Maustesaarten mausteet


Kaukaisten saarten tunnelmat ovat keränneet paljon enemmän lukijoita kuin uskalsin toivoa. Etenkin tosikertomus Lizette Belian maahanpaniaisista Guadaloupella on edelleen hirmu luettu.Hyvä on. Nyt mennään taas yhdessä ulkosaarille tulivuoria katselemaan, mutta Länsi-Intian sijasta Itä-Intiaan.

Nusa Tenggara lienee useimmille sen verran käymätön korpimaa, että kaikella kertomallani tulee olemaan tiettyä uutuusarvoa. Tässä maailmankolkassa on vain yksi turistirysä, eikä sielläkään ole juuri kukaan käynyt, joten yllätyksiä on luvassa.

Maantiedon tunnilla saattoi suurella Kaakkois-Aasian kartalla vilahtaa ohi termi Pienet Sundasaaret. Nämä saaret ovat yhtä kuin Indonesian maakunta Nusa Tenggara. Euroopasta tänne tullaan suositun matkailusaaren Balin kautta. Niin minäkin teen. Maakunnan 158 saarta nousevat vuoristoisena nauhana Balista itään reilusti runsaan tuhannen kilometrin matkalla Timoriin. Tämä matka on tarkoitus lähiviikkoina taittaa ensin lentoteitse ja takaisinpäin vesi- ja maanteitse.

Auttaakohan Timorin, Floresin ja Lombokin sijoittamisessa maalmankartalle se, että Nusa Tenggaran saarijonolla on tärkeä tehtävä Intian ja Tyynen valtameren sijoittelussa. Saarijono nimittäin erottaa ne toisistaan.

Indonesia on maana yleensä ja matkailumaana tuntematon suuruus, poikkeuksena ehkä Bali. Maa on 5000 kilometriä leveä ja asukasluvultaan maailman neljänneksi suurin, ellei ole jo ohittanut USA:ta. Kulttuureja, kieliä, luontotyyppejä ja uskontoja on keskikokoisen maanosan tarpeiksi. Ehkä Indonesia on liian suuri pala nieltäväksi. Mutta ainahan voi maistaa.

Tällä matkalla tutustun myös Itä-Timoriin, tuhottuun maahan ja sen kovia kokeneeseen kansaan. Itä-Timor taisteli Indonesian miehitysarmeijaa vastaan 1975-99. Indonesian luovutettua seurasi sinnikkäiden sissien sisäinen välienselvittely 1999-2001 ja tuhosi loput. Juuri nyt Itä-Timorista on kuulemma tulossa extreme-matkailijoiden uusi Mekka. Mitä se sitten tarkoittaakin.

Indonesialaisen Bintang-oluen kunniaksi on sanottava, että etiketti on hieno ja makua on enemmän kuin näin kuumassa ilmastossa odottaisi. Balilaiset tanssijat ovat ohjelmassa tunnin päästä. Palataan aiheeseen siinä määrin kuin Indonesian televerkko sallii.
 

0 kommenttia