Yösafarilla Singaporessa

Sanon sen heti alkuun: Singaporen eläintarha tarjoaa suuria elämyksiä. Missä muualla olisi keksitty pitää eläintarha auki yöllä? Useimmat tarhan asukkaat ovat aktiivisia yöaikaan. Yöeläimiä ovat singaporelaiset itsekin. Valot päälle ja ovet auki.

Singaporen eläintarhasta ei löydy häkkejä perinteisessä mielessä. Paikka on moderni ja huipputeknologinen kuten Singapore itse. Eläimet elävät mahdollisimman normaalia elämää oikeassa ympäristössään. Hyvällä onnella kävijä pääsee kosketusetäisyydelle. Pimeästä sukeltanut Malakan tapiiri ei ohittanut 30 senttiä kauempaa. Sitä hetkeä en unohda vähään aikaan.

 

Tällaiset järjestelyt kertovat singaporelaisesta yhden oleellisen asian. Kun eläinten koskettaminen kerran on kielletty, niitä ei kosketeta, vaikka ne tulisivat ihan viereen kuten mm. sademetsämaailman puoliapinat tykkäävät tehdä.

Singaporelaiset ymmärtävät luonnon arvon. Suuret osat saarivaltiota ovat loputonta kerrostalolähiötä. Viimeinen koskematon sademetsä on suojeltu, ja vaikka se on pieni, siellä on enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin koko Pohjois-Amerikassa. Metsiä, maatalousmaita ja luontopolkuja on saarella yllättävän paljon ja väki käyttää niitä virkistykseen maan tavan mukaan esikuvallisesti.   

Singapore Zoo on jännitteinen yhdistelmä aktiivista varainkeräystä, luonnonsuojelua, markkinahenkeä ja kansanvalistusta. Kun osaamista ja ideoita on, vastakkaisetkin tavoitteet toimivat yhteen. Tarha on toteutettu rahaa säästämättä, joten tulojakin tarvitaan. Kävijämäärät ovat valtavia, ja kiinnostus eläimiin vaikuttaa valtavalta.

Päiväsaikaan suuri eläintarha on kuin muutkin, paitsi että häkkien sijasta eläimet ja yleisö on erotettu kullekin lajille sopivilla esteillä, rinteillä, vesialtailla, pensailla, matalilla aidoilla jne. Isotkin vaarattomat eläimet vaeltelevat koko lailla vapaasti. Tarhan flamingopopulaatio esimerkiksi voisi lentää pois, jos haluaisi. 

Kaikki eivät tietysti hyväksi eläinten vangittuina pitämistä edes tällaisissa vähintäänkin tyydyttävissä olosuhteissa. Vastapainoksi Singaporen eläintarha voi kehuskella ja myös kehuskelee saavutuksillaan uhanalaisimpien eläinten turva- ja kasvatuspaikkana. Lista niistä on kunnioitettavan pitkä.

 

Mainitsen esimerkkeinä tarhan valkoiset harvinaisuudet. Valkoisia sarvikuonoja ei ole liikaa, ja omalla saarellaan majailevat valkoiset tiikerit ovat ikävä kyllä tiettävästi maailman ainoat. Seksi tiikereitä kyllä kiinnosti toimenpiteiksi asti. Buddhalaisissa maissa pyhä erittäin uhanalainen mustajalkakurki tuli myös varoittamatta vastaan.

Suurimmat elämykset alkavat pimeän laskeudutta täällä päiväntasaajalla klo 18-19 välillä. Varsinainen tarha tyhjennetään ja yösafarin reitit avataan. Suuret massat kuljetetaan opastettuina äänettömästi sähköllä kulkevillä pyöräjunilla 45 minuutin kierroksella, joka monille riittääkin. Monet päiväsaikaan arat eläimet pääsee näkemään hämärässä tuurilla tosi läheltä - kerroinhan Malakan tapiirista.

Singaporessa asiaan kuuluu, että kun salamavalot ja kulkuneuvosta kurottelu on kielletty, niin salamat eivät räisky, katsojat pitävät äänensä kurissa jne.

Varsinaiset harrastajat jatkavat jalkaisin tehtävillä yökierroksilla. Minulla oli enää hetki aikaa kipaista kalastajakissalle omistetulla polulla. Kerrankin kävi tuuri. Kissa tallusti sattumalta pimeydestä puronsa rantaan juuri kun ehdin sen alueelle. Siihen se jäi vaanimaan kaloja, sukellusta en ehtinyt jäädä odottamaan mutta tämäkin riitti!

Yleisön suosikkeja olivat mm. jättiläisliito-oravat, ison kollikissan kokoiset leikkisät otukset, jotka suhahtelivat suuressa rakennelmassaan puusta toiseen aivan polulla ihastelevien ihmisten välistä. Lepakkomaailmassa tunnelmat jakautuivatkin sitten enemmän, kun nahkasiivet suhahtelivat melkein iholla.

Eläinten asuintilat ovat suurimmaksi osaksi pimeydessä, mutta himmeiden valojen alle on sijoitettu ruokinta- ja mukavia oleskelupaikkoja. Kaikkia harvinaisuuksia ei kävijä näe, ei edes puolta. Mutta tarhan suuruus takaa sen, että kenenkään ei tarvitse lähteä pettyneenä pois. Jokainen näkee jotain, jota monet muut eivät ole onnistuneet näkemään!

Singapore karistaa innovatiivisesti vanhaa tylsän kaupungin mainettaan. Eläintarha on tästä ehkä paras mutta ei ainoa esimerkki. Nykyään voi hyvin sanoa, että pienessä Singaporessa on paljon jujua, elämyksellistä nähtävää.

 

 

 

 

 

0 kommenttia