Suljettu tänään pahojen henkien johdosta

Tämä on huono päivä pahoille hengille Balilla. Eilen ne karkotettiin piiloistaan kovalla paukkeella ja metelillä. Tänään henget etsivät uutta pesäpaikkaa, mutta löytävät saarelta vain autioita katuja ja suljettuja ovia. On nyepi, hindujen hiljaisuuden juhla. Kaikki on kiinni, aivan kaikki. Televisiostakin tulee vain lumisadetta.

Aivan hiljaista ei ole. Liikenteen vaiettua kukot kuulevat toistensa kiekunan, ja karjuvat nyt reviirejänsä eläimellisen uhon vallassa. Linnunlaulua ei hindupapisto pysty vaientamaan. Satakielet valitettavasti väsyvät, kun taas kukot pystyvät mölyämään tauotta koko päivän ja tekevät niin.

Hiljaisuuden juhla ja sen totaalisuus oli yllättää Indonesian ulkosaariston suomalaispartion kuten se yllättää joka vuosi lukemattomat matkailijat. Olimme vasta asettumassa naapurisaarelle Lombokille, kun sattumalta selvisi, että laivat Balille eivät kulje seuraavana päivänä. Purkaminen vaihtui pakkaamiseksi.

Balin hindujen uudella vuodella ei ole paikkaa kalenterissa. Juhla liittyy kyllä kuun kiertoon, mutta päivämäärästä tehdään päätös vasta meidän vuodenvaihteessamme. Nyt selvisi, miksi paluulennot tällä päivämäärällä peruttiin tammikuussa. Denpasarin kansainvälinen lentokenttä on tänään kiinni.

Eilisiltana oli täysi rähinä päällä. Kätevät balilaiset ovat vuoden mittaan rakennelleet toinen toistaan pelottavamman näköisiä hirviöitä, joita kannettiin ankaran huudon ja hurrauksen keralla pitkin katuja. Keksimiehet nostelivat pitkillä kepeillä sähköjohtoja pois tieltä, jotta hirviöt mahtuivat kulkemaan alta. Farkut olivat juhlan kunniaksi vaihtuneet sarong-hameeseen, olipa kyseessä mies tai nainen.

Saaren nuoret miehet kantoivat hirviöitä ja nuoret tytöt kulkivat palavine soihtuineen pelottelemassa henkiä. Elintason nousu näkyi digitaalisten salamavalojen räiskeenä kulkueiden reitillä. Melkein jokaisella on täällä digikamera. Temppelimuusikot ja ilotulitteiden paukuttajat olivat myös liikkeellä.

Kello 23:een mennessä kadut olivat tyhjenneet riemuitsevista kansanjoukoista. Pimeyttä halkoivat skootterien valot mattimyöhäisten etsiessä harvoja vielä auki olevia kauppoja. Niissä kaikki syötävä ja juotava vietiin käsistä.

Onneksi Kolmen veljeksen hotellissa on suuri puutarha, jossa kuljeskella, sillä kadulle ei ole asiaa muilla kuin poliisilla ja ambulanssilla. Hotellin henkilökunta tekee 24 tunnin vuoroa ja ruokaa asiakkaille. Jaaha, ja siellä viitataan. Mitäkö tapahtuu jos kuitenkin menee kadulle? Nyt täytyy suoraan sanoa, että en ole ajatellut kokeilla. Nämä ovat näitä suomalaisten jukolanjussien turhia kysymyksiä. Mitä siellä autiolla kadulla mahtaisi olla niin tähdellistä tekemistä, että sinne pitäisi mennä yksinään hoopoilemaan.

Nyepi on matkailijoille hankala juhla. Silti rohkenen nostaa hattua balilaisille. He osoittavat saarensa sulkemalla, että Indonesia ei ole pelkkä muslimimaa. Bali on ja pysyy tiukasti hindulaisena kuten Flores ja Timor ovat ja pysyvät katolilaisina. Balia pidetään maailmalla varoittavana esimerkkinä siitä, miten massaturismi voi pilata aikaisemmin hienon matkakohteen. Viettämällä nyepi-juhlaansa tällä tinkimättömyydellä balilaiset tuntuvat viestivän maailmalle, että tähän vedetään raja turismille huoraamisessa.

Huomenna jättiläishirviöt kannetaan meren rannalle ja poltetaan. Pahat henget pysyvät poissa taas vuoden. 

0 kommenttia