blues abstraction. Yhtyeessä soittavat Pethmanin lisäksi Olavi Lehmuksela, Esko Rosnell, Pekka Sarmanto, Heikki Laurila, Kai Backlund, Pertti Hostikka, Sointu Huuskonen ja Ville Korhonen.

klo 22.00 Oscar Peterson trio Helsingissä 1965

klo 22.25 Ella Fitzgerald Helsingissä 1965

klo 23.00 Blues Abstraction

Takaisin