TV-arkisto

Takaisin

TV-arkisto sodassa 1

Tiistaina 24.11.2009 klo 22.05, uusinta pe klo 16.50 ja su klo 10.30

Pedon merkki / YLE
Yksi persoonallisimmista elokuvaohjaajistamme, Jaakko Pakkasvirta, täyttää 75 vuotta tänä syksynä. Merkkipäivän kunniaksi TV-arkisto nostaa esiin harvinaisen Pedon merkki -elokuvan, jota ei ole esitetty televisiossa kahteenkymmeneenviiteen vuoteen.

Ohjaaja Pakkasvirta itse haluaa kertoa elokuvasta Teeman TV-arkiston katsojille näin:
"Pedon merkki on elokuvallinen tutkielma sodasta, sodan hirvittävistä seurauksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Sen lähtökohtana olivat Olavi Paavolaisen kirjat ja ennen kaikkea Synkkä yksinpuhelu.
Olavi Paavolainenhan oli kiistelty, sekä ihailtu ja rakastettu, mutta myös vihattu kirjailija ja intellektuelli, ja hänen teoksissaan ilmenee Suomessa varsin harvinainen kyky monipuolisesti tutkia poliittista ja kulttuurista ilmapiiriä ja löytää aivan uusia näkökulmia."

"Suomessa on yhä vieläkin vaikea käydä keskustelua toisesta maailmansodasta ja Suomen vaikeasta asemasta Neuvostoliiton, Natsi-Saksan ja Länsiliittoutuneiden välissä", Pakkasvirta jatkaa. "Vuosisatainen väkivallan täyttämä historia Venäjän naapurina antaa kaikella vielä synkeän ja pelonkin täyttämän taustan. Pedon merkki on "toisenlainen" sotaelokuva. Siinä ei ole sankareita eikä kansallista uhoa. Se on ennen kaikkea sodanvastainen elokuva, todella sodanvastainen, ja sikäli poikkeava sotaelokuvien yleisestä tyypistä, ja sellaisena se sai aikanaan huomiota ja kunniamainintoja myös kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, ei niinkään meillä Suomessa, täysin ymmärrettävistä syistä."

"Harvoinhan elokuvan tekijät ovat Suomessa saaneet ottaa vastaan tappouhkauksia, kuten Pedon merkin kohdalla kävi," ohjaaja Pakkasvirta jatkaa. "Nyt kun sodasta on kulunut jo 55 vuotta, on ehkä mahdollista katsoa tätäkin elokuvaa tyynesti, kuin pitemmän matkan takaa, ja miettiä kipeitäkin asioita ilman kiihkoa ja ennakkoluuloja."

Pedon merkki kertoo kolmen kulttuuripiireistä tulevan kaveruksen kohtaloista jatkosodan aikana. Miesten kohtaloitten ja tuntojen kautta kuvataan sodan mielettömyyttä ja sen tuottamaa inhimillistä tuskaa.
Ystävyksiä esittävät Esko Salminen, Hannu Lauri ja Vesa-Matti Loiri, joista kaksi viimeksi mainittua palkittiin Jussi-patsailla. Natsismin nimiin vannovaa saksalaista upseeria tulkitsee Tom Wentzel, voimakastahtoista naista miesten maailmassa esittää Irina Milan. Myös elokuvan pienempien roolien miehitys on kiinnostava: sivuosissa vilahtavat muun muassa Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Elina Salo, Esa Pakarinen Junior, Jack Witikka, Seppo Kolehmainen, Saara Pakkasvirta, Ritva Vepsä, Pekka Milonoff, Pekka Laiho ja Marja-Leena Kouki.

klo 22.05 Pedon merkki (K11)
Jaakko Pakkasvirran ohjaama sotaelokuva perustuu Olavi Paavolaisen päiväkirjateokseen "Synkkä yksinpuhelu". Vuonna 1981 tehdyn elokuvan pääosissa esiintyvät Esko Salminen, Irina Milan, Tom Wentzel, Hannu Lauri ja Vesa-Matti Loiri.

Takaisin